D-vitamiini on kokonaisvaltaisesti terveyteen vaikuttava vitamiini, jota saadaan auringon lisäksi ravinnosta ja vitamiinivalmisteista. Sen saantiin tulee kiinnittää huomiota etenkin pimeinä vuodenaikoina. Vauvat, lapset, nuoret sekä yli 75-vuotiaat tarvitsevat D-vitamiinilisää vuoden ympäri.

Miksi D-vitamiinia tarvitaan?

Voimme taata D-vitamiinin riittävän saannin ravintolisien avulla, mutta on yksilöllistä, kuinka hyvin yleisesti suositeltu annostus riittää takaamaan riittävän tason. D-vitamiini vaikuttaa esimerkiksi kalsiumin ja fosforin imeytymiseen, luuston terveyteen sekä edistämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Se osallistuu myös solujen jakautumisprosessiin, edistää veren normaalia kalsiumtasoa ja normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä.

D3-vitamiinia muodostuu iholla auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta ja siksi sen riittävään saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota pimeänä vuodenaikana. D2-vitamiinia saadaan ainoastaan ravinnosta. Vegaanien tulee olla erityisen huolellisia, sillä vegaaniruokavaliossa D-vitamiinia esiintyy vain joissakin metsäsienissä. Valikoimastamme  löydät myös vegaaniset tuotteet. Tutustu myös Wild Nutrition– merkin 100% luonnollisiin ja korkealuokkaisiin D-vitamiineihin, jonka tuotteet ovat tutkitusti tehokkaita jopa pieninä annoksina. 

Mitä D-vitamiinin puutoksesta voi seurata? Entä voiko sitä saada liikaa?

D-vitamiinin puutos heikentää luun mineraalirakennetta, jolloin luu on pehmeämpää ja alttiimpaa murtumille. Puutos on yhdistetty tutkimuksissa myös useisiin sairauksiin, kuten syöpään, diabetekseen, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin. Puutoksen seurauksena vastustuskyky voi heikentyä ja infektioriski kasvaa.

Auringonvalosta ja ravinnosta ei voi saada liikaa D-vitamiinia. Riski yliannostukseen on muutenkin harvinainen, joskin mahdollinen, jos vitamiinivalmisteita käyttää pitkään suurina määrinä eikä mittauta arvojaan välillä.

Lue lisää blogista!

Näytetään tulokset (7 kpl)

Tuotekategoria
Tuotemerkki
Terveystavoite
Hiustyyppi
Homeopatia potenssi
Ihotyyppi
Kosmetiikkatrendit
Ominaisuudet
Sertifiointi