Ayurvedan klassikko: puhdistava kitchari ravitsee

10.4.2018 | PUR toimitus

Kaipaako mielesi ja elimistösi hellävaraista ja ravitsevaa puhdistamista? Ayurvedisella kitchari-paastolla ravitset elimistöäsi tasapainoisella aterialla, joka sisältää kaikkia tarvitsemiasi ravinteita hyvin sulavassa muodossa. Vatsaystävällisen kitcharin pääraaka-aineina ovat basmatiriisi, ghee, mungpavut, sekä aineenvaihduntaa vilkastuttavat intialaiset mausteet.

Mitä kitchari on?

Kitchari on maukas ateria, jota käytetään perinteisessä intialaisessa lääketieteessä kaikenlaisissa tilanteissa, joissa tarvitaan elimistöä erityisesti ravitsevaa ja puhdistavaa ravintoa. Se tasapainottaa kaikkia doshia, eli ayurvedisia kehotyyppejä.

Kitcharia nautitaan ayurvedassa paastomaisesti kehoa ja mieltä puhdistavana, mutta siitä valmistuu yhtälailla myös herkullinen arkinen ateriakin. Sen reseptiä voi muunnella kasviksia vaihtelemalla. Lempeän kitcharipaaston kaava on simppeli: syö helposti valmistuvaa kitcharia kolme kertaa päivässä ja juo runsaasti vettä ja teetä.

Kitchari on ravitseva ruoka-annos

Kuva: Vilma Peltonen

Kitchari

kahdelle henkilölle kaikilla päivän kolmella aterialla

3 dl basmati täysjyväriisiä
3 dl halkaistuja ja kuorittuja mungpapuja
3 rkl ghee-voita
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterijauhe
1 tl fenkolijauhe
1 tl kurkumaa
1 tl suolaa
0,5 tl chiliä tai mustapippuria
3-4 l vettä
Kourallinen vihanneksia, esim. bataattia, vihreä tankoparsaa, vihreitä papuja ja pinaattia

Voit myös käyttää valmista mausteseosta, Kitcharia.

Lämmitä ghee ja paahda kaikki mausteet kevyesti miedolla lämmöllä. Lisää vesi, riisi ja kuoritut mungpavut, molemmat hyvin huuhdeltuina. Keitä lähes kypsäksi kannen alla. Lisää vettä, jos kitchari on liian kiinteä.

Lisää kuorittu ja kuutioitu bataatti, tankoparsa ja vihreät pavut. Lisää vettä, jos kitchari on liian kiinteä. Lisää valmiiseen kitchariin pinaatti ja sekoita. Anna vetäytyä hetki kannen alla, jolloin pinaatti kypsyy höyryn avulla.

Sekoita kypsynyt kitchari hyvin (kauhan pitäisi liikkua ilman ponnisteluja) ja lisää tarjoilun yhteydessä nokare gheetä.

Resepti: Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus

Kuva: Vilma Peltonen, kurkkaa Vilman kitchari-resepti täältä.