Homeopatian aakkoset: A niin kuin Arnica

15.8.2019 | PUR toimitus

Arnica on homeopatian tunnetuin ja eniten käytetty lääkeaine. Sitä on käytetty luontaislääkinnässä jo satoja vuosia, ja saksalaiset antoivat sille nimen ”Fallkraut” (kaatumisyrtti). Nimi juontaa juurensa siitä, että vuoriston asukkaat olivat tarkkailleet vuohien käyttäytymistä. Kaatumisen jälkeen vuohet osasivat etsiä arnikkia syödäkseen, ja näistä havannoista opittiin käyttämään arnikkia loukkaantumisista parantumiseen. Kahden tuoreen tutkimuksen mukaan homeopaattisen Arnican osoitettiin olevan huomattavasti lumelääkettä tehokkaampi, kun sitä käytettiin leikkauksen jälkeen sekä ihmisillä, että eläimillä.

Arnica viihtyy parhaiten karuilla alppirinteillä ja kasvaa luonnonvaraisena Keski-Euroopan vuoristoissa kahdentuhannen metrin korkeuteen asti. Sitä on pidetty merkittävänä lääkintäkasvina jo satoja vuosia ja ensimmäiset kirjalliset maininnat sen parantavasta voimasta löytyy keskiajalta. Arnicaa kutsuttiin ennen myös vuoristotupakaksi. Myös Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa tätä lääkekasvia käytettiin nuuskana tai poltettiin tupakkana.

Arnica edistää kudosten paranemista fyysisten traumojen ja onnettomuuksien jälkeen ja on perinteisesti käytetty lihasten säryn lievittämiseen, sekä mustelmien, ruhjeiden, murtumien ja turvotusten parantamiseen. Se tukee tehokkaasti palautumista leikkauksen, synnytyksen ja fyysisen ylirasituksen jälkeen.

Arnican oirekuvaan kuuluu kovia kipuja, kosketusarka iho ja rauhattomuus. Oireet pahenevat kosketuksesta, liikkeestä sekä helpottuvat levosta. Hammaspoiston jälkeisenä hoitona se nopeuttaa kudosten uusiutumista ja paranemista sekä auttaa tyrehdyttämään verenvuodot. Arnica nopeuttaa ihonalaisten verenpurkaumien hajoamista ja kudoksen tervehtymistä.

Ulkoisesti käytettynä Arnicalla on monipuolisia tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Arnicageelit ja voiteet käytetään nykyään myös reuma- lihas- ja nivelvaivojen tukihoitona. Erittäin yleisessä käytössä Arnicatuotteet ovat erilaisissa urheiluvammoissa, venähdyksissä, nyrjähdyksissä ja lihasten rasitusvammoissa. Voiteita voi sivellä heti loukkaantumisen jälkeen iholle, ei kuitenkaan rikkoutuneille alueille.

Arnicasta löytyy melko paljon tutkimusnäyttöä. Muutama esimerkki mainiten; on todettu, että arnicageeli lievittää nivelten kipua ja aamujäykkyyttä, sekä edistää käsien toimintakykyä nivelrikossa. Arnican käyttö plastikkakirurgisten toimenpiteiden yhteydessä vähentää mustelmia ja yleisesti arnica onkin maailmalla suosittu ensiapu kaikkien leikkausten yhteydessä edistämään toipumista. Arnican ulkoinen käyttö on myös tutkittu vähentävän kovan treenin jälkeen esiintyvä lihasarkuutta ja kipua.

Linkit tutkimuksiin:

https://link.springer.com/article/10.1007/BF02850361

http://doc.rero.ch/record/312834/files/296_2007_Article_304.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17318618

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16415448

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17461391.2013.829126?journalCode=tejs20

https://echamp.eu/news-and-events/news/homeopathic-arnica-effective-in-humans-and-animals