Fermentoidut adaptogeenit stressinlievitykseen

31.5.2018 | PUR toimitus

Stressi on lähes jokaiselle tuttu, usein hyvin epämiellyttävä, mutta usein myös tunnistamaton kuokkavieras päivittäisessä elämässä. Onneksi stressiä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa luonnollisesti adaptogeenien eli vahvistavien yrttien avulla. Tässä kirjoituksessa esittelemme Living Nutrition ravintolisäsarjan huikeat uutuudet: fermentoidut adaptogeenit tulsi, maca, ruusujuuri sekä ashwagandha.
Adaptogeenit ovat tehokkaita elimistön puhdistajia ja tyyneyden tuojia kuten kuvassa olevalla naisella

Living Nutrition perustajalla Graham Botfieldilla on pitkä kokemus luonnonlääketieteellisistä traditioista ja yrttien ja adaptogeenisten sienten käytöstä terapiatyössä. Hänen lähestymistapansa ravintolisien suunnittelussa kunnioittaa perinteisiä ja eloperäisiä valmistusmenetelmiä. Tämä on erityisen kiinnostavaa ottaen huomioon, että suuri osa moderneista ravintolisistä valmistetaan täysin synteettisesti, tai muutoin rankan kemiallisen prosessoinnin avulla. Yrttien ja ruokien fermentoimisella on puolestaan tuhansien vuosien perinteet monissa eri traditioissa.

Fermentaatiolla yrttien ainesosat ihmisystävälliseen muotoon

Living Nutritionin yrttivalmisteet fermentoidaan luonnollisella kefiiri- kombucha menetelmällä noin kuukauden ajan 35 mikrobikannan avulla. Useat näistä mikrobikannoista ovat myös ihmisen ruuansulatuksessa luonnostaan esiintyviä kantoja, jotka osallistuvat mm. ruuansulatukseen ja ravinteiden muuntoon suolistossa. Mielenkiintoista tässä kefiiri-kombucha fermentaatiossa onkin juuri se, mitä mikrobit tarkalleen ottaen tekevät yrteille ja kasveille tämän kuukauden kestävän valmistusprosessin aikana.

Sekä Living Nutritionin valmistusmenetelmässä, että ihmisen suolistossa näiden mikrobien luonnolliseksi tehtäväksi on muodostunut ruoka- ja yrttikasvien sisältämien ravinteiden muokkaaminen ihmisystävälliseen muotoon. Ilman tätä muokkautumista monet luonnonaineiden terapeuttiset vaikutukset jäävät tapahtumatta. Esimerkiksi stressin-, heikkotasoisen ruokavalion-, ympäristö- ja kotitalouskemikaalien-, kroonisten sairauksien-, sekä antibioottikuurien seurauksena nykyihmisten mikrobifloora on muokkautunut evoluutioperspektiivissä poikkeuksellisen yksipuoliseksi. Muun muassa tästä syystä monien ruuan ravinteiden imeytyminen ja toiminta kehossa on heikentynyttä. Suolistomikrobiflooran yhteyttä elintasosairauksiin ja krooniseen stressiin tutkitaan nykyään paljon.

Kemiallisen analyysin avulla voidaan tarkastella kefiiri-kombucha fermentaation vaikutuksia kasveihin. On havaittu, että ainakin seuraavat muutokset tapahtuvat näiden mikrobien vaikutuksesta:

  • Yrttien sisältämät ainesosat muuttuvat ihmisystävälliseen muotoon, kuten terveessä suolistossa tapahtuu
  • Yrttien sisältämien eri ainesosien väliset mittasuhteet tasapainottuvat
  • Syntyy valtava määrä kokonaan uusia bioaktiivisia ainesosia
  • Mikrobit ja yrttikasvit muodostavat elävän ekosysteemin, jolla on hyvät edellytykset kolonisoitua suolistoon
  • Alustavissa tutkimuksissa fermentoidut yrtit antavat paremman vaikutuksen

Fermentaation jälkeen nämä elävät ekosysteemit tuorepakastekuivataan hitaalla ja hellävaraisella prosessilla, jonka ansiosta lopputuote pysyy täysin elinvoimaisena.

Adaptogeenit stressinhallinnassa

Klikkaa kuvaa, niin pääset verkkokauppaamme tutustumaan lisää Living Nutrition -tuotteisiin.

Adaptogeenit tasapainottavat yleistä vastustuskykyä

Adaptogeenillä tarkoitetaan vahvistavaa yrttiä, joka tasapainottaa yleistä vastustuskykyä eri stressitekijöitä vastaan. Näiden yrttien vaikutusalueisiin luetaan sekä henkinen, psykologinen, fysiologinen ja biologinen stressinsieto- ja sopeutumiskyky. Kaikilla adaptogeenisillä yrteillä on erilainen kemiallinen koostumus ja niinpä niiden vaikutuspisteet solutasolla ovat osittain erilaiset. Yhteistä adaptogeeniyrteille on kuitenkin se, että ne normalisoivat elimistön omia yleisiä sopeutumismekanismeja. Nämä sopeutumismekanismit ovat kehittyneet jo yksisoluisille eliöille, koska ne ovat joutuneet suojautumaan alkumeressä yllättäviltä muutoksilta ja stressitekijöiltä: lämpötilojen vaihteluilta, haitalliselta säteilyltä, ympäristön kemiallisilta muutoksilta kuten myrkyiltä ja hapettavien tekijöiden lisääntymiseltä, ravinnonpuutokselta, viruksilta, bakteereilta jne. Nämä samat antistressimekanismit toimivat meissä edelleen. Puhdistavien yrttien avulla niitä voidaan tietoisesti ja hallitusti säädellä, kuten kasvilääkinnässä on jo ihmiskunnan alusta saakka tehty. Itseasiassa jopa eläinten, kuten simpanssien ja elefanttien, tiedetään käyttävän lääkeyrttejä hyväkseen.

Vaikka adaptogeeni-termillä viitataan yleistä vastustuskykyä tasapainottavaan yrttiin, on niiden vaikutusten välillä hienovaraisia eroja. Vaikuttavien yrttien erot voidaan yksinkertaistaa seuraavalla tavalla:

Ruusujuuri

Arktisilla alueilla kasvava ruusujuuri on fyysisesti ja psyykkisesti hiukan stimuloiva, ja siksi sen käyttö tulisi aina ajoittaa aamuun. Ruusujuuri sopii erityisesti kognitiivista, emotionaalista ja fysiologista haastetta kohtaavan arkeen ja se auttaa sopeutumaan ulkopuolelta tulevaan stressiin, kuten erilaisiin sääolosuhteisiin ja vuodenaikojen vaihteluun. Ruusujuurta käytetään mm. kevätväsymykseen ja kaamosmasennukseen. Sen vaikutukset perustuvat ainakin osittain sen kykyyn säädellä elimistön antioksidanttisuojausta, sekä mielihyvähormoni serotoniinin toimintaa. Ruusujuuri sopii hyvin urheilijoille, vanhuksille, opiskelijoille tai työelämässä stressaantuneille ja lisää suoritustasoa kaipaaville.

Maca

Perusta kotoisin oleva maca on fyysisesti ja seksuaalisesti hiukan stimuloiva. Sitä on käytetty rohkeuden ja hedelmällisyyden lisäämiseksi. Maca on ihanteellinen fermentoitavaksi, koska se sisältää runsaasti polyfenoleja, peptidejä ja muita ravinteita. Fermentoitua macaa on perinteisesti kutsuttu nimellä ChiChi de Maca, ja sitä on käytetty moniin eri tarkoituksiin, kuten seremonioihin. Macan vaikutusmekanismia ei tarkalleen ottaen tunneta, mutta tutkimusten mukaan se lisää libidoa sekä terveillä-, että erektiohäiriöstä kärsivillä miehillä. Maca sopii erityisesti piristämään parisuhdetta ja miehistä terveyttä, sekä antamaan fyysistä voimaa ja rohkeutta työhön tai urheiluun.

Tulsi

Intiassa pitkän käyttöperinteen omaava tulsi on minttukasvien sukulainen, jota on pidetty erityisen pyhänä kasvina. Sitä on mm. kasvatettu talojen ympärillä ja ovien edessä suojaamaan koteja pahoilta hengiltä. Tulsia on käytetty suojautumaan negatiivisten ja stressaavien tunteiden sekä sosiaalisten paineiden haitallisilta vaikutuksilta. Tutkimusten mukaan tulsi vaikuttaa ainakin tasapainottamalla mm. GABA ja asetyylikoliini- välittäjäaineiden toimintaa aivoissa ja keskushermostossa. Sen sanotaan myös suojaavan säteilyltä, elektromagneettisilta kentiltä, kemiallisilta myrkyiltä ja tulehdukselta. Tulsi soveltuu erityisesti herkille ihmisille, sekä henkilöille jotka harjoittavat joogaa ja meditaatiota.

Ashwagandha

Ashwagandha on korkealle arvostettu yrtti Ayurvedisessa eli perinteisessä intialaisessa lääketieteessä. Ashwagandha on rauhoittava ja vahvistava adaptogeeni, joka auttaa tukemaan fyysistä suorituskykyä ja suojaamaan stressin haitallisilta vaikutuksilta. Sen on todettu vahvistavan lisämunuaisia normalisoimalla stressihormoni kortisolin tasoja, sekä säätelevän kilpirauhasen toimintaa ja verensokeritasoja, mikä puolestaan parantaa kehon energiatasoja. Ashwagandhalla on pitkä historia myös muun muassa muistin, kognition ja immuniteetin vahvistajana sekä uniongelmien hoidossa.

Ashwagandha vähentää stressiä

Klikkaa kuvaa ja tutustu Fermentoituun Ashwagandhaan.

Miten suojautua stressiltä Living Nutritionin adaptogeenien avulla?

Adaptogeenien käytön aloittaminen on helppoa. Voit aloittaa valitsemalla kuvausten perusteella itsellesi parhaiten sopivan yrtin. Voit myös valita kaksi tai kaikki kolme yrttiä. Jos valitset yhden tuotteen, voit kasvattaa annoksen viikon aikana yhdestä kahteen kapseliin päivässä. Jos valitset kaksi tai kolme tuotetta, voit ottaa yhden kapselin ruusujuurta ja macaa aamulla ja tulsia päivällä tai illalla, sillä tulsi on hiukan rauhoittava. Voit myös löytää oman tavan ja annostuksen käyttää tuotteita, sillä annostukseen vaikuttavat mm. henkilön ikä, paino, terveys, käyttötarkoitus ja aineenvaihdunnan tila. Pidemmät käyttöjaksot ja maltilliset annoskoot ovat kuitenkin suositeltavampia, sillä yrttien vaikutus kehittyy hiljalleen samalla kun keho ja mieli kypsyvät ja sopeutuvat kohtaamaan elämän erilaisia stressaavia haasteita ja vastoinkäymisiä.