Näin valitset parhaan D-vitamiinin, kalaöljyn ja probiootin
16.8.2017 | PUR toimitus
Aikaisemmassa kirjoituksessani käsittelin monivitamiinin ja magnesiumin merkitystä elimistömme hyvinvoinnille. Tässä kirjoituksessa pureudutaan D-vitamiinin, kalaöljyn ja maitohappobakteereiden tarpeeseen terveytemme ylläpitäjinä. D-vitamiini on tulehdussolujemme herättäjä ja kivennäisaineiden boosteri. Se ei ole varsinaisesti vitamiini, vaan hormoni, joka toimii vahvasti immuunipuolustuksemme herättäjänä. D-vitamiinin riittävä saanti on yhdistetty perinteisesti vain kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan, mutta nykytutkimusten myötä D-vitamiinin on todettu vaikuttavan tulehduksellisten suolistosairauksien, sydän- ja verisuonitautien sekä syöpien ennaltaehkäisyyn. Lisäksi tutkimuksissa on osoitettu sen auttavan MS-taudin, fibromyalgian, reumatautien, metabolisen oireyhtymän ja kakkostyypin diabeteksen hoidossa.
Aurinko vanhin D-vitamiinin lähteemme
Valitettavasti täällä pohjolassa aurinkoiset kesäpäivät ovat harvinaisia, minkä vuoksi mahdollisuus saada siitä D-vitamiinin terveyshyötyjä on minimaalinen, varsinkin kun huomioidaan auringonvalon ihoa vaurioittavat riskit. Siksi mielestäni kaikki näillä leveysasteilla asuvat tarvitsevat D-vitamiinilisää, jota etenkin maahanmuuttajien, lapsien ja vanhusten olisi hyvä käyttää jopa ympäri vuoden. Poikkeuksena on lääkärin toteama elimistön kalsiumin ylimäärätila (hyperkalsemia), jonka aikana D-vitamiinia ei suositella käytettäväksi. Teoriassa D-vitamiinin tankkauksen auringosta voisi kuitenkin aloittaa jo ensimmäisten kevätauringon säteiden myötä. Tavoitteena olisi saada keväällä tai kesällä aurinkokylpy mahdollisimman laajalle osaa kehoa vähintään kolmena päivänä viikossa 20 minuutin ajan. Ilman vaatteen tai voiteen tuomaa suojaa auringonvalon UVB-säteet muodostavat parissakymmenessä minuutissa ihomme rasvasta eli kolesterolista D-vitamiinin esiastetta. Elimistömme muuntaa sen maksassa kolekalsidioliksi ja viimeiseksi munuaisissa kolekalsitrioliksi eli aktiiviseksi D3-vitamiiniksi. Tietenkin saamme D-vitamiinia myös ravinnosta, jossa parhaita lähteitä ovat kala, kananmuna, juustot, sienet ja valmistuotteiden D-vitamiinilisät.
Todelliseen elimistömme D-vitamiinin saantiin vaikuttaa saamamme auringon valon määrän lisäksi suolistomme kunto, ravinnon imeytyminen elimistön käytettäväksi ja ravintomme kokonaislaatu. Koska pohjolan ihmisen D-vitamiinin tarve on niin suuri, saa sitä harvemmin kukaan tarpeeksi pelkästään ravinnosta ja auringosta. Tällöin erilaiset D-vitamiinilisät ovat tarpeen. Niiden pitoisuudet ja ominaisuudet vaihtelevat tuotteesta riippuen, minkä vuoksi jokaisen on hyvä etsiä itselleen parhaiten sopiva valmiste. Markkinoilta löytyy esimerkiksi suuhun suihkutettavia nesteitä, öljyisiä tippoja ja erilaisia kapseleita. Luonnollinen valinta on glykoproteiiniin sidottu, hyvin imeytyvä Wild Nutritionin D3-vitamiini, joka sisältää hiivakäymisessä D-vitamiinin rikastaman ja ilmakuivatun ravintomassan kasviskapseliin pakattuna. D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kannattaa ottaa aamulla tai aamupäivällä rasvaa ja proteiinia sisältävän aterian yhteydessä.
Tulehdukset kuriin kalaöljyillä
Hyvät, luonnonmukaiset rasvat ja niistä pilkkoutuneet rasvahapot ovat tärkeitä elimistömme kannalta. Haimamme tuottama lipaasi-entsyymi pilkkoo niitä muun muassa rasvaisista kaloista, pähkinöistä ja siemenistä. Tärkeä osa rasvahappojen kokonaisuutta on myös luomulaatuiset, kylmäpuristetut ja tummiin lasipulloihin pakatut oliivi-, pellavansiemen-, hamppu-, seesaminsiemen- ja avocadoöljyt. Varsinkin aivomme, suolistomme ja nivelemme hyötyvät hyvälaatuisista rasvahapoista, jotka myös vähentävät erilaisia tulehduksia. Elimistön kokonaistulehdustilan kannalta omega-3 ja omega-6 rasvahappojen suhde on erittäin merkittävä. Näiden rasvahappojen epätasapaino on usein taustalla esimerkiksi mielialaongelmissa, stressioireissa, keskittymisvaikeuksissa, kroonisissa sairauksissa, nivelvaivoissa ja iho-ongelmissa. Saamme ravinnosta luonnostaan enemmän omega-6-ryhmän rasvahappoja. Omega-6-polku on elimistömme aineenvaihdunnassa myös voimakkaampi. Omega-3-polkua häiritsee alkoholin käyttö, tupakointi ja muut myrkyt sekä sinkin ja magnesiumin puute. Siksi meidän tarvitse täydentää ruokavaliotamme muiden tärkeiden ravintolisien ohella omega-3 rasvahappolisällä, kuten esimerkiksi kalaöljyä.
Hyvä kalaöljyvalmiste on puhdas, se on valmistettu nopeasti kalan pyynnin jälkeen eikä siinä ole käytetty makeutusaineita tai muita synteettisiä valmistusaineita. Lisäksi sen tulisi sisältää aina DHA- ja EPA-rasvahappoja. Tällaisia valmisteita ovat esimerkiksi nestemäiset Wiley’s Finest kalaöljyt, astaxantiinia sisältävä Orange Burst ja vahva PEAK Omega. Jos käytät päivittäin monia ravintolisävalmisteita ja nielaiset päivittäin useamman kapselin, niin silloin on hyvä valita kalaöljyvalmiste nestemäisenä. Kalaöljyvalmistetta ei tule käyttää mikäli sairastat verenvuototautia. Niistä on myös pidettävä taukoa ennen leikkauksia niiden vertaohentavan vaikutuksen takia.
Suolistomme mikrobisto – toiset aivomme
Suolistomme mikrobisto vaikuttaa tutkitusti aivojemme toimintaan. Se säätelee elintoimintojamme sekä vaikuttaa laajasti terveyteemme ja sairauksiimme eri elinjärjestelmien kautta. Mikrobistomme on osallisena muun muassa hormonitoimintaamme vaikuttaen ihomme ja hengityselimistömme kuntoon, painonhallintaan, alttiuteen sairastua reumaan, diabetekseen, sydänsairauksiin, syöpään, allergioiden, ekseeman ja astman puhkeamiseen sekä kilpirauhasongelmiin. Maitohappobakteerien eli probioottien käyttö on erityisen tärkeää myös masennuksessa, keskittymishäiriöissä ja autismissa. Erityisesti antibioottikuurien yhteydessä olisi hyvä huolehtia probioottien käytöstä, koska tehokkaat antibiootit tuhoavat huonojen bakteerien ohella hyvää bakteerikantaamme jopa vuosiksi. Hyvien probioottien avulla elimistömme pystyy palauttamaan erityisesti paksusuolessa toimivien hyvien bakteerikantojen lisääntymisen terveyttämme ylläpitävälle ja kohentavalle tasolle.
Ruokavaliomme on keskeisessä osassa suolistomme mikrobiston kehittymisessä ja ylläpidossa. Kasvispainotteinen ruokavalio unohtamatta hyviä rasvoja ja kohtuullisesti proteiineja sekä säännöllisesti käytettyjä hyviä kuituvalmisteita varmistavat mikrobiston toiminnan ravintolisänä otettujen probioottien ohella. Luonnollisia probioottien lähteitä ovat erilaiset hapatetut tuotteet, kuten hapankaali ja -porkkana sekä maitohappokäytetyt vihannesmehut.
Hyvä probioottivalmiste on sellainen, jonka tuoteselosteesta ei löydy mitään säilöntä-, makeutus- tai sidosaineita ja joka sisältää elävän ekosysteemin sekä luo luonnollisen ympäristön bakteereille. Tämän totesi aikoinaan ranskalainen uraauurtava mikrobiologi ja kemisti Louis Pasteur sanomalla: “Mikrobi ei ole mitään. Elinympäristö on kaikki”. Tähän periaatteeseen perustuvat Living Nutritionin kefiristä ja kombutca-sienestä fermentoimalla valmistetut probioottivalmisteet. Koko perheelle tarkoitettu Living Nutritionin Your Floran Family on hyvä valinta tasapainottamaan suoliston mikrobikantaa. Your Flora Family sisältää 35 bakteerikannan lisäksi banaania ja baobabia, jotka muodostavat yhdessä bakteerien kanssa suoliston mikrobistolle suotuisan elinympäristön. Probioottivalmiste kannattaa yleensä ottaa tyhjään vatsaan iltaisin, jotta sillä on aikaa toimia yön aikana. Jos tilanne vaatii tehostusta tai toisaalta pienempiä annoksia, voi valmistetta ottaa pitkin päivää yksilöllisesti muunnelluilla annostuksilla.
Kirjoittaja: Anne Anttila PUR-Hyvinvointikaupan ravintoasiantuntija.
Lisätietoa: Mark Hymanin artikkelit, erityisesti
Do you need supplements
Vitamin D – Why You are Probably not getting enough
The Missing Fat you need to Survive and Thrive
Do Probiotics Really Work