10 eteeristä öljyä (lääke)kaappiin
12.8.2018 | PUR toimitus
Mitä on eteerinen öljy? Eteerinen öljy on kasveista höyrytislaamalla saatua nestettä, josta haihtuu kasvien ja hedelmien aromeita. Niitä saadaan kasveista sekä kukista sekä myös hedelmistä.
Eteerisistä öljyä käytetty moniin tarkoituksiin kuten ihonhoitoon, flunssan hoitoon tai jopa sisäisesti. Viimeistä emme toki missään nimessä suosittele, mutta kokemuksia eteerisistä öljyistä on monenlaisia. Parhaimmillaan niiden avulla saa puhtaan ja energisen olon.
Esittelemme kymmenen eteeristä öljyä, joilla aromaterapian käyttö on helppo aloittaa. Öljyt on valittu listaan niiden monien hyvien ominaisuuksiensa perusteella.
Kaikki kymmenen öljyä ovat edullisia ja monia niistä voidaan käyttää lukemattomin eri tavoin. Ne eivät pelkästään hurmaa tuoksullaan, vaan saavat myös olosi tuntumaan hyvältä ja tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä. Voit valita minkä tahansa listassa mainitun öljyn ja ottaa sen eri tavoin osaksi arkeasi. Eteeristen öljyjen hienous piilee siinä, että jokainen niistä on kuin yhdistelmä eri hedelmiä tai ulkomaita.
1. Sitruunaöljy
Sitruunaöljyä on perinteisesti käytetty monissa arkipäiväisissä tuotteissa. Supermarketeista löytyy sitä sisältäviä tuotteita kodin yleispuhdistusaineista käsisaippuoihin ja hiilihapotettuihin virvoitusjuomiin. Kuten monien sitrusöljyjen, sitruunaöljynkin tuoksu on hyvin samankaltainen kuin hedelmässä, josta se on johdettu; kevyt, kirpsakka, puhdas ja raikas. Nykyään toki useimmissa kaupallisissa tuotteissa maut ja hajusteet ovat synteettisiä. Sitruuna yhdistetään puhtauteen ja raikkauteen, mille löytyy perusteet luonnosta. Sitruunaöljy on tehokas antibakteerinen ja antiseptinen aine. Laimennettuna sitä voi käyttää esimerkiksi ihonhoidossa, sillä sitruunaöljy sisältää paljon D-limoneenia, joka auttaa ryppyjen hälventämisessä ja parantaa verenkiertoa. Tutkimukset osoittavat, että D-limoneenilla on ihoa korjaavia ja tulehdusta estäviä vaikutuksia. Lisäksi sitruunaöljyn tuoksulla on tutkimusten mukaan havaittu olevan antidepressiivisiä ja mielialaa nostattavia ominaisuuksia. Sitruunaöljy on eteerisistä öljyistä usein ihmisille kaikista tutuin laventeliöljyn ohella.
2. Kaneliöljy
Siinä missä sitruunaöljy on kevyt, viileä ja virkistävä, on kaneliöljy sen vastakohta: makea, mausteinen ja lämmin. Tämä Ceylonin kanelipuun kuoresta ja lehdistä johdettu öljy on historian vanhimpia eteerisiä öljyjä. Egyptiläiset kuvasivat sen käyttöä jo vuonna 1550 ennen Kristuksen syntymää kirjoitetussa lääketieteellisessä tekstissä nimeltä Ebersin papyrus. Siihen aikaan kaneli oli kallista ja vaikeaa saada. Sitä pystyivät hankkimaan vain erittäin rikkaat ihmiset, kuten hallitsijat, kuninkaalliset ja myöhemmin Euroopan eliitti. Aromaterapiassa kaneliöljyä voidaan käyttää paikallisesti lievittämään lihaskipuja. Se toimii myös hyvänä luonnollisena säilöntäaineena. Kaneliöljy on antibakteerinen ja antimikrobinen sekä tulehdusta estävä. Kaneliöljy sisältää voimakkaita antioksidantteja, joista voi joidenkin tutkimusten mukaan olla hyötyä neurologisissa häiriöissä ja sydänsairauksissa.
3. Sitruunaruohoöljy
Sitruunaruoho on nopeasti kasvava trooppinen ruoholajike, jota esiintyy luonnostaan Sri Lankassa ja Etelä-Intiassa, minkä lisäksi sitä kasvatetaan myös Afrikan ja Aasian lämpimillä alueilla. Sitruunaruohoa käytetään muun muassa teessä ja siivoustuotteissa. Intiassa se on perinteinen lääkekasvi erilaisiin vaivoihin, kuten ruoansulatusongelmiin ja kuumeeseen. Nimensä veroisesti sitruunaruoholla on mieto ja makea sitruunaa muistuttava tuoksu. Öljyä voidaan käyttää jo pelkästään sen energisoivan ja iloa tuovan tuoksun takia, minkä lisäksi sitruunaruoholla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Sitruunaruohoöljy on antibakteerinen ja tulehduksia torjuva. Se vähentää sienten kasvua ja toimii hyönteiskarkotteena. Sen sientenvastaiset ominaisuudet ovat erittäin hyödyllisiä etenkin hiivan aiheuttamaan hilseilyyn. Tutkimuksessa, jossa koehenkilöt käyttivät hilseen karkottamiseen 10 % sitruunaöljyä sisältävää hoitoainetta, huomattiin merkittävä hilseen väheneminen jo viikon käytön jälkeen.
4. Muskatellisalviaöljy
Muskatellisalvialla on lukemattomia hyödyllisiä ominaisuuksia ihon hoidossa. Se on antibakteerinen ja antiseptinen sekä verenkiertoa parantava. Muskatellisalvia on monivuotinen kasvi, joka kasvaa pohjoisen Välimeren alueella ja Pohjois-Afrikassa. Vaikka jo muinaiset egyptiläiset käyttivät muskatellisalviaa lääkinnällisiin tarkoituksiin, tuli kasvista suosittu vasta keskiajalla. Silloin lääkärit ja kasviparantajat käyttivät muskatellisalviaa näköongelmiin. Muskatellisalvialla on myös sanottu olevan kykyä säädellä hormoneita. Lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että muskatellisalvian hengittäminen auttaa masennukseen, laskee kortisolitasoja, edistää kilpirauhashormonin tasapainoa sekä auttaa yhdessä laventelin ja meiramin kanssa kuukautiskipuihin ja kramppeihin.
5. Laventeliöljy
Laventeliksi kutsuttu kasvi on tarkemmin sanottuna lavandula angustifolia, joka on yksi laventeli kaikkiaan 39 eri lajikkeesta. Vaikka eri lajikkeilla on erilaiset ominaisuudet, sisältävät ne kaikki suuren määrän linalolia, linalyyliasetaattia, eukalyptolia ja kamferia. Laventeliöljy on tunnetuimpia eteerisiä öljyjä ihonhoidossa sekä flunssantorjunnassa. Se rauhoittaa, ehkäisee kouristuksia, ahdistuneisuutta ja tulehduksia. Lisäksi laventeli on antioksidanttinen, antibakteerinen, anesteettinen, vastustuskykyä vahvistava ja viruksia torjuva kasvi. Laventeliöljyn käyttö on turvallista, mutta sen sisältämä linaloli voi aiheuttaa joidenkin ihmisten iholle allergiaoireita. Siksi laventeliöljyä, kuten kaikkia muitakin haihtuvia öljyjä, kannattaa aluksi kokeilla omalle iholle pieni määrä neutraaliin pohjaöljyyn laimennettuna (noin kuusi tippaa laventeliöljyä ruokalusikalliseen neutraalia öljyä). Odota sen jälkeen hetki miten ihosi reagoi öljyyn. Jos ihosi pitää laventelista, voit käyttää sitä enintään 50-50 suhteessa neutraalin pohjaöljyyn.
6. Teepuuöljy
Teepuu kasvaa luonnossa ainoastaan Australiassa, jossa kasvaa niitä erittäin runsaasti. Australian alkuperäiskulttuureissa teepuun lehtiä on käytetty perinteisesti hoitamaan yskää ja flunssaa, parantamaan haavoja, lievittämään kurkkukipua ja hoitamaan ihoa. Teepuuöljy on viruksilta suojaava ja tulehduksia ehkäisevä aine, joten myös se on hyvä eteerinen öljy flunssan torjunnassa. Se tappaa suun bakteerit jopa kahdeksi viikoksi, joten sillä voidaan hoitaa ientulehdusta ja parantaa lievää tai kohtalaista hilsettä. Teepuuöljy tappaa influenssaviruksia ja sen on osoitettu hidastavan kasvainten kasvua hiirissä. Ihon hoidossa teepuuöljy toimii samalla tavoin kuin bentsoyyliperoksidi aknen hoidossa. Vaikutuksen näkyminen voi kestää kauemmin, mutta se aiheuttaa vähemmän sivuvaikutuksia ja kuivattaa vähemmän ihoa kuin yleiset apteekkituotteet.
7. Eukalyptusöljy
Vaikka et olisi koskaan haistanut eukalyptusöljyä, olet todennäköisesti haistanut jotain sitä sisältävää tuotetta, kuten esimerkiksi tiikeribalsamia. Eukalyptuksen vahva tuoksu muistuttaa kamferia, vivahtaa kevyesti minttuun ja puhdistaa nopeasti hengitysteitä. Eukalyptus on tulehduksia estävä ja vastustuskykyä tehostava kasvi. Sitä voidaan käyttää myös torjunta-aineena sienien, bakteerien, hyönteisten, punkkien ja rikkaruohojen tuhoamiseksi. Eukalyptuksen uskotaan pystyvän tuhomaan jopa malariaa aiheuttavan lääkeresistentin loisen. Kotona eukalyptusta voi käyttää raikastamaan huoneilmaa. Siitä voi tehdä myös loistavan koi- ja hyönteiskarkottimen vaatehuoneeseen tai liinavaatekaappiin.
8. Rosmariiniöljy
Eteerisen rosmariiniöljyn tuoksu on hyvin samanlainen kuin ruokaan laitettavan rosmariiniyrtin. Eteeristä rosmariiniöljyä käytetään yleisesti luonnonkosmetiikassa pidentämään tuotteen säilyvyyttä. Rosmariiniöljy on stimulantti ja sen hengittämisen on osoitettu lisäävään sydämen sykettä, verenpainetta ja hengitystiheyttä sekä tehostavan immuunijärjestelmän toimintaa. Samalla kun rosmariini stimuloi kehon toimintoja, vähentää se myös stressihormonin tasoja. Rosmariinista hyötyy parhaiten hengittämällä sen tuoksua, joten rosmariiniöljyä kannattaa päästää haihtumaan huoneilmaan. Jos pidät eukalyptuksen tuoksusta, voit yhdistää sitä rosmariiniöljyyn ja saada tilan tuoksumaan metsältä.
9. Appelsiiniöljy
Tutkimusten mukaan appelsiiniöljyn hengittäminen vähentää ahdistuneisuutta ja piristää mielialaa. Paikallisesti käytettynä sen on todettu laskevan sydämen sykettä ja hengitystiheyttä. Appelsiiniöljy voi sitruunaöljyn tavoin herkistää ihon auringon valolle. Siksi on suositeltavaa käyttää sitä tuotteissa, jotka huuhtoutuvat pois suihkussa. Appelsiiniöljyn tuoksu on voimakas, joten sitä kannattaa lisätä pohjaöljyyn vain pieniä määriä.
10. Piparminttuöljy
Kaikki tunnistavat piparmintun tuoksun ja sitä löytyy arkisista tuotteista, kuten hammastahnasta, suuvedestä, shampoosta ja purukumista. Mitä yleensä ei tiedetä, on syy siihen miksi piparminttua lisätään niin moniin tuotteisiin. Piparminttuöljy koostuu enimmäkseen mentolista ja mentonista. Se on stimulantti, kouristuksilta rentouttava, viruksilta suojaava, antimikrobinen ja sieniltä suojaava antioksidanttinen aine. Lisäksi piparminttuöljy on tehokas hoito päänsärylle. Tutkimuksissa on osoitettu piparmintun vähentävän jännityspäänsärkyä, pahoinvointia, parantavan keskittymiskykyä ja muistia sekä tuovan helpotusta kiputiloihin. Piparminttuöljy sopii loistavasti huulituotteisiin. Sen tuoksu nenän alla virkistää koko päiväksi.
Eteerisiä öljyjä voit ostaa ja hankkia kätevästi verkkokaupastamme klikkaamalla tätä linkkiä.
Lähde: Well + Good -blogi