Pitta-ihotyyppi ja sen hoito

27.6.2019 | Rosi Sotkasiira

Jos ayurveda on sinulle täysin uutta, suosittelemme lukemaan ensin postauksen ayurvedasta ja ayurvedisesta ihonhoidosta, jolloin tämän postauksen aiheet avautuvat sinulle paremmin.

pitta-ihonhoito

Pitta-ihotyyppi kaipaa rauhoittavaa hoitoa, lempeää kosketusta ja paljon viilentäviä elementtejä. Tasapainoisena pitta iho on rauhallinen, omaa hyvän vastustuskyvyn ja pitta-iholle ominaista on luonnollinen ja kuulas hehku, joka kiinnittää helposti myös kanssaolijoiden huomion. Epätasapainoisena pitta ihon haasteita ovat erilaiset herkkyysreaktiot ja tulehdukselliset ihosairaudet. Oikeanlainen pitta ihonhoito auttaa pitämään ihon tyypilleen ominaisesti hehkuvana.

Ayurvedassa kuvataan asioita viiden elementin avulla, joka tekee aiheesta hyvin loogista ja helposti ymmärrettävää. Kun opit tunnistamaan elementtien ominaisuuksia, pystyt löytämään nämä samat elementit myös itsestäsi, jonka myötä osaat tulkita kehosi, mielesi ja ihosi viestejä paremmin.

Kaikille kehotyypeille on omat elementtiparit, jotka ovat hallitsevia. Pittan elementit ovat tuli ja vesi, jotka ovat myös pittan ihotyypin hallitsevat elementit. Tuli tuo iholle lämpöä ja ulkoisesti se näkyy iholla punertavana värinä. Iho-oireita, joista tunnistaa liiallisen tuli-elementin kehossa, ovat mm. kuumottava tai polttava tunne, kutiavat ja punaiset ihottumat, couperosa ja rosacea (ruusufinni). Pittan vesi-elementti tuo iholle kosteutta ja kun sitä on liikaa, näkyy se iholla lisääntyneenä kosteutena ja epäpuhtauksina. Tuli ja vesi -elementtien yhdistyessä saadaan aikaan herkkä sekaiho, joka on varmasti myös yleisin ihotyyppi meille suomalaisille. Usein pitta-ihoisille tuli-elementin aiheuttamat oireet ovat yleisempiä. Pitta ihonhoidossa viilentäminen onkin avainasemassa, jolloin tavoitteena on sammuttaa roihuava tuli niin sisäisesti kuin ulkoisesti.

Pitta ihonhoito

Ayurvedan mukaan ihoa tulisi hoitaa kokonaisvaltaisesti ja ayurvedisessa ihonhoidossa sisäinen hoito on avainasemassa. Kuumottavien, punottavien ja kutiavien iho-oireiden hoidossa suosittelenkin ottamaan ruokavalioon mukaan paljon viilentäviä ruoka-aineita, kuten kookosvettä, aloeveraa, vesimelonia ja makeita mansikoita. Lisäksi lehtivihreä on tehokas tapa viilentää kehoa sisäisesti ja se hoitaa myös tulehdusta. Spirulina on erinomainen lehtivihreän lähde ja superfood, joka sisältää myös paljon muita ihon vahvistamiseen hyödyllisiä vitamiineja ja hivenaineita. Pitta ihoa tasapainottaessa, olisi syytä välttää voimakkaita ja tulisia makuja, jotka lisäävät kehon kuumuutta, kuten kahvia, alkoholia, valkosipulia, chiliä, tomaattia ja paprikaa.

Ulkoisessa hoidossa suosittelen käyttämään todella hellävaraisia, rauhottavia ja viilentäviä ihonhoitotuotteita. Ayurvedisen Rasasaran pitta kasvoöljy käytettynä yhdessä pitta kasvoveden kanssa, rauhoittaa ja suojaa herkkää ihoa. Kasvojen puhdistamisessa olisi myös tärkeä suosia hellävaraisia tuotteita, liian pesevien sijaan. Luonkosin Radiant -öljypuhdistuskakku sopii hyvin herkälle iholle ja puhdistaa myös lian ja meikin tehokkaasti.

Kesä on pittan vuodenaikaa, mikä tarkoittaa sitä, että lisääntynyt lämpö ja auringonvalo nostavat luonnostaan kehon kuumuutta. Tästä syystä pittan iho-oireet ovat yleisiä etenkin kesällä. Ota ilo irti kesästä, auringosta ja kohonneista energiatasoista, mutta älä unoda suojata itseäsi auringolta fysikaalisilla aurinkosuojilla! Muista myös viilentää kehoa sisäisesti ja ulkoisesti. Pulahdus viileään veteen helpottaa tukalaa oloa helteessä ja viilentää kehoa tehokkaasti!

Jos ayurvedinen ihonhoito kiinnostaa, kannattaa varata aika ayurvediseen kasvohoitoon, jossa rentouttavan kasvohoidon lisäksi kartoitetaan asiakkaan oma ayurvedinen ihotyyppi ja annetaan sen perusteella kokonaisvaltaisia hoito-ohjeita kotihoitoon.

 

Kirjoittaja on ekokosmetologi Rosi Sotkasiira.

Lue lisää:

Vata-ihotyyppi ja sen hoito

Kapha-ihotyyppi ja sen hoito

Lue myös: Pitta-kehotyypin tasapainotus kesällä, kesä on tulisen ja kostean pittan aikaa.