Ayurvedinen ihonhoito

26.5.2015 | Rosi Sotkasiira

Kirjoittaja on PUR Hyvinvointikaupalla työskentelevä kosmetologi Rosi Sotkasiira.

ayurvedinen-ihonhoito-rasasara-tuotteet

Rasasaran ayurvedisen ihonhoidon tuotteita kaikille ihotyypeille. Klikkaamalla kuvaa pääset Rasasaran tuotesivulle.

Ayurveda ja ihonhoito

Ayurveda tarjoaa elämäntavan, jonka tavoitteena on kehon, mielen ja sielun tasapaino, mutta tiesitkö että tätä kokonaisvaltaista elämän tiedettä voi hyödyntää myös ihonhoidossa? Mikäli ayurveda ei ole sinulle entuudestaan tuttu, suosittelemme sinua lukemaan aiemman postauksen ayurvedasta.

Ayurvedassa kehotyyppien lisäksi myös ihotyypit jaetaan vataan, pittaan, kaphaan ja näiden sekoituksiin. Meillä jokaisella on oma hallitseva kehotyyppi, joka pysyy meissä läpi elämän, kun taas ayurvedinen ihotyyppi voi muuttua monta kertaa elämämme aikana. Ihotyypin muutoksiin vaikuttavat monet tekijät, kuten ikä ja hormoonitoiminta, mutta vaihteleva ilmasto, etenkin meillä suomessa asettaa omat haasteensa ihon toiminnalle.

Ihon tarpeita onkin tärkeä tarkastella ja päivittää säännöllisesti. Ayurvedan mukaan ulkoinen kauneus on heijaste sisäisestä hyvinvoinnista ja tasapainosta. Vastaavasti taas erilaiset ihon haasteet ja ongelmat, kertovat sisäisestä epätasapainosta, jossa ensisijaisena hoitokeinona on oman kehotyypin mukainen ruokavalio. Lisäksi on tärkeää, että meistä jokainen hoitaa ihoaan itselle ja omalle ihotyypille sopivilla ihonhoitotuotteilla- ja rutiineilla. Ayurvedinen ihonhoito ottaa nämä huomioon.

Perinteisessä ayurvedisessa ihonhoidossa ajatellaan, että iholle ei tulisi laittaa mitään, mitä ei voisi laittaa suuhun. Tästä syystä ayurvedisten ihonhoitotuotteiden perustana on puhtaat kylmäpuristetut kasviöljyt, kukkaisvedet ja yrtit, joilla on hoidettu ihoa tehokkaasti jo tuhansia vuosia sitten. Aromaterapia on myös osa ayurvedaa, jonka vuoksi myös ihonhoitotuotteissa käytetään eteerisiä öljyjä kokonaisvaltaisemman hoitokokemuksen saavuttamiseksi.

Vata ihotyyppi

Vata ihotyypin ominaisuuksiin kuuluu kuivuus, hilseily, pienet ihohuokoset ja ihon pinnan kiristely. Tasapainoisena vata iho on tasaisen oliivin sävyinen ja sileä eikä iholla tunnu karheutta. Tämä ihotyyppi janoaa rasvaa ja kosteutta, jonka vuoksi vata ihoiset nauttisivat mielellään öljykylvyistä päivittäin. Vata ihoisten on tärkeä huolehtia riittävästä kosteuden saamisesta niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Sisäisessä hoidossa tulisi lisätä hyviä rasvoja, kuten esimerkiksi gheetä (kirkastettu voi) tai seesamöljyä. Myös pähkinät sisältävät paljon hyviä rasvoja, jotka ravitsevat kehoa sisäisesti. Sisäistä hoitoa tukemaan on tärkeää valita tarpeeksi kosteuttavia ja ravitsevia kosmetiikkatuotteita. Vata ihotyyppiä voi harvoin kosteuttaa liikaa. 

Pitta ihotyyppi

Pitta ihotyypin ominaisuuksiin kuuluu ihon herkkyys, lämpö, lehahtelu, punakkuus sekä erilaiset herkkyysreaktiot ja tulehdukselliset ihosairaudet, kuten akne, couperosa ja rosacea. Tasapainossa tämä ihotyyppi on kuitenkin kuulas ja sävyltään ruusuinen. Herkkyytensä vuoksi pitta iho palaa helposti auringossa ja sillä on taipumusta pisamiin ja pigmenttimuutoksiin muita ihotyyppejä helpommin. Pitta iho kaipaa viilennystä ja erityisen hellävaraista hoitoa. Ayurvedassa suositellaan erityisesti kookosöljyn käyttöä niin sisäisesti, mutta myös ulkoisesti esimerkiksi vartalohieronnassa sen viilentävän ominaisuuden vuoksi. Ruokavaliossa olisi syytä välttää voimakkaita, tulisia ja happamia makuja, mutta suosia puolestaan makeita ja viilentäviä ruoka-aineita ja mausteita.

Kapha ihotyyppi

Ihotyypin ominaisuuksiin kuuluu ihonpinnan kiiltely, laajentuneet ihohuokoset ja vahva rakenne. Kapha ihotyyppi erittää rasvaa tehokkaammin kuin muut ihotyypit, josta johtuen talirauhaset tukkiintuvat helposti synnyttäen epäpuhtauksia. Tasapainoisena kapha iho on vahva ja pehmeä sekä ikääntyy muita ihotyyppejä hitaammin sen luonnollisen kosteuden vuoksi. Ihonhoidossa tärkeintä on pitää ihon pinta hengittävänä ja suosia ihonhoidossa kevyitä, mutta hoitavia tuoteita, jotka parantavat ihon happiaineenvaihduntaa. Ayurvedan mukaan rasvaisen ihon sisäisessä hoidossa olisi syytä välttää hapanmaitotuotteiden, punaisen lihan, keinotekoisten lisäaineiden, kuten esimerkiksi natriumglutamaatin ja aspartaamin käyttöä. Lisäksi rasvoja tulisi käyttää kohtuullisesti. Puhdas, raikas ja ravinnerikas ruokavalio on siis kaiken a ja o.

Ayurvedisen ihonhoidon palvelut

ayurvedinen-ihonhoito

PUR Hyvän Olon Hoitola tarjoaa laadukkaita ayurvedisia palveluita. Tutustu klikkaamalla kuvaa.

Myymälämme sekä Hyvän Olon Hoitolan ja verkkokaupan valikoimasta löytyy ayurvedista luonnonkosmetiikkaa Rasasaran tuotesarjalta kaikille ihotyypeille. Kampin myymälästä ja Hyvän Olon Hoitolasta löytyy myös Lakshmin ayurvedista luonnonkosmetiikkaa, mikä luokitellaan ammattitason kosmetiikaksi. Lisäksi hoitolan valikoimasta löytyy palveluita, joiden avulla sinulla on mahdollisuus päästä selvittämään ayurvedinen ihotyypisi ja kuinka sitä tulisi hoitaa.

Kokonaisvaltaista hoitoa ja rentoutusta hakeville ayurvedinen kasvohoito tarjoaa kokemuksen kaikille aisteille, jonka yhteydessä minulla on myös mahdollisuus haastatella ja antaa sinulle spesifimpejä kotihoito-ohjeita. Hoidossa pääset myös itse tuntemaan tuotteiden tuoksut, koostumukset ja kosketuksen ihollasi parhaiten.

Elvyttävää ja eksklusiivisempaa hoitokokemusta kaipaaville Antiage kasvohoito on oikea valinta. Tässä 90 minuutin hoitokokonaisuudessa tehdään hoito ayurvedisen ihotyyppisi mukaan, mutta täydennetään hoitokokonaisuutta Lakshmin antiage tuotteilla ja erillisellä netra silmänympäryshoidolla, jossa marmapisteiden hierontaan käytetään ylellisiä kristallikiviä. Netra silmänympäryshoito on täydellinen apu silmänypärysalueen haasteisiin ja väsyneille silmille.

Ayurvedinen ihoanalyysi on noin puolen tunnin mittainen kartoitus, jonka teen sinulle haastattelemalla. Analyysin tarkoituksena on kartoittaa ayurvedinen ihotyyppisi ja räätälöidä samalla sinulle sopiva ihonhoitorituaali kotiin toteutettavaksi. Ihoanalyysin aikana tulen antamaan sinulle kotihoito-ohjeita ulkoisen hoidon lisäksi myös sisäiseen hoitoon, joiden avulla voit parantaa ihotyyppisi vahvuuksia ja vastustuskykyä. Palvelun yhteydessä saat myös kaikista ihonhoitotuotteista -10% alennuksen.