Kesä ja pitta-kehotyypin tasapainotus

9.7.2020 | PUR toimitus

Pitta vaikuttaa olevan kehotyyppinä yleinen ja sen seurauksena pittaan liittyvät epätasapainotilat ja sairaudet (mm. ihoärsytys, närästys, kehon liikahappoisuus, erilaiset tulehdukset, ärtynyt suoli sekä kuumentuneet tunteet kuten viha, ärtymys ja lyhyt pinna) ovat tuttuja vaivoja monelle. Kesä onkin haastavinta aikaa pittalle, minkä aikana on oltava erityisen tarkka, jottei liiallinen tulielementti pääse lisääntymään pittan jo valmiiksi ”tulisessa” kehossa.

Kesän ensiapuna toimii hyvin esimerkiksi kookos ja aloe vera kaikissa niiden muodoissa. Kookosöljyllä ja Florame Aloe Vera- geelillä tai Algamariksen after sun voiteella saa tehokkaan rauhoituksen ja kosteutuksen iholle. Lisäksi kannattaa juoda kookosvettä, sillä se viilentää ja nesteyttää tehokkaasti.

Kiki Healthin puhdistava Aloe Ferox kuuri on kuin pittalle tehty. Aloe feroxin pittaa tasapainottavien ominaisuuksien lisäksi sillä on erityisesti suolistoa puhdistavia ominaisuuksia mikä nimenomaan on myös liiallisen pittan kotipaikka.

Ruoanlaitossa Prasadin gheen lisäksi pittalle tärkeät mausteet ovat mm. fenkoli, kardemumma, juustokumina, lakritsi, kurkuma, basilika sekä korianteri.

Kesäsmoothieihin on hyvä lisätä erilaisia puhdistavia ja tehokkaasti viilentäviä viherjauheita. Hyllystämme löytyvä Kiki Health Natures Living Superfood -viherjauhe on mahtava kombo viilentäviä, puhdistavia ja ravinnepitoisia ainesosia kuten lehtikaali, persilja, vehnäoras, spirulina, parsakaali ja jopa amla! Kiki Health Spirulina– ja Chlorellajauheet toimivat hyvin samaan tarkoitukseen.

Pittan kesään sopiva tee on esimerkiksi Pukka Feel New -tee fenkolin, kardemumman ja aniksen kera tukien lisäksi vatsan toimintaa.

Jos pitta on päässyt jo nousemaan taivaisiin ja oireilu alkaa, erityisesti nämä yrtit ovat pittaa tasapainottavia:

Maharishi Shatavari: Monet hormonaaliset epätasapainot kuten menopaussin kuumat aallot liitetään ayurvedassa pittaan. Naisen hormonitasapainoa tukeva shatavari laskee yhdessä guduchin kanssa tulielementin määrää kehossa.

Maharishi Neem: Erityisen hyvä pittaperäisten iho-ongelmien hoitoon kuten akneen, nokkosihottumaan tai tulehtuneeseen ihoon.
Ulkoisesti iho-ongelmien paranemista tukemaan sekä esimerkiksi pittalle tyypilliseen hiustenlähtöön voi käyttää viilentävää Cosmovedan Neemöljyä. (Neem nostaa vataa eli vataperäiset kuivat, hilseilevät ihottumat eivät sovellu neemillä hoidettavaksi!)

Maharishi Triphala plus: Tridoshinen eli kaikkia doshia tasapainottava kolmen yrtin sekoitus suoliston puhdistukseen. Pidempään käytettynä myös verta puhdistava efekti.

Lisäksi pittalle suositeltavia tuotteita ovat tridoshinen pakuri eli chaga sekä Maharishi Pitta tee.

Lue lisää: Kesä on tulisen ja kostean pittan aikaa, Pitta ihonhoito.