Miksi fermentointi tekee ravintolisästä ylivertaisen?

12.3.2022 | PUR toimitus

Living Nutrition on lanseerannut upeita uutuuksia fermentoitujen yrttivalmisteiden tuoteperheeseen. Tässä artikkelissa kerromme ensin mikä tekee fermentoidusta yrtistä erityisen ja lopuksi esittelemme Living Nutritionin koko valikoiman, uutuuksine kaikkineen.

Fermentoidut ravintolisät takaavat ravintoaineiden ylivertaisen imeytymisen

Viinirypäleistä viiniä, kaalista kimchiä, maidosta kefiiriä ja soijasta misoa. Fermentointi eli hapattaminen on ikivanha tapa säilöä ruokaa ja juomaa. Menetelmää on hyödynnetty ympäri maailmaa eri kulttuureissa jo vuosituhansien ajan. Samalla hapattaminen on luonnon keino parantaa kasvien ravintorikkautta ja muokata kasvin yhdisteet bioaktiiviseen, kehon helposti hyödynnettävään muotoon. Näin jo valmiiksi terveellisestä ruoasta saadaan todellista superfoodia. Ei siis ihme, että fermentointia on hyödynnetty säilönnän ohella myös perinnelääkinnässä ja fermentoidut kasvit yhdistyvät eri lääkintäperinteissä elinvoimaan, hedelmällisyyteen ja pitkäikäsyyteen.

Miksi keksiä pyörää uudelleen kun luonto on jo kehittänyt puolestamme ratkaisun terapeuttiseen ravintoon, joka on täynnä elinvoimaa? Tästä ajatuksesta on Living Nutrition lähtenyt liikkeelle tuodessaan markkinoille luonnollisesti fermentoidut ravintolisät, jotka koostuvat 100% luomuravinnosta.

fermentoitu ravintolisä

Usein ravintolisien valmistuksessa pyritään erilaisin kemiallisin menetelmin tiivistämään tärkeimpien yhdisteiden pitoisuudet mahdollisimman korkeaksi. Yleisimpiä ovat uuttamismenetelmät, joista saaduilla tuotoksilla voidaan nopeuttaa hoitovastetta akuuteissa epätasapainotiloissa. Kemiallisen käsittelyn seurauksena tuotteet eivät kuitenkaan enää sisällä yrteissä esiintyviä synergistisiä ainesosia. Tästä syystä monilla tavanomaisilla valmisteilla on vaikea tukea biokemiallista tasapainoa elimistön soluissa. Esimerkiksi C-vitamiinivalmisteisiin lisätään usein jälkeenpäin flavonoideja, jotta ne tekevät C-vitamiinin toiminnasta kattavamman ja tasapainoisemman.

Fermentointi vapauttaa ja muokkaa kasvien hyödylliset yhdisteet luonnollisin keinoin aktiiviseen, keholle helposti hyödynnettävään muotoon. On muun muassa osoitettu, että Living Nutritionin fermentoitu kurkuma imeytyy yli neljä kertaa tehokkaammin kuin raaka kurkuma. Fermentoinnissa yrtti säilyy elävänä ja kokonaisena, jolloin kasvissa luonnollisesti esiintyvät yhdisteet pääsevät toimimaan synergiassa, tuottaen tasapainoisen, mutta tehokkaan lopputuloksen. Esimerkiksi Living Nutritionin fermentoitu kurkuma sisältää kurkumiinin lisäksi kymmeniä eri kurkuminoidi-perheeseen kuuluvia yhdisteitä, mm. voimakkaan antioksidanttista tetrahydrokurkumiinia, jolla on tehokkaasti tulehdusta hillitsevä, kurkumiinia täydentävä vaikutus. Lisäksi fermentoidussa valmisteessa vaikuttavat kaikki suoliston terveydelle tärkeät ravintoaineet, bakteerit, hiivat ja entsyymit.

fermentoitu ravintolisä

Fermentoidut luomuyrtit

• Ovat esisulatettuja ja muodossa, jonka kehomme voi hyödyntää.
• Sisältävät kohonneen määrän bioaktiivisia ravinteita kuten polyfenoleja.
• Synnyttävät tärkeitä solujen välisiä viestimolekyylejä.
• Sisältävät entsyymejä, peptidejä, bioflavonoideja ja muita ravinteita.
• Yrttien ainesosat ovat keskenään tasapainossa ja toimivat synergiassa.
• Ovat pakastekuivattuja entsyymien ja mikrobien säilyttämiseksi.

Lyömätön fermentaatio

Hapattamisen ikivanhat reseptit yhdistyvät Living Nutritionin tuotteissa moderniin mikrobiologiaan. Valmisteet on fermentoitu Living Nutritionin itse kehittämällä, ainutlaatuisella kefiiri-kombucha fuusiolla, joka kirjaimellisesti herättää raaka-aineet eloon ja tiivistää niiden terapeuttiset vaikutukset.

VAIHE 1:

Fermentoinnissa käytetään ainoastaan tuoreita raaka-aineita. Jokainen ainesosa on luomusertifioitua, vastuullisesti ja eettisesti tuotettua, GMO-vapaata ja vieläpä biodynaamista aina kun mahdollista. Vesi filtteröidään kahdesti, jonka jälkeen vesi strukturoidaan hyödyntäen Flaskan innovatiivista strukturointimekanismia.

VAIHE 2:

Useiden vuosien huolellisen tutkimustyön tuloksena kehitetty erittäin aktiivinen ja konsentroitu mikrobiviljelmä syntyy yhdistämällä vesikefiirin jyvien ja perinteisen kombucha-viljelmän hyödylliset mikrobit.

VAIHE 3:

Viljelmä lisätään luomuyrttien ja täysruoan sekaan, jota fermentoidaan optimaalisissa olosuhteissa pienissä 10 litran erissä.

VAIHE 4:

Fermentointi kestää kokonaisuudessaan neljä viikkoa. Onnistunut fermentointi edellyttää päivittäistä huolenpitoa ja testausta tarkoin valvotuissa laboratorio-olosuhteissa.

VAIHE 5:

Huolellisesti kontrolloitu pakastekuivausprosessi säilyttää kaikki herkät ravintoaineet, entsyymit ja mikrobit ilman tarvetta lisäaineille. Pakastekuivaus poistaa myös fermentoinnissa syntyneen alkoholin ja minimoi vesipitoisuuden, jolloin lopputuotteesta saadaan tiivis ja ravintorikas.

VAIHE 6:

Viimeisessä vaiheessa fermentoitu lopputuote kapseloidaan fermentoidusta luomutapiokasta valmistettuun kapseliin. Valmiit tuotteet pakataan lasipurkkiin ja 100% muovittomaan pakkaukseen.

living nutrition fermentointi

Kapselia myöten 100% luomu

Living Nutrition kaikki valmisteet ovat luomusertifioituja. Uudistetuissa tuotteissa jopa kapseli on 100% luomua ja valmistettu fermentoidusta luomutapiokasta (Pullulan). Mukaan on lisätty vain puhdistettua vettä ja pieni määrä merileväuutetta. Näin on saatu aikaan maailman ensimmäinen täysin luonnollinen 100% kasviperäinen kapseli, joka ei sisällä lainkaan synteettisiä käsittelyaineita. Luomutaopiokakapseli takaa raaka-aineiden tuoreuden, sillä se suojaa kapselin sisällön hapettumiselta, jopa 300 kertaa paremmin kuin muut kasviperäisiä ainesosia sisältävät kapselit. Luomutapiokakapselin on huomattu olevan yhdeksän kertaa kestävämpi kuin gelatiinista tehdyt kapselit. Mikä parasta, tapioka tekee kapselista helposti nieltävän.

Living Nutrition tuotteet

Fermentoidut Yrtit-tuoteperhe (entinen Alive) tukemaan fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Fermentoidut Sienet-tuoteperhe

Tämä uudenuutukainen tuoteperhe edustaa uusinta innovointia, jota Living Nutrition tekee heikosti imeytyvien ravintoaineiden aktivoinnin parissa.

Yrttisekoitukset

Stressinhallintaan ja aivotoiminnan tueksi:

 • Natural Nootropic (uutuus!) – yhdistelmä luonnon älyaineita tukemaan keskittymiskykyä
 • Wisdom (uutuus!) – yhdistelmä mielen toimintaa kohottavia yrttejä tukemaan henkistä tasapainoa ja hyvinvointia. Sopii mainiosti mm. meditaation tueksi. 
 • Tranquillity (uutuus!) – yhdistelmä rauhoittavia yrttejä tukemaan sisäistä rauhaa
 • Night Time (uutuus!) – yhdistelmä rauhoittavia yrttejä tukemaan unen saantia
 • True Adaptogens (uutuus!) –  yhdistelmä adaptogeenisia yrttejä kehon ja mielen tasapainottamiseen

Muut yrttisekoitukset:

 • Sibo-Go (entinen Candi-X) – yhdistelmä suolistobakteeristoa tasapainottavia yrttejä
 • Kef-Flamex – yhdistelmä yrttejä suojautumaan solutason stressiltä

Your Flora tuoteperhe tukemaan suoliston hyvinvointia

 • Your Flora Family (banaani ja baobab) – Suunniteltu koko perheen suolistoflooran hyvinvoinnin tukemiseen
 • Your Flora Sensitive (piparminttu ja sitruunamelissa) – Suunniteltu herkälle suolistolle
 • Your Flora Gold Spice (inkivääri ja kurkuma) – Suunniteltu ruoansulatuskanavan tueksi
 • Your Flora Regenesis (luomu artisokka ja sikuri) – Suunniteltu käytettäväksi antibioottien tai tulehdusten jälkeen
 • Your Flora Terrain (luomu punajalavan kuori ja aloe vera) – Suunniteltu suoliston/vatsan pinnan ongelmiin sekä liikahappoisuuteen.
 • Your Flora Tranquil (luomu fenkoli ja kamomilla) – Suunniteltu ilmavaivoihin ja turvotukseen

Haluatko lukea lisää probiooteista, suoliston terveydestä tai fermentoinnista?

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 13.9.2021 ja se on päivitetty 12.3.2022.