Mitä homeopatia on? Aloittelijan opas homeopatiaan

24.8.2021 | Laura Eskola

Homeopatia – mitä se oikeastaan on? 

Homeopatia on luontainen, hellävarainen ja tehokas lääkintäjärjestelmä, jonka tarkoitus on stimuloida elimistön omaa immuunijärjestelmää ja sen parantavaa kykyä. Kehoa siis kannustetaan omiin korjaaviin toimenpiteisiin.
Euroopassa homeopatia on erittäin laajasti käytettyä, myös lääkäreiden keskuudessa.

Homeopatian on kehittänyt saksalainen lääkäri ja tiedemies Samuel Hahnemann (1743-1843), turhauduttuaan aikansa lääketieteeseen. Kielellisesti lahjakas Hahnemann luki ja käänsi merkittävän määrän lääketieteellistä kirjallisuutta saksaksi. Pitkäaikaisten opintojen, käytännön tutkimusten sekä kokeilujen avulla Hahnemann kehitti lääkärikolleegojensa kanssa toimivan lääketieteellisen menetelmän, jolle hän antoi nimen homeopatia.

mitä homeopatia on

Homeopatia on luontainen, hellävarainen ja tehokas lääkintäjärjestelmä.

Miten homeopatia toimii? 

Homeopatia perustuu samankaltaisuuden periaatteeseen. Tiedämme, että sipulin pilkkominen voi vuodattaa kyyneliä. Samantyyppistä kyynelvuotoa voi esiintyä heinänuhassa tai flunssassa, jolloin homeopaattisesti käsitelty sipuli (allium cepa) voi lievittää tätä oiretta. Homeopatialla ei hoideta sairauksia vaan sairaita ihmisiä. Homeopatiaa voidaan käyttää tukena sekä akuuttien, että kroonisten vaivojen hoitamisessa. On tärkeä tiedostaa, että kroonisten oireiden kehittymiseen on saattanut kulua useita vuosia, ja sen takia niistä parantuminenkin voi kestää. Homeopatia ei ole taikasauva, kuten ei mikään muukaan hoitomuoto.

Mitä vaivoja homeopatialla voidaan hoitaa? 

Lääkärin määräämiä hoitoja tai lääkityksiä homeopatia ei korvaa, mutta muutoin voidaan homeopatialla auttaa elimistöä kokonaisvaltaisesti monenlaisissa terveydellisissä haasteissa. Homeopatialla hoidetaan esimerkiksi hormonaalisia vaivoja, allergioita, iho-oireita, unettomuutta, flunssaa, stressiä, pelkotiloja ja tunne-elämän haasteita.

Miksi eri ihmiset saavat homeopaatilta eri valmisteita samoihin vaivoihin? 

Vaikka vaivan nimi olisi sama, oirehtii jokainen omalla yksilöllisellä tavallaan. Homeopaattinen hoito toimii parhaiten silloin kun valittavan valmisteen oirekokonaisuus vastaa mahdollisimman hyvin hoidettavan yksilön omaa oirekokonaisuutta. Homeopatia kohtelee jokaista henkilöä ainutlaatuisena yksilönä.

Miten homeopaattisia valmisteita käytetään? 

Homeopaattisia valmisteita annostellaan ensisijaisesti hoitavan homeopaatin ohjeistuksen mukaan, koska annosteluun vaikuttaa niin moni tekijä. Pääsääntöisesti kuitenkin rakeet tiputetaan suoraan kielen alle ja niiden annetaan sulaa suussa. Ne otetaan erillään aterioista, hampaiden pesusta sekä voimakkaan makuisista juomista (15 minuuttia ennen ja jälkeen valmisteen käytön) eikä niihin mielellään kosketa käsin. Nestemäiset yhdistelmävalmisteet nautitaan veteen sekoitettuna.

miten homeopatiaa käytetään

Homeopaattiset rakeet tiputetaan suoraan kielen alle ja niiden annetaan sulaa suussa.

Voiko homeopaattisia valmisteita käyttää jatkuvasti? 

Homeopatiassa pyritään pienimpään mahdolliseen vaikuttavaan annosteluun. Vaikka homeopatia on turvallista, on perusteetonta pitkäaikaista käyttöä syytä välttää, ettei oireeton elimistö ala uudestaan oireilla. Tähän sopii sanonta: ”Ehjää ei kannata korjata”. 

Voinko käyttää useampia valmisteita samanaikaisesti?

Klassisessa homeopatiassa pyritään käyttämään vain yhtä ainetta kerrallaan, mutta joissakin tapauksissa homeopaatti saattaa katsoa tarpeelliseksi muutaman aineen käytön rinnakkain. Itsehoitoon soveltuvissa yhdistelmävalmisteissa on useampia aineita sekoitettu keskenään. Yhdistelmäaineet sisältävät yleensä alhaisissa potensseissa tärkeimpiä, tiettyyn vaivaan vaikuttavia homeopaattisia aineita.

homeopatia

Itsehoitoon soveltuvissa yhdistelmävalmisteissa on useampia aineita sekoitettu keskenään.

Voinko käyttää homeopatiaa tavallisten lääkkeiden kanssa? 

Tavalliset lääkkeet eivät ole este homeopaattisten aineitten käytölle. Homeopaattiset valmisteet ovat pääsääntöisesti erittäin turvallisia lääkkeiden rinnalla, koska toimintamekanismi on enemmän energeettinen kuin kemiallinen. Lääkärin antamia ohjeita tulee aina noudattaa.

Voiko homeopaattisille valmisteille olla allerginen?

Homeopaattiset pitoisuudet eivät juuri koskaan voi aiheuttaa allergisia reaktioita, vaan mahdolliset tuntemukset liittyvät usein käynnistyneen paranemisprosessin kulkuun. Pienien pitoisuuksiensa vuoksi homeopaattiset valmisteet ovat oikein käytettynä erittäin turvallisia, niin aikuisille, lapsille kuin eläimillekin. Lääkärin määräämiä hoitoja tai lääkityksiä ei homeopatia kuitenkaan korvaa.

Miten homeopaattisia valmisteita säilytetään? 

Homeopaattiset valmisteet säilytetään poissa suoralta auringonpaisteelta, kuumuudelta, voimakkailta tuoksuilta sekä kaukana säteilevistä sähkölaitteista. Korkki kannattaa sulkea mahdollisimman pian annoksen ottamisen jälkeen. Tiiviisti suljetussa lasipullossa ja oikein säilytettynä homeopaattiset valmisteet säilyvät vuosikausia.

Mistä aloittaa? Mitä valmisteita kannattaa valita kotiapteekkiin? 

Omaan kotiapteekkiin kannattaa varata ensisijaisesti sellaisia valmisteita, joita jo osaa käyttää. Jos taas on mahdollisuus tarvittaessa konsultoida omaa homeopaattia, voi aineita varata kotiin enemmänkin. Tavallisimpia yksittäisiä akuuttiaineita ovat esimerkiksi Aconitum, Apis, Arnica, Arsenicum, Belladonna, Gelsemium, Ledum, Nux vomica, Pulsatilla ja Rhus toxicodendron.

Tärkeimmät homeopaattiset aineet olemme koonneet PUR Kodin homeopaattiseen ensiapupakkaukseen.

Voiko homeopaattisia valmisteita valita itse, vai tarvitseeko aina konsultoida homeopaattia? 

Homeopaattisia valmisteita voi opetella käyttämään pieniin kodin haavereihin ihan itsekin. Sitä varten kannattaa käydä vaikka homeopaattinen kotiapteekkikurssi tai tutustua alan kirjallisuuteen. Suositeltavaa on kuitenkin, että etenkin kroonistuneissa tilanteissa konsultoidaan aina homeopaattia.

Valikoimamme homeopaattisia kirjoja, joista voit aloittaa homeopatiaan tutustumisen:

homeopatia kirja

Homeopatia – Opas luonnolliseen terveyteen, lääkeainekuvauksia sekä ohjeet homeopaattisten lääkevalmisteiden käyttöön ja annosteluun.

Miten homeopaattiset valmisteet valmistetaan? 

Homeopaattiset valmisteet käyvät läpi järjestelmällisen valmistusprosessin, jota kutsutaan potensoinniksi tai dynamisoinniksi. Potensoinnissa lähtöainetta vuoroin laimennetaan ja ravistellaan turvallisen ja tehokkaan lopputuloksen saamiseksi. Lähtöaineet ovat usein kasvi-, eläin- tai kivikunnan aineksia. Potensoinnin katsotaan aktivoivan lähtöaineen parantavaa energiaa. 

Mikä ero on homeopaattisilla rakeilla ja nestemäisillä valmisteilla? 

Homeopaattisen valmisteen vaikutus ei ole kiinni siitä missä muodossa sitä on tarjolla. Valmisteita voi löytyä rakeina, tabletteina, liuoksena tai jopa jauheena. Vaikuttavuus on kiinni lähinnä siitä, osataanko valita oikea (riittävän samankaltainen) valmiste oikeaan tilanteeseen.

Kysy homeopaatilta

Vastaukset homeopatiaan liittyviin kysymyksiin on antanut PUR Hyvinvointikaupassa jo kolmatta vuosikymmentä työskentelevä Filippa. Hänelle voit myös varata maksuttoman videokonsultaation, mikäli kaipaat homeopaattista tuoteneuvontaa.

Lue lisää homeopatiasta näistä blogiartikkeleistamme:

Kurkistus homeopatian maailmaan

Homeopatia: Opas luonnolliseen terveyteen

Lapsiperheen homeopatian ABC

Homeopatian aakkoset: C niin kuin Chamomilla

Homeopatia ja tunteet