Miten lievittää levottomuutta ayurvedisin keinoin?

16.3.2021 | Heli Jurvanen

Näinä erikoisina aikoina on tarpeen muistuttaa itselleen, että jatkuva levottomuus, huolestuneisuus ja ahdistuksen tunne ei ole normaalia. Päivittäisiä paineita pitäisi pystyä käsittelemään tyynesti ja luottavaisesti. Tilanteen stressaavuuden määrää kykymme pärjätä sen kanssa, ei tilanne itsessään. Kaikki stressi ei myöskään ole pahasta, mutta pitkittynyt stressi voi olla terveydelle haitallista.

Vata Balance avuksi

Vata Balance -ravintolisä tasapainottaa tehokkaasti mielen toiminnan kaikkia osa-alueita. Sen tarkoitus on vahvistaa mielen luontaista kykyä toimia tyynesti, keskittyneesti ja päättäväisesti. Vata Balance sisältää useita eri tavoin vaikuttavia yrttejä:

  • Ashwagandha on adaptogeeni – tämän yrtin tarkoituksena on auttaa mieltä ja kehoa vastaamaan tehokkaasti ulkoisiin ärsykkeisiin.
  • Brahmi (centella)shankapushpi (convolvus)guduchi (tinospora) ja lakritsijuuri – näiden yrttien tarkoituksena on ravita ja tasapainottaa mieltä.
  • Jatamansi ja galangajuuri – yrttien tarkoituksena on puhdistaa kehon energiakanavia (srotat), niin että kehon sisäinen älykkyys pääsee virtaamaan tasaisesti.
  • Aidot helmet ovat hyvä kalsiumin lähde ja nekin on tarkoitettu tukemaan mielen toimintaa.

Maharishi Ayurvedan mukaan yrttiyhdistelmien vaikutukset ovat tehokkaampia kuin yksittäiset yrtit, niiden synergisen vaikutuksen vuoksi.

miten stressiä voi lievittää luonnollisesti

Tutkimustietoa

Kalifornian San Diegon yliopiston (UCSD) tutkijat tekivät Vata Balance -tablettien vaikutusten selvittämiseksi satunnaistetun, kontrolloidun pilottitutkimuksen kymmenellä koehenkilöllä, jotka kokivat olevansa stressaantuneita. Kolmen kuukauden ajan yksi ryhmä otti kaksi tablettia Vata Balancea kahdesti päivässä, kun taas vertailuryhmä otti plaseboa.

Raportissa mitattiin yleistä ahdistuneisuuden laskua (general anxiety) ja ahdistuneisuuden vähentymistä haastavissa tilanteissa. Lisäksi syljestä mitattiin stressihormoni kortisolin tason laskua. Kolmen kuukauden kuluttua 80% Worry Free -ryhmän jäsenistä tunsi olonsa merkittävästi vähemmän stressaantuneeksi, ja kortisolitaso laski merkittävästi. Parannus oli kaksi kertaa suurempi kuin plaseboryhmässä. Tutkimukseen osallistuneet kertoivat, että he tunsivat olonsa rennommaksi, mutta myös valppaammaksi.

ayrveda ja stressi

Vata Balancen tärkeintä yrttiä, ashwagandhaa, on tutkittu myös yksinään. British Journal of Pharmacology -lehdessä vuonna 2005 julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että ashwagandha voi pysäyttää aivovaurioiden syntymisen ja jopa korjata aiheutuneita vaurioita Alzheimerin taudin eläinkoemalleissa. Tutkimuksissa koe-eläimillä ashwagandhan on todettu myös palauttavan muistitoimintoja ja ehkäisevän aivoinfarkteja. Perinteisesti ashwagandhaa on käytetty Intiassa ikääntymisen aiheuttamiin mielen toiminnan häiriöihin.

Muistathan siis huolehtia immuunipuolustuksen lisäksi myös mielenterveydestäsi näinä vaikeina aikoina. ♡

Teksti on Maharishin maahantuojan Heli Jurvasen kirjoittama, ja se on julkaistu alunperin Samhitan blogissa.