Lapsiperheen homeopatian ABC – homeopaatti Satu Järvilehto
1.2.2021 | Vieraskynä
Homeopatiasta on moneksi ja monelle. Pyysimme homeopaatti Satu Järvilehdolta mietteitä ja ajatuksia liittyen hänen uuteen kirjaan Lapsiperheen käsikirja- Homeopatia ja luontaiset hoidot lapsiperheessä.
Satu on yksi Suomen suosituimmista ja osaavimmista homeopaateista. Hän on homeopaattina hoitanut yli kymmenen vuoden ajan lapsiperheitä. Satu tekee myös opetustyötä, jonka myös hän opettaa homeopatiaa kahdessa homeopatiakoulussa. Hän on toiminut vuosia Suomen Homeopaatit Ry: n hallituksessa ja Euroopan homeopaattien kattojärjestön ECCH:n Suomen edustajana.
Lapsiperheen Käsikirja on todella lämminhenkinen ja ennen kaikkea helppolukuinen, jota on vaivaton käyttää lapsiperheen arjessa tukena. Kirjasta löytyy käytännön neuvoja ja tukea lasten terveyden, kasvun ja kehityksen, sekä vanhemmuuden tukemiseksi homeopatialla ja muilla luontaisilla tavoilla. Tässä käsikirjassa aiheet liikkuvat aina raskauden suunnittelusta, lapsettomuuden aiheisiin, synnytykseen sekä siitä toipumisesta sekä lapsen eri ikäkausien haasteisiin.
Lapsiperheen käsikirja – homeopaatti Satu Järvilehto
Olen jo yli kymmenen vuotta järjestänyt ”lapsiperheen homeopaattinen kotiapteekki” – kursseja. Vastavalmistuneena homeopaattina järjestin kursseja, jotta saisin tilaisuuden kertoa homeopatiasta ja asiakkaita alkavalle vastaanotolleni. Myöhempinä vuosina vastaanottoni on ollut aivan täysi ja olen järjestänyt kursseja siksi, ettei puhelimeni piippaisi enää niin paljon iltaisin ja viikonloppuisin. Halusin opettaa vanhemmille, miten he voivat itse auttaa oireilevaa lastaan homeopatialla akuuttitilanteissa. Kurssilaiset saivat mukaansa tuhdin nivaskan materiaalia ja olen kuullut, että tämä monistenivaska on ollut monien lapsiperheiden käytössä vuosikausia. Kurssimateriaalin pohjalta syntyi Lapsiperheen Käsikirja. Halusin mukaan myös kappaleet osteopatiasta, vyöhyketerapiasta ja vauvahieronnasta. Nämä neljä täydentävää hoitomuotoa ovat monien lapsiperheiden pelastus.
Täydentävät hoitomuodot lapsiperheessä
Ensikosketukseni täydentäviin hoitomuotoihin tapahtui lastenlääkärin vastaanotolla -90 luvun alussa Ranskassa, jonne olimme muuttaneet parivuotiaan esikoistyttäremme kanssa. Lapsellani oli ollut ensimmäinen korvatulehdus puolivuotiaana, josta lähtien hän oli kärsinyt toistuvista korvatulehduksista. Antibiootteja annettiin tuohon aikaan vielä aina, jos korvat oireilivat, joten ainakin kuukausittain lapseni oli antibioottikuurilla. Korvat oli putkitettu ja kitarisat leikattu, kun vielä asuimme Suomessa.
Ensimmäinen lääkärikäynti Ranskassa olikin erilainen. Antibioottikuurin sijasta saimme korvalääkäriltä homeopaattisia pieniä rakeita. Ohjeena oli, että homeopaattista lääkeainetta annetaan kolme annosta, jos oireet vielä jatkuisivat, pitäisi antibioottikuuri aloittaa kahden päivän päästä. Suureksi hämmästyksekseni antibiootteja ei tarvittu, vaan lapsi oli jo parin tunnin jälkeen ensimmäisestä lääkeannoksesta täysin kunnossa ja noihin lääkkeisiin loppui myös korvatulehduskierre.
Ranskassa yli 90% pienten lasten vanhemmista käyttää itselleen ja lapselleen homeopatiaa. Useissa Euroopan maissa täydentäviä hoitomuotoja, kuten homeopatiaa, käytetään sulassa sovussa rinnakkain koululääketieteen hoitojen kanssa. Monissa maissa sairasvakuutus korvaa myös täydentäviä hoitoja ja esimerkiksi Sveitsissä homeopatia on virallisesti hyväksytty, korvattava hoitomuoto koululääketieteen rinnalla. Ristiriitaa näiden välillä ei ole, vaan sopivan hoitomuoto valitaan tilanteen mukaan.
Pehmeämmät, täydentävät hoitomuodot sopivat erityisen hyvin lapsille. Ne auttavat lempeästi kehon omaa immuniteettia tukien tilanteissa, joissa ei tarvita välttämättä kovempia keinoja. Homeopaattiset lääkeaineet ovat myrkyttömiä, ne eivät aiheuta sivuvaikutuksia tai allergisia reaktioita. Osteopatia ja vyöhyketerapia ovat lääkkeettömiä, tehokkaita ja lempeitä hoitomuotoja. Täydentävät hoidot eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa. Ainoa riski täydentäviä hoitomuotoja kotihoitona käytettäessä onkin, että lapsen vieminen lääkäriin viivästyisi silloin, kun lääkärin hoitoa tarvittaisiin. Tästä syystä suosittelenkin aina viemään sairaan lapsen lääkäriin arvioitavaksi, jos oireet eivät tavallisella kotihoidolla nopeasti helpotu. Ammattitaitoinen terapeutti osaa tunnistaa lääkärin hoitoa vaativat tilanteet ja ohjata asiakkaan lääkäriin.
Lapsiperheen käsikirjan rakenne ja käyttö
Lapsiperheen Käsikirjan alussa esittelen neljä täydentävää hoitomuotoa, joita voit turvallisesti käyttää lapsen terveyden ja kasvun tukemiseen: Homeopatia, osteopatia, vyöhyketerapia ja vauvahieronta. Osteopatia on näistä ainoana virallinen hoitomuoto myös Suomessa, monissa muissa maissa virallisiksi hoitomuodoiksi luetaan myös homeopatia ja vyöhyketerapia. Vauvahierontaa ja homeopatiaa voi käyttää myös kotona itsehoitona.
Itsehoito- osio painottuu homeopatiaan. Olen listannut yleisimmin toimivia homeopaattisia lääkeaineita mitä erilaisimpiin tilanteisiin ja vaivoihin. Tein oirekuvauksista lyhyitä ja ytimekkäitä, jotta jopa yön pimeinä tunteina, tai vähillä unilla muuten vaan, löydät helposti tilanteeseen sopivan lääkeaineen. Lopun Materia Medica –osuudessa kerrotaan tarkemmat ja laajemmat kuvaukset lääkeaineista nimenomaan lasten oirekuvien näkövinkkelistä.
Lue ja opi lisää homeopatiasta
Satu on kirjoittanut myös toisenkin homeopatia aiheisen kirjan. Homeopatia – Opas luonnolliseen terveyteen kirja ilmestyi 2018 ja Satu on kirjoittanut sen yhdessä toisen homeopaati, Katja Rikalan kanssa. Voit ostaa kirjan täältä.
Käy myös katsomassa Sadun haastattelu PURin Instagramin IGTV:n puolelta täältä. Haastattelussa keskustellaan siitä mistä homeopaattisessa hoidossa on kyse, minkälaisissa tilanteissa itsehoito on mahdollista, mikä on koululäätieteen ja homepatian suhde. Haastattelun toinen puolisko vietetään kirjan aiheiden parissa eli äitien, lapsien ja perheiden hoitamisessa homeopaattisin keinoin, sivuamme myös synnytystä ja pikkuvauva-arkea.
Voit lukea PURin blogista lisää erilaisista homeopaattisista aiheista. Esimerkiksi homeopatian aakkoset-juttusarjan