Mindfulness –kirjat auttavat arjen kiireessä

30.7.2021 | Laura Eskola

Valitse elämäntilanteeseesi sopiva kirja

Kaipaatko elämääsi onnellisuutta ja kiitollisuutta vai järjestelmällisyyttä ja tavoitteellisuutta? PURin valikoimasta löydät suuren suosion saavuttaneen The Five Minute Journalin kiitollisuuden harjoittamiseen, sekä samalta valmistajalta mielenkiintoisen uutuuden, Productivity Plannerin, joka auttaa jäsentelemään tärkeät tehtävät päivyriin. Lue alta kumpi on sopiva kirja sinulle, tai valitse vaikka molemmat.

Kiitollisuus lisää onnellisuutta ja voi jopa pidentää elämää

Ihmisellä on luontainen taipumus muistella ikäviä asioita ja onnettomia hetkiä elämässään. Moni saattaa aloittaa jokaisen päivänsä negatiivisesti, nousemalla ns. väärällä jalalla sängystä. Sama kaava toistuu päivän mittaan ja vielä viimeisimpänä ennen nukkumaan menoa harmitellaan tylsiä sattumuksia.

Kiitollisuuden harjoittaminen lisää tutkitusti onnellisuutta ja voi jopa pidentää ikää. Kiitollisuus on suuri voimavara, mutta toisinaan kiitollisen mielentilan saavuttaminen saattaa olla työlästä ja vaatii todella ponnisteluja. Ota avuksesi The Five Minute Journal – kiitollisuuspäiväkirja.

the 5 minute journal

Kiitollisuuspäiväkirja opettaa elämään tarkoituksellisesti

Kiitollisuuspäiväkirja eli The Five Minute Journal auttaa keskittymään elämän hyviin asioihin, olemaan tietoisesti läsnä ja kiitollinen pienistäkin asioista joka päivä. Tämä päiväkirja perustuu yksinkertaisiin positiivisen psykologian tutkimuksiin siitä, mikä saa ihmiset voimaan hyvin. Positiivisessa psykologiassa tutkitaan ihmisen myönteisiä tunteita ja ominaisuuksia. Lähtökohtana ei ole huonojen tunteiden poistaminen eikä oireiden tai sairauden vähentäminen, vaan elämän hyvien ja onnellisuutta lisäävien asioiden edistäminen. The Five Minute Journalin avulla aloitat ja päätät jokaisen päiväsi kiitollisuudella.

Aamurutiini:

The Five Minute Journaliin kirjoitetaan aamulla kolme kiitollisuuden tunnetta aiheuttavaa asiaa. Voit olla kiitollinen aivan tavallisista asioista, kuten terveydestäsi, aurinkoisesta päivästä, läheisistäsi. Päiväkirjan kehittäjät vinkkaavat, että voit myös olla kiitollinen asioista, jotka eivät vielä ole tapahtuneet; jos toivot tervettä parisuhdetta, kirjoita “olen kiitollinen rakastavasta ja hyvästä parisuhteesta unelmieni puolison kanssa.”

Päiväkirjaan kirjoitetaan myös kolme asiaa, jotka tekisivät päivästäsi mahtavan. Näin ohjelmoit aivosi ajattelemaan tulevia positiivisia tapahtumia ja saat motivaatiota hoitaa tärkeitä asioita. Tutkimuksessa ihmisillä, jotka vain ajattelivat katsovansa suosikkielokuvansa, lisääntyi onnellisuushormoni endorfiinin määrä aivoissa jopa 27%. Voit siis kirjaimellisesti psyykata itsesi onnellisemmaksi!

Lopuksi aamurutiiniin kuuluu päivittäiset affirmaatiot. Affirmaatiot ovat päivittäin toistettavia lauseita tai uskomuksia, joita syötetään alitajunnalle. Voit uskotella itsellesi, että olet itsevarma, kaunis, riittävä ja onnellinen. Vaikka et olisikaan vielä kaikkia niitä asioita, kun tarpeeksi monta kertaa niitä toistat päivittäin, alat pian uskomaan niihin.

kiitollisuuspäiväkirja the 5 minute journal

Iltarutiini:

Kuinka usein palaat töistä kotiin ja mielesi tekisi valittaa puolisollesi ikävästä työpäivästä tai ruuhkasta kotimatkalla? Kokeile ottaa uudeksi tavaksesi kertoa päivän paras asia. Kirjan tekijät takaavat, että parisuhdekin virkistyy, kun ajatukset käännetään positiiviseksi jatkuvan kiukuttelun sijaan.

Illalla päiväkirjaan kirjataan ylös päivän hyvät asiat. Välillä elämä on oikeasti kurjaa, mutta joitakin positiivisia asioita löytyy aivan varmasti. Bussi oli ajoissa pysäkillä. Aamukahvi maistui erityisen hyvältä. Aurinko pilkisti hetken pilvisenäkin päivänä. Kun alat kiinnittää huomiota pieniin positiivisiin asioihin, alat huomaamaan niitä jatkuvasti enemmän.

Viimeisenä muistellaan, miten päivä olisi voinut olla vieläkin parempi. Olisitko voinut herätä hieman aiemmin ja pedata sängyn? Olisitko onnellisempi, jos olisit käynyt pienellä happi hyppelyllä työpäivän lomassa? Jos olisit tehnyt itse ruokaa noutoruoan sijaan? Kirjatessasi ylös nämä pienet asiat, luot itsellesi tavan huomata ja korjata “virheesi” automaattisesti.

Productivity Planner järjestelmällisen työskentelyn tueksi

Onko elämäsi jatkuvasti hiukan kaoottista tai epäjärjestelmällistä? Jääkö tehtävät usein kesken kun et osaa keskittyä yhteen asiaan kerralla? Haluaisitko saavuttaa parempia tuloksia tehokkaammin?

Productivity Planner auttaa priorisoimaan työprojektit ja saavuttamaan järjestelmällisyyden jolla saat vietyä asiat kunnialla loppuun. Se on yksinkertainen ja hauska tapa kirjata ylös tavoitteet ja seurata niiden toteutumista.

Jokaisella sivulla on inspiroiva aforismi, viikonpäivä, päivän tärkeiden tehtävien listaus, ajanseuranta, tuottavuuspisteet ja tilaa muistiinpanoja varten. Productivity Planner ei sisällä kalenteria, mutta siinä on viikoittaiset suunnittelu- ja tarkastelusivut.

productivity planner

Täydellisen työpäivän tavoittelu

Oletko koskaan lopettanut työpäivääsi täydellisen tyytyväisenä? Sait siivottua to do –listasi kokonaan ja viimeisteltyä jokaisen projektisi? Kuinka usein koet tällaisen täydellisen työpäivän? Productivity Plannerin avulla voit kokea sen päivittäin; tämä päiväkirja auttaa keskittymään ja suorittamaan tehtävät tärkeysjärjestyksessä, jolloin ajatuksesi eivät poukkoile tehtävästä toiseen. Flow –tilassa mielesi on inspiroitunut ja saat paljon enemmän aikaiseksi lyhyessäkin ajassa. Productivity Plannerin avulla kehityt joka päivä tehokkaammaksi.

Productivity Plannerin idea on se, että saat enemmän aikaiseksi vähemmällä vaivalla. Kun kirjaat itsellesi ylös tarkan päiväsuunnitelman, jossa on enintään kolmesta viiteen tehtävää, joista ensimmäinen on tärkein, ja työskentelet vain yhden tehtävän kanssa kerrallaan – saat vietyä enemmän tehtäviä loppuun.

Paras aika Productivity Plannerin täyttämiselle on jokaisen työpäivän alkajaiseksi tai viimeisenä päivän päätteeksi. Siten tiedät tarkalleen, miten sinun tulee toimia päivän aikana.

produtivity planner

Muutama vinkki, joilla työpäiväsi sujuu häiriöittä:

  • Laita puhelin lentokonetilaan
  • Ilmoitukset pois myös tietokoneelta
  • Kirjaudu ulos Facebookista ja muista somekanavista
  • Luo oikeanlainen tunnelma: valitse rauhallista musiikkia
  • Pidä työpöydälläsi aina vettä, joka pitää aivosi virkeänä
  • Myös kahvia tai teetä voi nauttia päivän mittaan
  • Välipalaksi tummaa raakasuklaata

Pomodoro tekniikka avuksi työnteon tauottamiseen

Productivity Plannerin luojat vannovat Pomodoro –tekniikan nimeen. Tekniikka on Italialaisen Francesco Cirillon 1980-luvun lopussa kehittämä ajanhallintamenetelmä. Se perustuu työajan kellottamiseen ajastimen avulla. Perinteisesti työtä tehdään keskeytyksettä 25 minuuttia, jonka jälkeen pidetän 5 minuutin tauko. Tauon aikana venytellään, haukataan raitista ilmaa, kävellään hetki verenkierron virkistämíseksi. Näin seuraava 25 minuuttia on taas mielekästä ja keskittyminen helpompaa.