4 x Zero waste -vinkkiä arkeen

21.1.2020 | PUR toimitus

Zero waste -ajattelu kannustaa jätteen vähentämiseen ja kokonaisvaltaisesti kestävämpään elämäntapaan. Jos täysin jätteetön elämä kuulostaa kaukaiselta, etkä ole heti valmis mahduttamaan vuoden sekajätettä lasipurkkiin, suosittelemme ottamaan pieniä askelia ja lisäämään zero waste -ratkaisuja päiviisi pienissä annoksissa. Pian uusista tavoista tulee itsestäänselvyyksiä ja osa arkeasi. Kestävillä ratkaisuilla säästät usein pitkällä aikavälillä myös rahaa, joten nollahukkailu on myös taloudellinen sijoitus!

1. Käytä luovuutta

Oletko tullut ajatelleeksi, että jopa ravintolisäpurkeille löytyy uusiokäyttöä? Wild Nutrition -sarjan kauniit mattalasipurkit taipuvat moneen — maljakoksi, säilytykseen tai vaikkapa maustepurkiksi. Samaa ideaa voi soveltaa mihin tahansa lasipurkkiin, vain luovuutesi on rajana.

2. Seis ruokahävikille

Ole tietoinen omista kulutustottumuksistasi. Pidä silmällä, löytyykö jääkaapistasi jatkuvasti samoja pilaantuvia ruoka-aineita, jotka eivät koskaan päädy lautaselle. Mieti, kannattaako tuotetta ostaa ollenkaan tai voisiko sen mahdollisesti pakastaa tai ostaa pienemmässä paketissa.

Jos ruoka pääsee nahistumaan, ei hätää! Hyödynnä nahistuneet kasvikset sosekeittoihin, ruoantähteistä ja kasvisten kuorista taiot helposti itse tehdyn kasvisliemen ja kuivahtaneesta leivästä rouskuvat krutongit.

Mehiläisvahakääreet ruoansäilytyksessä pidentävät säilyvyyttä ja samalla voit heittää hyvästit kertakäyttöisille muovikelmuille.

3. Korvaa kertakäyttötavarat

Mitä arjessasi paljon kuluvia kertakäyttöisiä asioita voisit korvata kestävämmällä ratkaisulla? Me suomalaiset olemme kahvin suurkuluttajia, joka tarkoittaa usein valitettavasti myös suodatinpapereiden suurkulutusta. Voit korvata suodatinpaperit CoffeeSock -kestosuodatinpussilla, joka kestää jopa vuoden ja vastaa keskimäärin 500 paperista suodatinpussia vuodessa. Säästät siis sekä luontoa että rahaa!

Muovisen kertakäyttöhöylän vaihtaminen Geisha Shaveriin on fiksu teko samoista edellä mainituista syistä. Metallisessa höylässä vaihdetaan uuteen ainoastaan metallinen terä. Lisäksi moni herkkähipiäinen on huokaissut helpotuksesta, sillä Geisha Shaver on monille myös hellävaraisempi vaihtoehto.

Kylpyhuoneessa zero waste -elämäntyyli on nykyisin helppoa, kiitos kasvavan palasaippuavalikoiman ja ekologisten pakkausmateriaalien suosion. Esimerkiksi Luonkos-merkiltä löydät riittoisat, käsityönä valmistetut palasaippuat sekä kasvoille että vartalolle.

4. Kanna mukana

Yksinkertainen niksi turhien muovipussien ja take away -roskan kertymiseen: Kanna mukana. Ota tavaksi napata mukaan kangaskassi ja kestohedelmäpussi kotoa lähtiessäsi ja pyydä mukaan otettava lounas omaan eväsrasiaan. Ja palataksemme kahvinjuontiin — kanna kahvisi kätevästi omassa kestomukissa. SoL-kestomukit ja -lasipullot ovat käsin puhallettua borosilikaattilasia, jonka vuoksi ne ovat sekä kestäviä että kevyitä mukana kannettavaksi.