Mitä on ayurveda?
25.3.2022 | Laura Eskola
Ayurveda on valtavan laaja käsite, joka kattaa kaiken kehon hyvinvoinnista mielen hyvinvointiin, vuodenaikojen tuomista haasteista ruokavalioon, ihonhoidosta sairauksien hoitoon sekä ennaltaehkäisyyn. Ayurvedassa hoidetaan siis koko pakettia, ihmistä kokonaisuutena, sillä sitähän me olemme; yksi iso kokonaisuus. Miksi tulisikaan hoitaa vain yhtä osa-aluetta, kun kaikki liittyvät ja vaikuttavat toisiinsa? Tähän artikkeliin kokosimme “ayurvedan pähkinänkuoressa”. Jos et vielä tiedä mitä ayurveda tarkoittaa, kohta tiedät! Artikkelia varten haastattelimme roh.to -tuotesarjan perustajaa, Ossi Viljakaista, joka on yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista ayurvedisen lääketieteen harjoittajista Suomessa. Lisäneuvoja antoi myös meidän ihana Sari, joka auttaa sinua valitsemaan juuri oikeat valmisteet Kampin myymälässämme.
Aloittelijan opas intialaisen lääketieteen ihmeellisen maailmaan
- Ayurveda on intialaista luonnonlääketiedettä, ihmiskunnan ensimmäinen lääketieteellinen järjestelmä. Sanan ensimmäinen osa, “ayur” tarkoittaa elämää ja “veda” tiedettä, eli ayurveda on “tiede elämästä”.
- Ayurveda sisältää hyvin yksityiskohtaisen ja tarkan ravitsemusopin, yrttilääketieteen, hoitotieteen sekä lääketieteen erikoisalat. Ayurveda opettaa meille, miten eletään niin, että mieli sekä keho voivat elää tasapainossa ja täydellisessä harmoniassa toistensa kanssa.
- Intian valloittaessaan britit kielsivät ayurvedan ja pyrkivät tekemään kaikkensa, jotta länsimainen lääketiede olisi vallitseva hoitomuoto Intiassa. Kaikkien ayurvedisten opistojen toiminta lakkautettiin vuonna 1833. Lähes 100 vuoden ajan ayurvedaa pidettiin “köyhän miehen lääkkeenä”, jota harjoitettiin vain maaseuduille, missä länsimainen lääketiede oli liian kallista tai hankalasti saatavilla.
- Intian itsenäistyessä ayurveda nousi uudelleen tasa-arvoiseksi länsimaisen lääketieteen kanssa. Ayurvedan harjoittaminen kasvaa vuosi vuodelta suuremmaksi ja tärkeämmäksi osaksi intialaista terveydenhoitoa.
WHO:n mukaan ayurveda on yksi tehokkaimmista tavoista edistää kansanterveyttä.
Mitä ayurvedalla voidaan hoitaa?
- Ayurveda on tehokas hoitomuoto ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa, jotta ihminen pystyy pitämään itsensä terveenä. Ayurvedaa käytetään onnistuneesti myös kroonisten ja elämäntapasairauksien hoidossa. Jos länsimaalainen lääketiede ei löydä sairaudelle diagnoosia, ayurvedassa se ei haittaa, sillä oireita voidaan hoitaa vaikka tarkkaa diagnoosia ei olisikaan. Hoito on mahdollista jo ennen varsinaisen sairauden puhkeamista.
- Ayurvedassa ihmistä kohdellaan aina yksilönä, olemmehan kaikki erilaisia.
Jokaiselle kehotyypille ja ihmiselle sopii erilaiset hoidot, ravinto ja elintavat.
Ayurvediset kehotyypit/doshat
Mitä ovat ayurvediset doshat? Dosha on yksi keskeisimmistä termeistä ayurvedassa. Dosha tarkoittaa ihmisen kehotyyppiä. Jokaisessa meissä on ainutlaatuinen yhdistelmä kolmea doshaa. Voit selvittää kehotyyppisi ayurveda testillä, mutta saadaksesi tarkan vastauksen ja ohjeet joita noudattaa, on sinun varattava aika ayurvediseen konsultaatioon. Alla kolmen eri doshan suuntaa antavat kuvaukset.
- Vata, ilmatyyppi; luova, taiteellinen, toimelias ja nopea. Keho on taipuvainen kuivuuteen ja levottomuuteen. Rakenteeltaan vata on kevyt, hoikka, sirorakenteinen tai laiha. Vatatyypit saattavat puhua ja kävellä nopeasti tai nukkua levottomasti. Kehon epätasapainotilassa vatatyyppi on ahdistunut ja pelokas.
- Pitta, tulityyppi; keskiverto tai atleettinen ruumiinrakenne. Voimakas aineenvaihdunta sekä ruokahalu. Älykäs, määrätietoinen ja kunnianhimoinen luonne, mutta epätasapainossa tai stressattuneena helposti ärtyvä, aggressiivinen ja mustasukkainen.
- Kapha, maa/vesityppi; vahvarakenteinen, suuremmat luut ja lihakset, enemmän rasvakudosta, hitaampi aineenvaihdunta ja taipumus lihomiseen. Hyvä kestävyys ja vastustuskyky, rauhallinen, kärsivällinen ja rakastava luonne; se tyyppi joka työpaikalla sovittelee muiden ristiriitoja. Epätasapainossa kaphatyyppi saattaa olla ahne, kateellinen tai omistushaluinen.
Ayurvedinen ruokailu
- Ayurveda korostaa sitä, että tietoinen ruokailu on todella tärkeää. Etenkin jos agni (ruoansulatus) on heikko, tietoiseen syömiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Rauhoita ruokailutilanne, sulje TV ja muut laitteet ympärilläsi, syö kiitollisena, keskittyen ruokaan ja sen makuun. Pureskele rauhassa ja riittävän monta kertaa. Vältä hotkimista, sillä mahassa ei ole hampaita. Kun pureskelet rauhassa ja keskityt vain ruokaan, maistat maut suussasi, keho lähettää makuaistimusten perusteella signaalin ruoansulatusjärjestelmälle, ja keho alkaa erittämään juuri sopivia ruoansulatusentsyymeitä, jotta ruoka sulaa hyvin. Jos hotkit ja tietoisuutesi on muualla kuin ruoassa, ruoka sulaa huonommin.
- Oman kehotyypin mukainen ruokavalio auttaa ehkäisemään kyseisen kehotyypin tyypilliset sairaudet.
- Lue lisää: Tietoinen ruokailu on ayurveda-tiedon perusta
- Katso tästä ayurvediset suosikkireseptimme: puhdistava kitchari ja vata-ajan maadoittava ghee-kurpitsa chailatte.
Ayurvediset rutiinit
Ayurveda seuraa luonnonrytmejä sekä jokaisen kehon ja kehotyypin omaa rytmiä, olemmehan osa luontoa. Syömistä ja tottumuksia on siis hyvä muuttaa niin vuodenaikojen, kuin myös kehon silloisen tilan mukaan.
- Aamurutiineja pidetään ayurvedassa erityisen tärkeänä.
Lue tästä ohjeet ayurvedisiin energiaa lisääviin aamurutiineihin. - Vuodenaikarutiineihin kuuluu ruokailutottumusten muuttaminen sään mukaan.
Katso tästä ayurvedinen vuosikalenteri. - Kevät on kaphan vuodenaika; limaisuus lisääntyy, nenä menee tukkoon, aivastuttaa, räkä valuu, olo on raskas, hidas ja väsynyt. Kevätrutiini pyrkii ennaltaehkäisemään näitä oireita. Kokeile detoxia, paastoa ja puhdistamista sekä kehon aktivointia liikunnalla tai kuivaharjauksella.
- Lue täältä lisää kapha-vuodenaikaan siirtymisestä ja kevään riemusta sekä haasteista kapha-aikana.
Ayurvedinen ihonhoito
- Iho-ongelmia voi olla kaikilla ihotyypeillä.
- Vatan tyypillisin iho-oire on kuivuus. Oireita voi lievittää lisäämällä hyvän rasvan määrää ruokavaliossa, esim. gheetä ja seesamiöljyä. Lue lisää vata ihonhoidosta.
- Pittan yleisiä iho-oireita ovat punaisuus, ihottumat, finnit ja akne; kokeile roh.to Kehon Detox –tuotetta, joka auttaa puhdistamaan kehoa. Lue lisää pitta ihonhoidosta.
- Kaphan iho-oireita ovat kalpeus ja kostean nihkeä iho. Tärkeintä on aktivoida kehoa ja pitää huolta aineenvaihdunnasta liikunnan sekä ruokavalion avulla. Lue lisää kapha ihonhoidosta.
- Ayurvedan mukaan iho toimii peilinä tunteille ja mielen tasapainolle. Lue, miten tunteet vaikuttavat ihoon.
Olemme keränneet kaikki laajan ja kattavan valikoimamme ayurvediset tuotteet tänne. Löydät sieltä intialaisia yrttivalmisteita sekä rohtoja, mausteita ja teetä, sekä kehotyypillesi sopivia tasapainottajia.