Fermentoidut ruoat ruokkivat aivoterveyttä

1.8.2023 | PUR toimitus

Fermentoidut ruoat on pitkään yhdistetty aivojen ja mielen hyvinvointiin. Tarkoittaahan turkinkielinen sanakin kefir hyvää oloa/mieltä.

Kasvava ymmärrys suoliston ja aivojen välisestä yhteydestä auttaa meitä ymmärtämään eri vaikutustapoja, joiden kautta fermentoidulla ruoalla on positiivinen vaikutus aivojen ja mielen hyvinvointiin. Niistä kuulet tässä artikkelissa!

Fermentoidut ruoat sisältävät runsaasti aivoterveydelle tärkeitä bakteerien aineenvaihduntatuotteita

Olemme tienneet jo vuosia, että suolistobakteerit vaikuttavat aivoterveyteen. Suolistobakteeriston muutokset on yhdistetty mm. masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön ja autismiin. Mikrobiomitutkimuksen edetessä kuva suoli-aivoyhteyden eri vaikutusmekanismeista on tarkentunut — ja tarkentuu yhä edelleen! Tärkeään rooliin ovat nousseet erilaiset mikrobien aineenvaihduntatuotteet eli postbiootit, jotka voidaan mieltää yhteiseksi kieleksi, jonka välityksellä niinkin kaukana toisistaan sijaitsevat suolistomikrobit ja aivot keskustelevat.

aivoterveys

Yksi aivoterveyden kannalta erittäin tärkeä postbioottien ryhmä on lyhytketjuiset rasvahapot, mukaan lukien propionaatti, asetaatti ja butyraatti. Vaikka emme vielä ymmärräkään kaikkea lyhytketjuisten rasvahappojen vaikutuksista, niiden on eläinkokeissa osoitettu läpäisevän aivo-verieste ja ylläpitävän sen eheyttä. Eläinkokeet ovat myös osoittaneet, että lyhytketjuiset rasvahapot vaikuttavat aivojen lisäksi keskushermostossa, säädellen eläinten käyttäytymistä ja hermoston tasapainoa (sic).

Toinen postbioottien ryhmä, jota aivot ja suolistobakteerit hyödyntävät keskusteluunsa ovat erilaiset bakteerien tuottamat peptidit. Fermentoidut ruoat sisältävät runsaasti näitä ja muita bakteerien aineenvaihduntatuotteita kuten serotoniinia ja muita hermovälittäjäaineita, jotka tukevat aivoterveyttä ja hermostoa. PURin toimitus seuraa mielenkiinnolla tieteen etenemistä bakteerien aineenvaihduntatuotteiden ja aivojen välisestä yhteydestä ja raportoimme lisää tutkimusten edetessä!

Fermentointi aktivoi ravinnon yhdisteet, joilla on positiivisia vaikutuksia mielen hyvinvointiin

Toinen yhteys fermentoitujen ruokien ja aivoterveyden välillä on, että fermentointi aktivoi kasvien yhdisteet bioaktiiviseen muotoon, jolloin ne ovat tehokkaasti kehon käytettävissä.

Kasvikunnassa on runsaasti lajeja, joiden sisältämillä yhdisteillä tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia aivotoimintaan ja mielen hyvinvointiin, oli kyseessä sitten keskittymiskyvyn lisääminen, mielen rauhoittaminen tai stressin negatiivisten vaikutusten lievittäminen. Nämä kasvit ja niiden yhdisteet voidaan jakaa eri ryhmiin.

Nootrooppiset yhdisteet, jotka tunnetaan myös ”luonnon älyaineina” tehostavat kognitiivisia kykyjä, kuten muistamista, oppimista ja tarkkaavaisuutta. Nootropiineja ovat mm. ashwagandha, bacopa, neidonhiuspuu, gotu kola, rosmariini, ruusujuuri, sitruunamelissa, vihreä tee ja suosikkimme siiliorakas eli Lion’s Mane.

Nerviineillä puolestaan on hermostoa vahvistava ja rauhoittava vaikutus. Nerviinit soveltuvat hyvin stressin hoitoon ja tukevat adaptogeenien ja muiden yrttien vaikutuksia. Nerviinejä ovat mm. ashwagandha, kamomilla, kauranverso, humala, kärsimyskukka, orapihlaja, reishi ja valeriaana.

Adaptogeenit ovat elimistön sisäistä tasapainoatukevia ja yleisvahvistavia yrttejä, jotka auttavat kehoa ja mieltä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja esimerkiksi stressiin. Adaptogeeneja ovat mm. astragalus, ashwagandha, pyhä basilika eli tulsi, ginseng, ruusujuuri, sitruunaköynnös ja venäjänjuuri.

nootroopit aivoterveydelle

Living Nutrition lanseeraa uuden fermentoitujen yrttien tuoteperheen tukemaan aivojen hyvinvointia ja stressinhallintaa

Living Nutrition on lanseerannut peräti 18 uutta tuotetta, joiden joukossa on kokonainen uusi tuoteperhe tukemaan aivojen hyvinvointia ja stressinhallintaa. Mikä näistä tuotteista olisi sinulle ajankohtaisin?

True Adaptogens valmiste on yhdistelmä neljää adaptogeenista yrttiä ruusujuurta, pyhää basilikaa, ashwagandhaa ja ginsengiä, jotka säätelevät kehon stressireaktiota, tuoden sekä energiaa että tasapainoa, niin fyysistä kuin henkistäkin.

Night Time on rauhoittava yhdistelmä rentouttavia yrttejä mukaan lukien valeriaanaa, kärsimyskukkaa ja humalaa, tukemaan rauhallisia yöunia.

Natural Nootropic on yhdistelmä luonnollisia ”älyaineita”, jotka tukevat aivotyötä ja ajatuksen kirkkautta. Täydellinen tarkkaa keskittymistä vaativiin hetkiin. Sisältää ginkgo bilobaa, brahmia, vihreää teetä ja Lion’s Manea.

Wisdom sisältää mielen toimintaa kohottavia yrttejä tukemaan henkistä tasapainoa ja hyvinvointia. Täydellinen tuki mm. meditointiharjoituksiin! Sisältää pyhää basilikaa, gotu kolaa, matcha-teetä ja Lion’s Manea.

Tranquillity on bioaktiivinen yhdistelmä luomulaatuista ja fermentoitua laventelia, sitruunamelissaa ja ashwagandhaa, ja se on suunniteltu tukemaan sisäistä rauhaa.

Kaikki valmisteet ovat luomua ja fermentoitu ainutlaatuisella kefiiri-kombucha-menetelmällä, jotta kallisarvoisten ravinteiden biohyödynnettävyys tehostuu.

Tutustu kaikkiin Living Nutrition tuotteisiin tästä.

 

Lue lisää:

Suolistoa hoitamalla superaivot

Näitä ravinteita aivosi rakastavat

Aivoruoka – mitä ravintoa aivoille?

Postbiootit – mitä ne ovat ja miksi ne kiinnostavat?

Miksi fermentointi tekee ravintolisästä ylivertaisen?

Vagushermo – fyysinen väylä luovuuteen, iloon ja hyvään oloon

Vatsa kuntoon – vinkit yleisimpiin ruoansulatuskanavan vaivoihin