Kiitollisuus: avain onnellisuuteen

12.4.2023 | Laura Eskola

Kiitollisuus voi auttaa saavuttamaan onnellisuuden ja hyvinvoinnin. Kun olet kiitollinen, keskityt positiivisiin asioihin elämässäsi, etkä anna negatiivisten asioiden hallita mieltäsi. Kiitollisuus auttaa arvostamaan niitä asioita, jotka sinulla jo on, sen sijaan että keskittyisit miettimään mitä sinulta puuttuu. Luettuasi tämän artikkelin ymmärrät, kuinka suuri merkitys kiitollisuudella on, mitä terveyshyötyjä sillä on ja kuinka voit harjoittaa kiitollisuutta helposti jokapäiväisessä arjessasi.

Kiitollisuus: avain onnellisuuteen

Tässä artikkelissa kerron;

Mitä kiitollisuus on?

Kiitollisuus on valtavan suuri voimavara ja tärkeä tunne, joka auttaa näkemään elämän valoisampana sekä tuomaan elämään lisää onnellisuutta, positiivisuutta ja jopa fyysistä terveyttä. Kiitollisuus tarkoittaa keskittymistä siihen, mikä elämässä on hyvää. Kiitollinen ihminen pysähtyy huomaamaan ja arvostamaan asioita, joita usein pidetään itsestäänselvyytenä.

Kiitollisuus on sekä mieliala että persoonallisuuden piirre. Toiset ihmiset ovat luonnostaan kiitollisempia, mutta tämä, kuten mikä tahansa luonteenpiirre, on vahvistettavissa erilaisilla harjoituksilla, joista voit lukea lisää myöhemmin.

Kiitollisuuden hyödyt

Kiitollisuus lisää onnellisuutta ja hyvinvointia.

Kiitollisuuden terveysvaikutukset

Kiitollisuus ei pelkästään lisää onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämässä, sillä on nimittäin myös lukuisia terveyshyötyjä. Monet tutkimukset viime vuosikymmenen aikana ovat osoittaneet, että ihmiset, jotka tietoisesti harjoittavat kiitollisuutta säännöllisesti, ovat yleensä onnellisempia ja terveempiä.

Tutkimuksia kiitollisuudesta

Lukuisat tutkimukset ovat yhdistäneet kiitollisuuden monenlaisiin muihinkin terveysetuihin, kuten immuunijärjestelmän vahvistamiseen ja unirytmin paranemiseen, optimistisuuden tuntemiseen sekä ilon ja nautinnon kokemiseen, avuliaampaan ja anteliaampaan oloon sekä yksinäisyyden ja eristyneisyyden tunteiden vähentymiseen.

Kiitollisuuden hyödyt

Kiitollisuuden hyödyt ovat huikeat!

Miten kiitollisuus vaikuttaa aivokemiaan?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kiitollisuuden harjoittaminen voi vaikuttaa aivojen hyvinvointiin monin positiivisin tavoin. Päivittäisellä kiitollisuuden harjoittamisella onkin aivan uskomattomia vaikutuksia mielenterveyteen:

 • Kiitollisuutta säännöllisesti harjoittavat ovat tutkitusti onnellisempia ja vähemmän masentuneita.
 • Kiitollisuuden tunteminen voi lisätä aivojen dopamiinipitoisuutta. Dopamiini on hyvän olon hormoni, eli välittäjäaine, joka liittyy nautinnon tunteeseen. Kun dopamiinin määrä lisääntyy, se voi johtaa positiivisempaan mielialaan ja lisääntyneeseen motivaatioon.
 • Lisäksi kiitollisuus voi vähentää aivojen mantelitumakkeen aktiivisuutta. Mantelitumake on vastuussa pelon sekä ahdistuksen tunteiden käsittelystä. Kun sen aktiivisuus vähenee, myös stressi ja ahdistus vähenee.
 • Kiitollisuus voi myös lisätä aivojen hippokampuksen kokoa. Hippokampus on aivojen osa, joka liittyy muistin ja oppimisen käsittelyyn. Suurempi hippokampus helpottaa uusien asioiden oppimista.

Miten kiitollisuutta harjoitetaan?

Kiitollisuuden harjoittaminen ei vaadi paljon vaivaa, aikaa tai rahaa. Tärkeintä on saada rutiinista kiinni ja pysyä siinä. Tässä muutamia tapoja, joilla voit harjoittaa kiitollisuutta päivittäin:

  1. Aloita pienestä

   Huomaa pieniä kiitollisuutta aiheuttavia hetkiä jokapäiväisessä arjessa. Auringon pilkahdus aamulla verhojen välistä, kahvin tuoksu, bussin ilmestyminen ajoissa. Nämä pienet kiitollisuuden hetket vahvistavat kykyäsi havaita hyviä asioita elämässäsi, ja kun niistä pikkuhiljaa tulee sinulle arkipäivää, alkaa elämä näyttää valoisammalta. Jokainen pienikin hetki tuo lisää kiitollisuutta ja onnea elämääsi. Kiitollisuuden harjoittaminen vaatii vain harjoittelua. Mitä enemmän kiinnität huomiotasi siihen, mistä tunnet kiitollisuutta, sitä enemmän huomaat olevasi kiitollinen! Muistamme usein olla kiitollisia suurista tapahtumista, kuten koulusta valmistumisesta, uudesta työpaikasta, naimisiin menosta ja lapsen syntymästä. Voi olla vaikeampaa olla kiitollinen pienistä asioista. Kuinka usein olet kiitollinen syömästäsi ateriasta, tai siitä, että saat nukkua yösi lämpimän peiton alla? Nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä, joten kiitollisuuden harjoittamisen voi aloittaa näinkin arkisista asioista.

  2. Kiitä muita

   Kiitä läheisiäsi, rakkaitasi ja muita ihmisiä ympärilläsi. Kiitä pienistä asioista, kuten avusta ruokakaupassa tai oven avauksesta. Kiitä tuesta vaikeina aikoina ja yhdessä vietetystä ajasta hyvinä aikoina. Jaa kiitollisuutesi muiden kanssa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kiitollisuuden ilmaiseminen voi vahvistaa ihmissuhteita. Kun seuraavan kerran kumppanisi, ystäväsi tai perheenjäsenesi tekee jotain mitä arvostat, muista kertoa se heille ja kiittää.

  3. Ole läsnä hetkessä

   Välillä on syytä miettiä, elätkö menneessä, tulevaisuudessa vai nykyisyydessä. Elämä saattaa jäädä elämättä, jos viettää liikaa aikaa murehtien menneitä tai tulevia tapahtumia. Monet elävät täysin autopilotilla, multitaskaten ja keskittymättä yhteenkään asiaan kunnolla. Pysähdy hetkeksi ja ota vastaan kaikki hyvä ympärilläsi tässä hetkessä. Nauti auringonlaskusta, kauniista maisemasta, läheisyydestä ja hyvästä ruoasta.

  4. Lisää kiitollisuuden eleitä elämään

   Kiitollisuuden eleitä ovat hymyily, kiitoksen sanominen ja kiitoskirjeiden kirjoittaminen. Lisää näitä eleitä arkeesi. Hymyile erityisen iloisesti nuutuneelle kaupan kassalle, ärtyneelle bussikuskille ja kärttyiselle naapurille. Kiitä herkästi pienestäkin eleestä, kuten oven avaamisesta. Kirjoita kiitollisuuskirjeitä läheisillesi ja rakkaillesi. Voit myös kirjoittaa kiitoskirjeen itsellesi tulevaisuuteen, vaikkapa vuoden päähän.

  5. Kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa

   Kiitollisuuspäiväkirja on erinomainen ja helppo tapa harjoittaa kiitollisuutta. Samalla tulet kirjanneeksi ylös mukavia hetkiä elämässäsi. Kirjoita päivittäin ylös muutama asia, joista olet kiitollinen. Asiat voivat olla aivan kuinka pieniä tai suuria tahansa, kunhan se tuo elämääsi iloa. Aurinkoinen päivä, vastaantulijan hymy tai herkullinen lounas voi tehdä päivästä paremman. Kiitollisuuden aiheet voivat olla hyvinkin arkisia, kun muistat, että ne eivät ole itsestäänselvyyksiä läheskään kaikille.

Kiitollisuuspäiväkirja tekee harjoittelusta helppoa

The Five Minute Journal on laajan positiivisen psykologian tutkimuksen tuote. Se auttaa sinua keskittymään kiitollisena olemiseen, keskittämään huomion siihen, kuinka voit tehdä jokaisesta päivästä hyvän – ja mikä parasta, se saa sinut pohtimaan kaikkea hyvää elämässäsi. Huippusuosittu, yksinkertainen ja intuitiivinen päiväkirja helpottaa harjoittelua valmiilla kysymyksillä ja ohjatulla sisällöllä.

Esimerkki päiväkirjan aukeaman sisällöstä:

 1.     Viikoittainen haaste
 2.     Aamun kiitollisuusharjoitus
 3.     Päivän priorisointi tehdäksesi siitä loistavan
 4.     Päivittäinen affirmaatio
 5.     Inspiroivat lainaukset
 6.     Päivittäiset kohokohdat
 7.     Päivän lopuksi reflektointi luomaan kasvua jatkoa varten

Lue lisää:

Mindfulness –kirjat auttavat arjen kiireessä

Kiitollisuus on kehomielen lääke

the five minute journal kiitollisuuspäiväkirja

The Five Minute Journalin avulla aloitat ja päätät jokaisen päiväsi kiitollisuudella.