Kesä on tulisen ja kostean pittan aikaa

23.5.2016 | PUR toimitus

pexels-photo

Sanotaan, että intohimo on kuin tuli – hyvä palvelija, mutta huono isäntä. Ayurvedan mukaan pitta on kuumuus, joka muuntaa ruoan, ajatukset ja fyysiset ponnistukset energiaksi. Pitta on välittäjä, joka säätelee ruoansulatuksen tulta (agni) kehossa.

Mikäli pittan toiminnassa on häiriöitä, keho synnyttää kuona-ainetta (ama), joka varastoituu ruoansulatuskanavaan. Tasapainoinen pitta ja elinvoimainen agni varmistavat, että aman määrä pysyy vähäisenä.

Pitta kehossa

Ihmiset, joiden hallitseva elementti on pitta, ovat ruumiinrakenteellaan keskikokoisia ja lihaksikkaita. Heillä on selväpiirteiset kasvot ja usein terävä leuka ja nenä. Pitta-tyypin ihmisillä on myös yleensä vaaleat tai siniset silmät ja pistävä katse.  Hiukset ovat suorat ja kiiltävät, mutta pittoilla on myös taipumusta hiusrajan vetäytymiseen ja kaljuuntumiseen. Heidän kyntensä ovat vahvat ja vaaleanpunaiset.

Pittalle on tyypillistä kiiltävä, usein pisamia ja luomia sisältävä iho. Pitta-tyypin ihmiset ovat herkkiä auringolle ja kuumuudelle – he palavat helposti. Siksi pittojen tuleekin pitää huolta niin fyysisestä kuin psyykkisestäkin viileydestä.

Vahvan ruoansulatuksensa ansiosta pitta-tyypin ihmiset voivat syödä melkein mitä tahansa. He ovat myös jatkuvasti nälkäisiä, ja tulevat nälästä helposti äkäisiksi ja kärsimättömiksi. Liian voimakas ruoansulatus myös altistaa vatsan liikahappoisuudelle, närästykselle ja ripulille.

Luontainen johtajatyyppi?

Pitta-persoonallisuus on tulinen. Tämän tyypin ihmiset rakastavat väittelemistä ja kilpailua. Nopean ja terävän älynsä vuoksi he ovat hyviä johtajia ja taitavia ongelmanratkaisijoita, mutta myös kärkeviä ja kontrollinhakuisia. Pittat haluavat, että asiat menevät heidän mielensä mukaan ja vaativat selitystä kaikesta.

Urheilukilpailuissa ja peleissä pittat ovat niitä, jotka alkavat riidellä erotuomarin kanssa. Heidän johdonmukaisuutensa,  suostuttelutaitonsa, täsmällisyytensä ja järjestelmällisyytensä tekee heistä sopivia esimerkiksi lakimiehiksi. Tasapainoinen pitta saa partaveitsenterävän mielensä, nokkelan huumorintajunsa, hohtavan ihonsa ja luontaisen vetovoimansa avulla toiset helposti puolelleen.

Epätasapainoinen pitta

Kuumuutensa vuoksi pittat ovat taipuvaisia sairastumaan kuumeeseen, kohonneeseen verenpaineeseen, silmätulehduksiin ja erilaisiin ihosairauksiin, kuten akneen, ihottumaan ja kutinaan. Myös alhainen verensokeri, löysät ulosteet ja ripuli, sekä ruoansulatuksen ongelmat ovat tavallisia.

Epätasapainoon joutuessaan närästys ja liikahappoisuus vaivaavat pittaa. Tämän johdosta he myös suuttuvat herkästi, ovat ärtyneitä ja epäjohdonmukaisia. Myös heidän stressinsietokykynsä alenee, mikä johtaa äkkipikaisuuteen.

Pitta, vuodenkierto ja elämänvaiheet

Koska kesä on ominaisuuksiltaan kuuma, kuiva, valoisa ja läpitunkeva, voimistuu pitta kesällä. Tällöin pitta-tyypin ihmisten tulee pysytellä viileinä ja välttää viettämästä pitkiä aikoja auringossa. Erityisesti päätä ja silmiä tulee suojata suoralta auringonvalolta. Viilentävät mausteet, tuoksut ja värit tasapainottavat pittaa.

Pitta voimistuu murrosiässä, kun testosteroni ja estrogeeni alkavat muokata kehoa ja mieltä. Aikuisiässä, kun elämä pyörii toimeentulon ja perheen elättämisen ympärillä, pitta on hallitseva elementti. Tällöin pittalle tyypilliset riippumattomuus, kunnianhimo, itsevarmuus ja sosiaalisuus korostuvat. Larisa Ragozinan sanoin, ”pitta-vaiheessa on kyse itsensä todistamisesta, haastamisesta ja identiteetin muodostamisesta. Se on kuin aurinko, joka haluaa tulla nähdyksi.”

Pittaa tasapainottavat harjoitukset ja ruokavalio

Kilpailuviettinsä vuoksi pitta-tyypin ihmiset pitävät hiihtämisen, vaeltamisen, tenniksen ja vuorikiipeilyn kaltaisista lajeista. Pittojen tulee kuitenkin varoa rasittamasta itseään liikaa ja harjoitukset tulisi suorittaa 60% teholla. Talviurheilu, uiminen ja luonnossa liikkuminen viilentävät tehokkaasti pittaa. Myös pitkänmatkan pyöräilyn rytminen ja toisteinen luonne sopii pittan rauhoittamiseen. Niin ikään rauhallinen kävely rentouttaa ylivirittynyttä pittaa.

Ruokavaliossaan pittojen tulisi välttää liiallista suolankäyttöä, juustoja, tulisia mausteita, happamia hedelmiä, jugurttia ja alkoholia. Sen sijaan tuoreet hedelmät, salaatit, palkokasvit, leivät, riisi, maito ja kurkku tasapainottavat pittaa. Parhaita valintoja ovat makeat ruoat ja kitkerät yrtit.

Suositeltava koostumus pittaa tasapainottavalle ruokavaliolle näyttää tältä:

 • 50% kokojyviä.
 • 20% proteiinia pavuista, linsseistä, tempehistä, raejuustosta, raakamaidosta, munanvalkuaisista.
 • 20-30% tuoreita hedelmiä ja kasviksia, etenkin kitkeriä vihreitä vihanneksia.
pexels-photo-90894

Erityisohjeet pittan tasapainottamiseksi kesällä

 • Herätys klo 6 aamulla.
 • Suositeltavia jooga-asanoita ovat eteentaivutukset, sydämenavaajat, puuasanat ja kuutervehdykset. Näitä tulee harjoittaa hitaasti, varhain aamulla tai kuun valossa. Myös yöuinnit ovat hyväksi.
 • Viilentävä shitali pranayama alentaa ruumiinlämpöä ja stimuloi parasympaattista hermostoa. Se rentouttaa ja alentaa stressiä.
 • Ennen aamupesua kehoa tulisi hieroa lämpimällä kookosöljyllä. Ylimääräinen öljy pestään pois lämpimällä, muttei kuumalla vedellä.
 • Pukeudu viilentäviin, vaaleisiin ja keveisiin väreihin ja kankaisiin.
 • Syö aamiaiseksi hedelmäsalaattia rusinoilla ja kookoshiutaleilla. Lämpimänä aikana ateriat voivat olla kevyitä.
 • Juo viileää tai huoneenlämpöistä (ei koskaan jäistä) vettä, jossa on vähän limemehua ja ripaus juustokuminaa.
 • Keskikesällä tulisi välttää kuumia juomia. Myös voimakkaita mausteita, kuten valkosipulia, sipiulia ja chiliä tulee välttää, kuten myös tomaatteja, kermaviiliä ja suolaisia juustoja.
 • Päivällä on tärkeää pitää aurinkolaseja ja pitkään ulkoillessaan on paras pitää hattua.
 • Vältä kehon rasittamista ja tee fyysiset harjoitukset joko aikaisin aamulla tai myöhään illalla, kun on viileää.
 • Kesällä voi mennä nukkumaan tavallista myöhemmin, esimerkiksi 11–12 välillä.
sunglasses-802001_640

Pitta

Elementit: tuli (tejas), vesi (aap)

Ominaisuudet: terävä, kuuma, öljyinen, sileä, liikkuva

Vuodenaika: Myöhäinen kevät – kesä

Taivaankappale: Aurinko

Sijainti kehossa: ohutsuoli

Joko tiedät mitä kehotyyppiä olet?  Voit tehdä suuntaa-antavan pikatestin esim. täällä. Kehotyyppi varmennetaan ayurvedisessa konsultaatiossa pulssiluennalla, joita suorittaa mm. Surya.


Artikkeli on alun perin julkaistu Ananda Magazinessa.