Puhdistava ja pehmeä porkkana-kitchari

24.1.2022 | Sanna Hiltunen

PURin-blogissa meitä ilahduttaa jälleen Paranta ruoka-blogin reseptien takana oleva FLT ravintoneuvoja Sanna Hiltunen. Tällä kertaa pääsemme mukaan ayurvedan värittämällä matkalla, sillä saamme valmistaa herkullista ja puhdistavaa kithcaria. Sanna on tehnyt lempeää porkkanaista twistiä tähän helppoon ja herkulliseen kitchari reseptiin.

Mikä on kitchari?

Kitchari (toiselta nimeltään khichadi) on ihmeruoka, joka on tunnettu sen parantavista ja puhdistavista ominaisuuksistaan. Se sopii hyvin paastoruoaksi ja perinteisessä intialaisessa lääketieteessä sitä on käytetty kaikenlaiseen paranemiseen ja sairauksien hoitoon. Kitchari on maukasta ja ravitsevaa, helposti sulavaa ja vatsaystävällistä. Kitchari tasapainoittaa ayurvedan kaikkia doshia; niin pittaa, vataa kuin kaphaakin.

Kitcharin pääraaka-aineena ovat mung dal –pavut, basmatiriisi, ghee sekä olennaisena osana erilaiset aineenvaihduntaa vilkastuttavat intialaiset mausteet. Tässä Sannan reseptissä on käytetty porkkanaa, mutta voit käyttää mitä tahansa sinulle maistuvia kasviksia.

Kitcharia nautitaan ayurvedan oppien mukaan paastomaisesti kehoa sekä mieltä puhdistavana, mutta siitä valmistuu yhtälailla myös herkullinen arkinen ateriakin. Ayurvedan mukaan paasto auttaa ennaltaehkäisemään allergioita, kun kehoon kertyneistä kuona-aineista päästään eroon. Lempeän kitcharipaaston kaava on yksinkertainen: syö helposti valmistuvaa kitcharia kolmesti päivässä ja juo runsaasti vettä sekä yrttiteetä. Ihanteellisin aika kitcharipaastolle on juuri nyt alkuvuodesta.

Puhdistava ja pehmeä porkkana-kitchari

Sannan tekemä resepti on gluteeniton ja saat siitä 2-3- annosta.

RAAKA-AINEET

2dl Cosmoveda moong dhal mung-papuja

1dl basmati riisiä

1rkl Prasad gheetä

1tl inkivääritahnaa

1tl fenkolin siemeniä

1tl kuminan siemeniä

1/2tl jauhettua korianteria

1/4tl kurkumajauhetta

1l vettä

2 kasvisliemikuutiota

3 porkkanaa

tuoretta korianteria

Voit myös käyttää valmista musteseosta, Kitcharia.

VALMISTUSOHJE

  • Laita mung-pavut ja basmatiriisi likoamaan runsaaseen veteen pariksi tunniksi tai yön yli. Valuta ja huuhtele hyvin.
  • Laita kattilaan ghee ja mausteet. Kuullota muutama minuutti. 
  • Lisää vesi, liotetut mung-pavut ja basmatiriisi sekä kasvisliemikuutiot. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20min. Sekoita säännöllisesti, kitchari tarttuu helposti pohjaan.
  • Viipaloi porkkanat ja lisää kattilaan, anna hautua vielä n.10min.
  • Tarjoa esim. tuoreen korianterin kanssa.ayurvedinen kitchari

Mitä muuta ihanaa voisit kokata?

Keväällä tekee mieli raikasta ja kevyttä ruokaa. Kokeile kitcharin jälkeen Sannan muitakin reseptejä, kuten kevyttä raparperi-mansikka-tuorepuuroa, lisukkeeksi ihanaa seesami-inkivääri-parsakaalia tai valmista kevään ensimmäisille lettukesteille sokeritonta mustikka-chia-hilloa.

Reseptin on suunnitellut ja kirjoittanut  FLT ravintoneuvoja ja e-ruokakirjailija Sanna Hiltunen. Seuraa Sannaa myös Instagramin puolella @parantavaruoka ja tutustu samalla Sannan verkkosivuihin, jotka kätkevät sisäänsä mitä upeampia reseptejä.