Hormonien heilahteluun tukea ruoasta – 5 hyvää tasapainottajaa

13.7.2016 | PUR toimitus

By-55Laney69-1024x682

Hormonit vaikuttavat tunnetiloihin ja säätelevät esimerkiksi unirytmiä. Hormonit vaikuttavat kehon jokaiseen kudokseen, joten on tärkeää, että ne ovat tasapainossa.

Ruoalla voi vaikuttaa merkittävästi muun muassa mielentilaan. Ravintorikkaalla ruokavaliolla voi vähentää hormonaalisen epätasapainon oireita, kuten mielialan vaihteluita, masennusta, painonnousua ja aknea. Hormonitoiminta on laaja käsite ja pitää sisällään muun muassa sukupuolihormonit, kilpirauhanen, stressihormoni kortisoli, ruokahalu ja unen. Tässä tekstissä hormoneja käsitellään melko yleisellä tasolla hivenen sukupuolihormoneihin painottuen.

Tietyt ruoka-aineet ovat osoittautuneet erityisen hyviksi hormonaalisen tasapainon ylläpitämisessä. Täytyy tosin muistaa, että pelkästään tiettyjä ruoka-aineita syömällä häiriöt eivät korjaannu, vaan monipuolisen ja ravintorikkaan ruokavalion ohella kannattaa myös huolehtia riittävästä unesta, vatsan ja suoliston toiminnasta, välttää stressiä ja liikkua säännöllisesti sekä minimoida ympäristövaikutukset.

Spirulina

Spirulina on makean veden levä, joka sisältää runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia. Nämä hormonitasapainon kannalta tärkeät ravinteet vähentävät muun muassa kouristuksia, mielialan vaihteluita, rintojen arkuutta yleistä kehon tulehdustilaa. Spirulinan on todettu alentavan verensokeria, joten se iskee suoraan hormonaalisen epätasapainon ytimeen.

Siitepöly

Siitepölyä käytetään kiinalaisessa lääketieteessä korjaamaan suorituskykyä ja mielihaluja, parantamaan ruoansulatusta sekä veren rautavarastoja. Siitepölypallurat ovat valmista ruokaa sisältäen proteiinia, vitamiinia, aminohappoja ja flavonoideja, muun muassa B-vitamiinia ja foolihappoa, jotka ovat tärkeitä verensokerin, painon ja mielialan tasapainottamisessa. Siitepöly helpottaa myös kuukautis- ja vaihdevuosioireita. Korkeasta verenpaineesta kärsiville siitepölyä ei suositella.

Kalanmaksaöljy

Kalanmaksaöljy sisältää tiivistetysti hormonien tasapainottamista tukevia ravinteita, kuten esimerkiksi A- ja D-vitamiinia sekä tulehdusta hillitseviä omega3-rasvahappoja. Tulehduksen ohella kalanmaksaöljy vaikuttaa nestetasapainoon vähentäen turvotusta. Fermentoidulla kalanmaksaöljyllä maksimoit tehon.

Maca

Maca on mukulakasvi Etelä-Amerikasta. Maca sisältää erittäin paljon kalsiumia, kaliumia, rautaa, kuitua ja proteiinia, eli on varsinainen hormonitasapainon, vaihdevuosien ja PMS-oireiden superfood. Maca tasapainottaa hormoneja säätelemällä hypotalamusta ja aivolisäkettä ja sitä kautta helpottaa muun muassa kuumia aaltoja, alhaista libidoa ja kuukautisoireita. Macaa ai kannata käyttää jos kärsii munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, koska sillä saattaa olla hienoisia androgeenisia vaikutuksia.

Lehtikaali

Lehtikaali on täynnä vitamiineja: K-, B6- ja C-vitamiinia sekä mineraaleja kuten mangaania, kuparia ja kalsiumia. Yhdistettynä kuituihin ja antioksidantteihin, tämä vihreä lehtivihannes on merkittävä voimanlähde ja mielialan vaihteluiden, kramppien ja turvotuksen vähentäjä. Lehtikaalia on helppo lisätä esimerkiksi salaatteihin, smoothieihin ja keittoihin.

Lähde: Mindbodygreen