B-vitamiinit ovat arjen supersankareita
6.8.2020 | PUR toimitus
Elokuu merkitsee monille arkirutiineihin paluuta. Arjen tuoksinassa usein salakavalasti nousevaa stressiä ja uupumusta voi lievittää monin keinoin, mutta tiesitkö, että kiireen keskellä myös B-vitamiinit voivat olla avuksi? Satsaa monipuoliseen B-vitamiinivalmisteeseen, sillä B-vitamiinit tukevat kehon ja mielen jaksamista arjessa. B-vitamiinit osallistuvat useisiin tärkeisiin toimintoihin elimistössämme, minkä vuoksi niiden riittävästä saannista on hyvä huolehtia.
Mitä ovat B-vitamiinit ja mihin niitä tarvitaan?
B-ryhmän vitamiinit, nuo kehomme supersankarit, osallistuvat tehtävään jos toiseenkin. Nämä vitamiinit ovat vesiliukoisia, eivätkä varastoidu kehoomme, vaan kulkeutuvat virtsan mukana pois. Tämän vuoksi tarvitsemme niitä päivittäin. Poikkeuksena tähän on B12-vitamiini, joka varastoituu maksaan ja jota elimistö pystyy hyödyntämään jopa vuosia.
Suurimman osan B-ryhmän vitamiineista saamme ravinnon kautta, mutta esimerkiksi runsas alkoholin ja kahvin kulutus, fyysinen ja henkinen rasitus sekä esimerkiksi raskaus saattavat heikentää B-vitamiinien saantia. B-vitamiinien puute saattaa kieliä yksipuolisesta ruokavaliosta.
Mikäli elämäsi on kiireistä ja stressaavaa, on B-vitamiinilisä erityisen hyvä ottaa kaveriksi arkeen. B-vitamiinit auttavat tukemaan hermostoa, immuunijärjestelmää sekä energia-aineenvaihduntaa ja ovat apuna silloin kun on elämä tuntuu kuormittavan kehoa ja mieltä.
B-vitamiinien lähteet
Ravinnossa hyviä B-ryhmän vitamiinien lähteitä ovat mm. kala, täysjyvävilja, vihannekset, hedelmät, munankeltuainen, liha ja pähkinät.
Kun tarvitset tukea jaksamiseen hektisessä arjessa, on Wild Nutrition Food-Grown® B Complex Plus tehokas ja hyvin imeytyvä valmiste täydentämään ruoasta saatavia ravinteita. B Complex Plus -valmiste sisältää mittavasti B-ryhmän vitamiineja yhdessä kapselissa: B2-vitamiinia, B3-vitamiinia eli niasiinia, B5-vitamiinia eli pantoteenihappoa, B6- ja B12- vitamiineja sekä foolihappoa (luonnossa esiintyvässä folaattimuodossa), B1-vitamiinia eli tiamiinia sekä biotiinia.
B-vitamiinien tehtäviä tuetaan valmisteessa C-vitamiinilla, magnesiumilla, magnaasilla, CoQ10llä, sekä adaptogeenisellä tulsi-yrtillä. Wild Nutritionin ravintolisissä ravinteet ovat ruoan muodossa, jolloin keho tunnistaa ja kykenee hyödyntämään ne tehokkaasti.
Millaisia tehtäviä B-ryhmän vitamiineilla kehossamme tarkalleen on?
B2-vitamiini
B12-vitamiinin tehtävänä on tuottaa hiilihydraateista, proteiineista ja rasvasta energiaa soluille. Se auttaa suojaamaan soluja hapetusstressiltä sekä vähentämään väsymystä. Tämän lisäksi B2-vitamiini on tärkeässä roolissa kynsien, hiusten ja ihon hyvinvoinnin kannalta sekä limakalvojen paranemisessa. Kilpirauhashormonien tuotantoon ja punaverisolujen muodostukseen tarvitaan myös B2-vitamiinia. B2-vitamiinin tarve nousee raskauden aikana, samoin lapset tarvitsevat B2-vitamiinia aikuista enemmän. Haavaumat suun alueella, ihottuma kasvoissa sekä hiustenlähtö saattavat kieliä riboflaviinin puutteesta. Ruuasta eniten B2-vitamiinia saa mm. maksasta, merilevästä ja alkioista.
B3-vitamiini eli niasiini
B3-vitamiini eli niasiini osallistuu solujen energiantuotantoon sekä suojaa verenkiertoa ja hermostoa sekä osallistuu hermoston välittäjäaineiden muodostukseen. Niasiini auttaa laskemaan myös kolesterolitasoa, korjaamaan DNA:n vaurioita sekä vakauttamaan verensokeria. Suurin osa niasiinista tulee ravinnon mukana, mutta puutosoireita saattavat olla väsymys, masennus, aineenvaihdunnan hidastuminen sekä ihottuma ja ripuli. Niasiinia saa leseistä, porkkanamehusta ja manteleista.
B5-vitamiini eli pantoteenihappo
B5-vitamiini eli pantoteenihappo on monien muiden B-ryhmän vitamiinien tavoin osallisena elimistön energiantuotannossa. Se osallistuu myös kolesterolin, rasvan ja punasolujen muodostukseen sekä vaikuttaa steroidihormonien muodostumiseen. Kovassa fyysisessä tai henkisessä rasituksessa B5-vitamiinin tarve saattaakin kohota, mutta puutostila on erittäin harvinainen. Tällöin oireena saattavat olla esimerkiksi väsymys, varpaiden tunnottomuus ja pistely. Ruoasta B5-vitamiinia saa mm. leseistä, kananmunasta ja kukkakaalista.
B6-vitamiini
B6-vitamiini on tärkeässä roolissa aineenvaihdunnan kannalta. Se osallistuu proteiini- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan, punasolujen muodostukseen sekä hermovälittäjäaineiden tuotantoon. B6-vitamiini saattaa auttaa PMS-vaivoihin ja alkuraskauden pahoinvointiin. Kova fyysinen tai psyykkinen rasitus saattaa lisätä B6-vitamiinin tarvetta. Mikäli ruokavaliosi sisältää runsaasti proteiinia, ota huomioon, että B6-vitamiinin tarve lisääntyy samalla. Puutosoireita saattavat olla ihottumat, väsymys, pahoinvointi, ärtyneisyys ja masennus. Parhaita ruokalähteitä ovat pähkinät, liha, kala ja lehtikaali.
B12-vitamiini
B12-vitamiini tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Se osallistuu elimistön rasvahappojen aineenvaihduntaan ja sitä tarvitaan nopeasti uusiutuvien solujen (kuten veren puna- ja valkosolujen) muodostukseen. Se on merkittävä myös DNA:n ja energianmuodostuksessa. Lapsilla B12-vitamiini tukee kasvua ja vahvistaa muun muassa hermostoa. B12-vitamiini imeytyy ohutsuolesta “sisäisen tekijän” avulla ja sen pääasiallinen lähde on ravinto. Ravinnon kautta B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista, minkä vuoksi kasvissyöjien ja vegaanien on erityisen tärkeää huolehtia sen saannista. Anemia on tunnetuimpia B12-vitamiinin puutosoireita.
B9-vitamiini eli folaatti
Wild Nutritionin B-vitamiinivalmisteestakin löytyvä, luonnossa esiintyvä folaatti eli B9-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja toimii yhdessä B12-vitamiinin kanssa. Folaatti tukee normaaleja psykologisia toimintoja sekä normaalia homokysteiinin metaboloitumista, mikä osaltaan ehkäisee mm. sydän- ja verisuonitauteja. Se auttaa elimistöä rakentamaan uusia terveitä soluja ja edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. B9-vitamiini tarvitsee B12-vitamiinia toimiakseen kunnolla. B9-vitamiinin puutos aiheuttaa myös anemiaa, mutta lisäksi väsymystä ja voimattomuutta, ja se on vitamiini, josta suomalaisilla on eniten puutosta. Folaattia saa eniten vihreistä lehtivihanneksista sekä kokojyväviljasta.
Tiamiini
Tiamiini muuttaa rasvaa ja hiilihydraatteja energiaksi ja osallistuu hermoston, sydämen ja suoliston toimintaan sekä on tärkeässä roolissa aineenvaihdunnan ja ääreishermoston toiminnan kannalta. Tiamiinin tarve riippuu täysin syödyn ravinnon määrästä ja erityisesti diabeetikoiden olisi tärkeä kiinnittää huomiota tiamiinin riittävään saantiin. Runsas alkoholin käyttö saattaa aiheuttaa myös puutosta. Puutosoireita voivat olla mm. ruokahaluttomuus, väsymys, muistiongelmat ja lihasheikkous. Parhaat tiamiinin lähteet ruoassa ovat mm. viljat, alkiot ja liha.
Biotiini
Biotiini puolestaan osallistuu rasvojen, hiilihydraattien ja valkuaisaineiden aineenvaihduntaan. Se vapauttaa ravinnosta energiaa ja on välttämätön mm. rasvahappojen synteesissä. Kuten useimmat varmasti tietävätkin, vahvistaa biotiini myös ihoa, hiuksia ja kynsiä. Puutos on melko harvinaista, mutta sen oireita voivat olla esimerkiksi hiustenlähtö, ihon hilseily ja masennus. Ruoasta biotiinia saa mm. kananmunasta, manteleista ja bataatista.
Lähteitä: Helsingin Sanomat, Hyvä Terveys, Lisäravinne.fi
Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran PUR-blogissa 4.9.2016.