Kun uni ei tule – 15 vinkkiä nukahtamiseen ja parempiin yöuniin

24.10.2020 | Laura Eskola

Useimmat meistä kärsivät unihäiriöistä stressaavina ajanjaksoina ja toisinaan ihan ilman järjellistä syytä. Unettomuus on yksi yleisimpiä terveyteen liittyvistä ongelmista, josta kärsii yli miljoona suomalaista. Kolmasosa meistä nukkuu huonosti satunnaisesti, mutta pitkäaikainen unettomuus vaivaa tutkimusten mukaan jopa yli 10-15% väestöä. Pitkittyessään unettomuus lisää monien sairauksien riskiä ja heikentää toimintakykyä, työkykyä ja yleistä elämänlaatua.

Uni- ja nukahtamislääkkeiden pitäisi olla vasta viimeinen oljenkorsi, sillä ne voivat aiheuttaa riippuvuutta. Listasimme luonnollisia apuja ja vinkkejä unettomuuden hoitoon – nappaa listasta sinulle sopivat neuvot ja ota saman tien käyttöön!

Miten voimme optimoida unta ja nukkumista?

1. Vältä raskaasti syömistä illalla. Unen saantia edistävä kevyt iltapala pitää sisällään hitaita hiilihydraatteja, esimerkiksi täysjyväviljatuotteita, hedelmiä, kaurapuuroa, sekä tryptofaanipitoisia ruokia (tryptofaani = serotoniinin ja melatoniin esiaste), kuten kalkkunaa, kanaa, kurpitsansiemeniä ja pähkinöitä.

2. Harrasta kehoa rauhoittavia lajeja iltaisin; joogaa, pilatesta tai meditointia. Vältä iltaisin raskasta liikuntaa.

3. Vältä kahvia myöhään iltapäivällä. Jos kahvihammasta kolottaa, kokeile kofeiinitonta ja vatsaystävällistä Sikurikahvia. Pukkan Night Time tee sopii iltoihin ja sisältää rauhoittavia yrttejä, kuten laventelia ja valeriaananjuurta.

4. Yritä pysytellä erossa stressaavista ajatuksista illalla juuri ennen nukkumaan menoa. Voit kokeilla kirjoittaa mieltäsi askarruttavat ajatukset päiväkirjaan, jotta asiat eivät pyöri päässäsi enää sängyssä. Kirjoita seuraavan päivän To Do –lista tai ostoslista valmiiksi. Oletko jo kokeillut kiitollisuuspäiväkirjaa?

5. Huolehdi, että makuuhuone on viileä ja pimeä. Tuuleta huone ennen yöpuulle käymistä ja hanki pimennysverhot tai unimaski.

6. Älä tuijota kirkkaita näyttöjä, sillä ne tuottavat päivänvaloon verrattavaa sinistä valoa, joka estää melatoniinin tuotantoa iltaisin. Monissa laitteissa on mahdollista säätää näytön kirkkautta tai käyttää sinivaloa himmentäviä ohjelmia (esim. ilmainen f.lux). Terveydestään huolehtivat biohakkerit käyttävät sinistä valoa suodattavia iltalaseja pari tuntia ennen nukkumaan menoa.

7. Nukahtaminen kestää yleensä 20-30 minuuttia. Älä siis ahdistu, mikäli uni ei tule heti. Älä vilkuile kelloa tai puhelinta. Puhelin kannattaa itse asiassa jättää toiseen huoneeseen yön ajaksi, tai vähintäänkin laittaa lentotilaan.

Luonnolliset yrtit ja ravintolisät unen saantia helpotamaan

8. Unensaantia voi helpottaa myös luonnollisilla lisäravinteilla ja yrttivalmisteilla. Kokeile mieltä rauhoittavaa kauranversouutetta, levottomuuteen Passiflora-kärsimyskukkauutetta, unen saantia helpottavaa Valeriaanaa tai Frantsilan Unilintua, joka on yhdistelmä unta tukevia luonnonyrttejä kuten humalaa, kauranversoa ja sitruunamelissaa.

9. Univaikeuksien taustalla voi olla magnesiumin puute. Magnesium vaikuttaa positiivisesti happotasapainoon ja aineenvaihduntaan elimistössä lievittäen stressiä, väsymystä ja hermostuneisuutta. Unettomuus on yksi keskeisistä kroonisen magnesiumpuutoksen oireista. Magnesiumilla on myös unen laatua parantava vaikutus, siksi se kannattaa ottaa iltaisin. Valitse laadukas ja hyvin imeytyvä magnesium-valmiste.

10. Tipauta diffuuseriin muutama pisara rauhoittavaa laventelin tuoksuista eteeristä öljyä. Myös mandariini ja bergamotti rentouttavat ja rauhoittavat vilkasta mieltä.

11. Aromaterapeuttinen Scentered Sleep Well -tuoksupuikko auttaa valmistautumaan hyviin yöuniin rentouttamalla lihaksia, rauhoittamalla hermostoa ja tyhjentämällä mielen raskaista ajatuksista. Sipaise pulssikohtiin ja hengitä muutaman kerran syvään. Rentoudu. Elixir’s Sleep terapeuttinen öljy toimii samankaltaisesti.

 

12. Reishi-sientä on käytetty jo yli 4000 vuoden ajan tuomaan elämään tyyneyttä hektisinä hetkinä.

13. Kukkatipat saattavat auttaa hektisessä elämäntilanteessa. Kokeile Bachin Rescue Night Sprayta tai Ainsworthin Fast Asleep suihkeita, jotka auttavat rentoutumaan stressaavan päivän jälkeen ja antavat hyvän, virkistävän unen.

14. Hunaja on monin tavoin ihmeellinen terveystuote. Siitä voi olla apua myös unettomuuden selättämiseen; se auttaa kehoa vapauttamaan glykogeenia, eli maksaan varastoitunutta sokeria, jota aivosi tarvitsevat unen aikana. Jos heräilet öisin nälkäisenä, syynä saattaa olla matalat glykogeenivarastot. Kokeile siis nauttia lusikallinen luonnon kultaa ennen nukkumaan menoa, niin kehosi voi levätä rauhassa.

15. Unilääkkeille lempeämpiä vaihtoehtoja: Wild Nutrition Ashwagandha Plus -ravintolisää stressinhallintaan, Together Health meriperäistä magnesiumia rentoutumiseen ja parempaan uneen tai Living Nutrition Night Timea, joka sisältää rentouttavia yrttejä ja tukee rauhallista nukahtamista.⁠ Tutustu myös kotimaiseen Taimi Sleep Blendiin, joka rauhoittaa mieltä, rentouttaa kehoa ja tukee syvää sekä palauttavaa unta. 

Kauniita unia!