Ayurvedan avaimet: Kevennä oloasi alkukesästä

9.6.2020 | PUR toimitus

Ayurvedan teho perustuu kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan ja tietoon ihmisen ja luonnon yhteydestä. Ayurveda auttaa meitä elämään tasapainoista elämää. Pääpaino Ayurvedassa on sairauksien ennaltaehkäisyssä ja tasapainon löytämisessä luonnon rytmejä noudattamalla.

Meillä jokaisella on henkilökohtainen kehotyyppi. Se määrittelee konkreettisia asioita, kuten suositeltavaa ruokavaliota, vuorokaudenrytmiä ja liikuntamuotoja. Kaikille kehotyypeille (Vata, Pitta, Kapha ja niiden yhdistelmät) on tärkeää ottaa huomioon vuodenajat, ja säädellä ruokavaliota ja liikuntaa sen mukaan.

Yleisesti ottaen Suomessa Pitta-aika on kesällä ja Vata-aika on syksyllä ja talvella. Kapha-aika alkaa kevättalvella ja jatkuu koko kevään, kunnes tulee ensimmäinen pidempi lämmin kausi. Ayurvedan näkökulmasta kehossa ja mielessä tapahtuu mielenkiintoisia muutoksia, kun Kaphan vallitsema kevät vaihtuu kesän lämpöön.

Kevään kapha-ajasta kesän Pitta-aikaan

Kehon luonnolliset puhdistusprosessit ovat yleensä keväisin aktiivisia. Tällöin Kaphan laadut kylmyys, hitaus, raskaus ja tahmeus lähtevät lämmön vaikutuksesta kehossa liikkeelle ja vähitellen sulavat pois. Tänä vuonna talvella oli paljon kapha-säätä sateineen, joten kehon hienoihin kanaviin voi olla nyt kertynyt limaisuutta. Kun tuo lima lähtee liikkeelle lämmön lisääntyessä, se haittaa ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa. Tästä voi olla seurauksena alkukesän flunssa. Tällaisten ongelmien ehkäisemiseksi on nyt oikea aika keventää ruokavaliota ja tarvittaessa tehdä kehon puhdistuskuuri auttamaan kehon omaa puhdistumista.

Vahvista ruoansulatusta

Parhaiten autat kehoasi vahvistamalla ruoansulatuksen tehoa, kun suosit kasvisruokaa ja syöt iltaisin kevyesti, esimerkiksi keittoja. Näin vauhditat samalla aineenvaihduntaa. Mausta ruokasi tuoreilla yrteillä ja Kapha-churna mausteseoksella. Voit lisätä valmiiseen ruokaan vähän sitruunamehua. Vähennä ruokavaliostasi myös happamien ja suolaisten ruokien määrää, samoin hapanmaitotuotteita ja juustoa kannattaa syödä vain pieniä määriä. Ruoansulatusta edistää myös Digest Plus tee. Kehon puhdistumista voit tehostaa Triphala Plus-valmisteella: ota 1- 2 kapselia iltaisin veden kera.

Aamuisin voit juoda lasillisen vettä, johon lisäät sitruunamehua makusi mukaan. Anna juoman vaikuttaa jonkin aikaa ennen kuin nautit kevyen aamiaisen. Aamiaisen tulisi sisältää runsaasti hedelmiä tai esim. kypsennetty omena, jota maustetaan vaikkapa kanelilla ja ripauksella kurkumaa.

Pittan tasapainotus

Jos tunnet tarvetta puhdistuskuurin, niin suosittelen kevytpaastoa. Pidä yhtenä tai kahtena päivänä viikossa keittopäivä, jolloin nautit keittoja ja hyvin sulavia hedelmiä/hedelmämehuja. Keiton tulisi olla samana päivänä valmistettu kasviskeitto, jotta se olisi mahdollisimman hyvin sulavaa. Tämä lisää ruoansulatuksesi tehoa ja antaa kehollesi voimaa puhdistusprosessiin.

Vähitellen voit siirtyä Pittaa rauhoittaviin ruokiin: lisää ruokavalioon tuoreita lehtivihanneksia, riisiä, marjoja ja makeita hedelmiä. Ruoanlaittotavan tulisi olla kevyt, ja vihannesten osuus suuri. Nyt ei ole rasvaisten ja uppopaistettujen/rasvassa paistettujen ruokien aika. Liiku luonnossa aina kun voit, ja tuuleta usein.

Vaihda ainakin osa sisäliikunnasta ulkoliikunnaksi. Näin rakennat keholle ja mielelle hyvän olon kesään ja sen rientoihin.