B6-vitamiini stressin ja suoliston hoitoon

19.3.2018 | PUR toimitus

B6-vitamiini on monessa mukana. Se toimii antioksidanttina, osallistuu soluissa yli sataan entsyymireaktioon ja sen saanti on välttämätöntä esimerkiksi hermoston toiminnalle. Etenkin keskushermoston toiminnassa välttämättömien välittäjäaineiden dopamiinin ja serotoniinin muodostuminen riippuu B6-vitamiinin riittävästä saannista. Lisäksi se on tärkeä tekijä rasvahappojen muokkaamisessa ja muodostumisessa, aminohappoaineenvaihdunnassa sekä aminohapoista koostuvien peptidien ja proteiinien muodostumisessa. B6-vitamiinia tarvitaan myös glukoneogeneesissä eli prosessissa, jossa aminohapoista muodostuu glukoosia aivojen ja muun elimistön käytettäväksi.

Kuten useat muutkin B-ryhmän vitamiinit, myös B6-vitamiini on keskeinen tekijä psyykkisen ja fyysisen stressin hallinnassa. Useiden stressihormonien muodostuminen häiriintyy ellei elimistön käytössä ole riittävästi B6-vitamiinia. Myös veren punasolujen happea kuljettava yhdiste hemoglobiini tarvitsee muodostuakseen B6-vitamiinia. Lisäksi B6-vitamiini osallistuu myös muiden B-ryhmän vitamiinien toimintaan, joista tärkeimmät ovat B2, B12, foolihappo ja niasiini eli B3. Sen vuoksi yhden tai useamman B-ryhmän vitamiinin puute aiheuttaa häiriöitä myös muiden B-vitamiinien toiminnassa.

Monilla lievää puutosta

Käytännössä B6-vitamini on yhteisnimitys kolmelle elimistössä samanlaisesti vaikuttavalle yhdisteelle, jotka ovat pyridoksiini, pyridoksaali ja pyridoksamiini. B6-vitamiinin tarvetta lisäävät esimerkiksi stressi, kova fyysisen rasitus, runsas alkoholin käyttö, tupakointi ja runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio. Näissä kaikissa tapauksissa B6-vitamiinia tulisi saada normaalia enemmän joko ruokavaliosta tai ravintolisistä. Lisäksi tiettyjen lääkkeiden käyttö kasvattaa B6-vitamiinin tarvetta. Näitä ovat esimerkiksi estrogeenivalmisteet ja penisiliini.

Diplomiravintoterapeutti Eijaliisa Koivu kertoo havainneensa tekemiensä ravintoainemittausten perusteella, että B6-vitamiinin lievää puutetta esiintyy aika monella. Osa hänen terveellistä ruokavaliota noudattavista asiakkaista on ollut itsekin yllättynyt tämän vitamiinin lievästä puutoksesta.

– Viime aikoina B6-vitamiinin puute on tullut esiin yllättävän monella asiakkaallani. Vastaanotolla käydyissä keskusteluissa asiakkaani on saattanut mainita esimerkiksi treenaavansa kovaa, kärsivänsä työperäisestä stressistä, keskittymisvaikeuksista tai käyttävänsä e-pillereitä. Kun olen tehnyt näille asiakkaille ravintoainemittauksen, on tuloksissa tullut esiin muun muassa B6-vitamiinin puutos, Koivu kertoo.

Lisäksi Koivu mainitsee, että B6-vitamiinista voi olla hyötyä kaikille suolistosairauksista kärsiville, sillä esimerkiksi keliakiassa, ärtyneen suolen oireyhtymässä ja Crohnin taudissa sen imeytyminen voi olla heikentynyt. Myös raskausaika ja imettäminen lisäävät B6-vitamiinin tarvetta.

B6-vitamiinia PMS-oireisiin

B6-vitamiinin lieviä puutosoireita voivat olla iho-ongelmat, hermosäryt, anemia, päänsärky, keskittymisvaikeudet, väsymys, ärtyisyys ja masennus. Vakavammat puutostilat ovat harvinaisia ja niihin kuuluvia oireita ovat huulten, kielen, suun ja limakalvon ongelmat. Koivu neuvoo kokeilemaan näiden oireiden lisäksi B6-vitamiinia hankalaan raskauspahoinvointiin ja PMS-oireisiin, joihin liittyy mielialan vaihteluja,ärtyneisyyttä, turvotusta tai päänsärkyä.

– Jos 2-3 kuukauden B6-vitamiinin käytöllä ei ole mitään vaikutusta raskauspahoinvointiin tai PMS-oireisiin, ei vitamiinikuuria kannata jatkaa. Pitkäaikaista pelkän B6-vitamiinin käyttöä en muutenkaan suosittele ilman ravintoainemittauksessa käymistä. Koska B6-vitamiini toimii yhteisyössä muiden B-ryhmän vitamiinien kanssa, olisi yleensä hyvä ottaa samaan aikaan kaikkia B-ryhmän vitamiineja, Koivu neuvoo.

Hyviä B6-vitamiinin lähteitä ruokavaliossa ovat lihatuotteet, kaloista lohi, muikku ja silakka, munankeltuainen, maksa ja munuaiset, linssit, pähkinät, hiiva, maitovalmisteet, täysjyvätuotteet, vihreät vihannekset ja paprika, erityisesti punainen paprika. Merkittävä osa B6-vitamiinin alkuperäismäärästä tuhoutuu ruoan valmistuksessa ja säilytyksessä, kuten pakastettaessa tai kuumennettaessa. Esimerkiksi pakastuksessa lihasta häviää 40 prosenttia B6-vitamiinista, mutta silti laadukkaista raaka-aineista valmistettuun ruokaa jää riittävä määrä B6-vitamiinia elimistön käytettäväksi.

Mikäli ruokavaliota haluaa tukea B6-vitaminia sisältävällä ravintolisällä, kannattaa valita mahdollisimman puhdas ja luonnollisista raaka-aineista valmistettu valmiste. Ravintolisää valittaessa on samalla hyvä huomioida, että sinkki ja magnesium edistävät B6-vitamiinin imeytymistä ja että B6-vitamiini puolestaan edistää raudan imeytymistä.

Brittiläisen Wild Nutritionin luonnollisesta, täysin ravinnosta koostuvasta, ja siten hyvin imeytyvästä lisäravinnesarjasta löytyy B6-vitamiini-, sinkki– ja magnesiumvalmisteet.

Asiantuntija: diplomiravintoterapeutti Eijaliisa Koivu