Liisa Seppälä: Aromaterapia tuo kauneutta ja hyvinvointia

1.3.2016 | PUR toimitus

Yli 15 vuotta sitten hurahdin totaalisesti aromaterapiaan ja sen tuomaan ihanaan tuoksumaailmaan. Eteeriset öljyt eivät pelkästään ole tuoneet minulle valtavasti iloa ja hyvää oloa, mutta myös helpotusta monenlaisiin jokapäiväisiin haasteisiin. Aromaterapiassa käytettävät eteeriset öljyt erotetaan kukkien, puiden, pensaiden, hedelmien ja yrttien haihtuvista aineosista esimerkiksi höyrytislaamalla ja kylmäpuristamalla. Nämä hurmaavat, pieniin pulloihin pakatut tiivisteet ovat ainutlaatuinen keino rentouttaa kehoa ja mieltä, hoitaa unettomuutta, kehon jännitystiloja, lieventää kipuja ja vähentää stressiä. Aromaterapia toimii siis moneen vaivaan.

Jokainen meistä voi sukeltaa aromaterapian kiehtovaan maailmaan kotioloissa, ottaen huomioon sen mahdolliset rajoitukset erikoistapauksissa.

Aromaterapia on erittäin suosittu täydentävä hoitomuoto Euroopassa, erityisesti Ranskassa, ja on siellä myös osa virallista terveydenhuoltoa. Aromaterapia on lempeä ja luonnollinen tapa tukea terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia hyödyntäen eteeristen öljyjen terapeuttisia ominaisuuksia.

Laventelia käytetään paljon aromaterapiassa.

Laventelia käytetään paljon aromaterapiassa.

Luomu-eteeriset öljyt

Tunnetun ranskalaisen Floramen laboratorio löytyy Provencen sydämestä ihanasta St. Rémyn kylästä laventelipeltojen ympäröimänä. Kahdenkymmenen vuoden aromaterapeuttisella kokemuksella, tunnettu ranskalainen Florame oli ensimmäisten joukossa kehittämässä sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, joka kunnioittaa ihmistä ja luontoa.

Kun valitset käyttöösi eteerisiä öljyjä, tutustu tarkasti niiden etikettiin. Etiketissä pitää olla maininta, että öljy on 100 % luonnollista eteeristä öljyä sekä kasvin latinalainen nimi. Sen perusteella voit selvittää öljyn oikean käyttötarkoituksen. Vähitellen opit myös tunnistamaan laadun tuoksun perusteella. Valitse aina mieluiten luomulaatuisia eteerisiä öljyjä. Jotkut öljyt ovat villinä kasvaneita, jolloin ne eivät saa luomusertifiointia. Floramen eteeriset öljyt ovat korkealaatuisia ja aina kun mahdollista, luomua.

Aromaterapia: Florame-tuotteet

Aromaterapia on Floramen erikoisosaamisaluetta.

Näin otat eteeriset öljyt haltuun ihonhoidossa

Eteeriset öljyt ihon hoidossa ovat todella koukuttava kokemus.

1. Voit aloittaa jollakin tutulla ja turvallisella öljyllä, kuten esimerkiksi rentouttavalta vaikutukseltaan tunnetulla laventelilla (lavandula angustifolia ). Laventeli on ollut yksi suosikeistani sen jälkeen, kun kuljin paljain jaloin laventeliniityn poikki. Kokemus oli yksinkertaisesti huumaava!
-Sekoita pari tippaa laventelia esimerkiksi vartalovoiteeseesi ja totuttele siten eteerisen öljyn käyttöön.

2. Nyt kevään alkaessa moni alkaa mietimään rantakuntoon pääsemistä ja selluliittejä.
-Sekoita 2 tippaa greippiä (citrus paradisi) ja 2 tippaa sitruunaruohoa (cymbopogon flexuosus) 5 ml:n pohjaöljyyn (esimerkiksi aprikoosinkivi- tai macadamiaöljy). Voit sekoittaa myös kevyeen vartalovoiteeseesi ja käyttää 2 kertaa päivässä.

3. Pikahoito normaalille iholle
-Sekoita ruokalusikalliseen aprikoosinkiviöljyä 1 tippa Ylang Ylang (cananga odorata) -eteeristä öljyä ja käytä päivittäisessä ihonhoidossa.
Jos haluat hemmotella itseäsi, voit suoda ihollesi todellista ylellisyyttä sekoittamalla 2 tippaa ruusu eteeristä öljyä (rosa damascena) 2,5 ml:n arganöljyä  (argania spinosa)  ja hieroa se kevyesti kasvoille. Suosittelen ensin suihkauttamaan ruusuvettä alle, kuten aina öljyjä iholle käytettäessä. Kostealle iholle öljy imeytyy nopeammin. Ruusu on todellinen naisen stressin poistaja ja parhaita anti-age öljyjä. Hinta on kuitenkin tyyriimmästä päästä, sillä yhteen litraan ruusu eteeristä öljyä tarvitaan peräti 1000 kiloa ruusun terälehtiä!

4. Pikahoito kuivalle iholle
Kuivaa ihoa voit hoitaa sekoituksella, jossa on arganöljyä sekä 2-3 tippaa frankincensia (boswellia carterii). Tätä reseptiä voit käyttää kuivan, aikuisen ihon hoidossa, mutta frankincensista saat apua myös stressiin vaikka tuoksulampussa käytettynä.
Floramen 100 % eteeriset öljyt ovat voimakkaita tiivisteitä. Niitä ei pidä käyttää sisäisesti eikä laimentamattomana suoraan iholle. Ihon hoidossa tarvitset aivan pieniä pitoisuuksia, joten öljyt ovat todella riittoisia. Perusterveelle aikuiselle suositeltava eteeristen öljyjen osuus on yleensä puolesta prosentista kahteen prosenttiin. Puolen prosentin (0,5%) osuus tarkoittaa 1 tippa eteeristä öljyä 10 ml:aan pohjaöljyä. Kaksi tippaa 10 ml:aan pohjaöljyä on yksi prosentti, jne… Eteerisillä öljyillä on terapeuttisia ominaisuuksia ja käyttörajoituksia, joihin tulee perehtyä huolellisesti ennen öljyjen käyttöä.
Aromaterapian ihana maailma vie sinut mukanaan ja toivomme sinulle rentouttavia hetkiä Floramen parissa !