Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine, joka osallistuu useisiin eri elimistön toimintoihin. Hapen kuljettaminen elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin on yksi raudan tärkeimmistä tehtävistä. Keho ei pysty tuottamaan rautaa itse, joten se tulee saada ravinnosta. Raudanpuutos on yleisin ravintoainepuutos, joten sen riittävään saantiin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota.

Mistä saa rautaa ja miten rauta imeytyy parhaiten?

Ravinnossa parhaat raudan lähteet ovat maksa, liha ja täysjyvävalmisteet. Kasvissyöjälle hyviä raudanlähteitä ovat siemenet, soijavalmisteet sekä pähkinät. Valikoimastamme löydät myös vegaaniset rautavalmisteet.

Rauta imeytyy elimistöön ohutsuolesta. Tästä syystä esimerkiksi keliakia vaikuttaa raudan imeytymiseen negatiivisesti, sillä keliaakikolla gluteeni vaurioittaa ohutsuolen nukkaa ja tämä voi vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen heikentävästi. Älä nauti rautalisää yhdessä kahvin, teen tai kalsiumpitoisten ruokien tai juomien kanssa, sillä ne heikentävät myös raudan imeytymistä. Rautavarastojen ollessa niukat, imeytyvyys on parempaa kuin varastoarvojen kasvaessa, jolloin imeytyvyys heikkenee. Monissa rautalisissä on mukana C-vitamiinia, joka edistää raudan imeytymistä elimistöön. Valikoimastamme löydät muun muassa erityisen hyvin imeytyvät Salus -brändin nestemäiset rautavalmisteet.

Olemme saaneet runsaasti positiivista palautetta asiakkailtamme esimerkiksi Wild Nutrition Iron plus -rautavalmisteesta

Kokeile myös suosittua Together-sarjan täysravintopohjaista rautavalmistetta. 

Mitä ovat raudanpuutteen oireet?

Raudanpuute voi aiheuttaa monia vaivoja, kuten anemiaa. Anemia saattaa oireilla esimerkiksi väsymyksenä, sydämentykytyksinä, hengästymisenä, heikotuksena ja päänsärkynä. Myös korvien soiminen tai hiustenlähtö voivat olla raudanpuuteanemian oireita. Rauta auttaa pitämään yllä normaalia vireystilaa ja jaksamista, joten luonnollisesti puutostila voi aiheuttaa voimakastakin väsymystä ja uupumusta.

Jos epäilee raudanpuutosta, on syytä tutkituttaa ferritiini ja hemoglobiiniarvot. Naisilla puutos on yleisempää, sillä kuukautiskierto vaikuttaa osaltaan kehon rauta-arvoihin.

Lue lisää rauta-arvojen testaamisesta blogista!

Näytetään tulokset (12 kpl)

Tuotekategoria
Tuotemerkki
Terveystavoite
Hiustyyppi
Homeopatia potenssi
Ihotyyppi
Kosmetiikkatrendit
Ominaisuudet
Sertifiointi