Ayurvedaa Pohjolan olosuhteissa

2.2.2020 | PUR toimitus

Aina välillä innostun suunnattomasti uusista hyvinvointikirjoista ja taas kävi niin, kun sain käsiini suomalaisen ayurvedaoppaan. Onkin todettava, että alkuvuoden kiinnostavin kirjauutuus on ehdottomasti Pohjoista Ayurvedaa! Ayurvedastahan on toki olemassa paljon kirjallisuutta jo ennestään mutta ei kuitenkaan suomenkielellä, eikä ihan näin helppotajuisesti. Pohjoista Ayurvedaa ottaa huomioon paitsi pohjoiset olosuhteemme vuodenaikojen vaihteluineen mutta myös sen, että suomalainen saattaa olla armoton suorittaja. Sen sijaan, että kirjassa kannustettaisiin jokaista sitoutumaan tiukkaan joogiseen elämäntapaan, kirja suorastaan huokuu lempeyttä lukijaa kohtaan ja kehottaa poimimaan vain itselle sopivat vinkit. Se saa ayurvedan tuntumaan yllättävän helpolta ja erittäin loogiselta. Olisipa tällainen opas ollut saatavilla jo kuusi vuotta sitten, kun aloin askel askeleelta tutustua tähän kaikki elämän alueet kattavaan filosofiaan – ayurvedaan eli elämäntietoon.

Kuten kirjan kansikin kertoo, opas auttaa soveltamaan ayurvedaa kehon, mielen ja ihon hoitamiseen sekä tasapainottamiseen. Ja tasapainosta ayurvedassa on juuri kyse. Kun mielemme, sielumme ja kehomme on harmonisessa tasapainossa, olemme terveitä ja osaamme toimia jokaisessa tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaikki lähtee oikeastaan liikkeelle oman doshan eli kehotyypin määrittelystä. Kirjassa on valmis testi, jonka avulla voi lähteä päättelemään onko pääasiallinen kehotyyppisi vata, pitta vai kapha, mutta luotettavimman tuloksen kehotyypistä saa aina ayurveda-asiantuntijalta, joka selvittää hallitsevan doshan pulssiluennan avulla. Yksi kirjan kirjoittajista on yli 10 vuotta Suomessa asunut ayurveda-asiantuntija Pardaman Sharma. Pardaman on suorittanut Intiassa ayurvedalääkärin tutkinnon ja toimii nykyään omalla vastaanotollaan Helsingissä. Mikäli kärsii jostakin kroonisesta vaivasta, kannattaa tällöin aina kääntyä ayurveda-asiantuntijan puoleen, sillä krooniset sairaudet kertovat siitä, että kehon epätasapainotila on jatkunut jo pidempään. Tällöin on myös suurempi riski, että itse tehty kehotyyppitesti antaa väärän tuloksen.

Kirjan parasta antia onkin ehkä se, että se auttaa pienin askelin lukijaa tuntemaan itseään paremmin. Kuvaukset eri kehotyyppien luonteenpiirteistä, ruokavaliosta ja hoitorutiineista antavat uuden näkökulman tarkastella itseä ja läheisiä. Opas sopiikin loistavasti jokaiselle, joka on kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kirja huomioi myös suomalaiset perinteet kuten saunomisen sekä meille tärkeän luontoyhteyden. Jokaiselle kehotyypille löytyy omat ohjeet saunomiseen ja avantouintiin. Eri vuodenajat taas on otettu huomioon omassa luvussa, jossa kerrotaan kullanarvoisia vinkkejä siihen kuinka oman kehon tasapainoa voi tukea muun muassa ravinnolla ilmaston muuttuessa. Kirjan kuvitus tukee lempeää sanomaa ja viestii luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta.

Pardaman Sharman lisäksi kirjan takana on kolme naista – Pardamanin vaimo Mandip Kaur sekä ayurvedisen ihonhoidon asiantuntijat Jaana Pokka ja hänen tyttärensä, ekokosmetologi Rosi Sotkasiira. Kirjasssa painotetaankin ihon merkitystä kehon suurimpana elimenä ja kerrotaan ohjeita siihen, miten vatan, pittan ja kaphan ihoa tulisi hoitaa. Parhaimmillaan iho voi toimia esimerkiksi puhdistumisen ja rentoutumisen välineenä.

Ayurvedan avulla voidaan myös hoitaa monenlaisia erilaisia iho-ongelmia, sillä ongelmien taustalla on aina kehon epätasapainotila. Rosacea esimerkiksi liittyy pitta-doshan epätasapainotilaan, joten tasapainottamalla pittaa ihokin rauhoittuu. Kirjassa olevan ihotyyppi-testin avulla, voit löytää omalle ihollesi sopivan hoitorutiinin. Hoitorutiiniin sopivia tuotteita löydät muun muassa Dafna’s-sarjasta.

Itse olen pääkehotyypiltäni pitta ja ehkä suurin vaikutus ayurvedalla on ollut mieleeni. Ayurvedan ja omien perheenjäsenten kehotyyppien tunteminen on auttanut paremmin ymmärtämään, miksi toimimme eri tilanteissa eri tavoin. Sen myötä osaan olla lempeämpi muille ja itselleni. Uskonkin, että myös Pohjoista Ayurvedaa –kirja voi parhaimmillaan tarjota lukijalleen syvempää ymmärrystä, jonka vaikutus näkyy ihan jokapäiväisessä arjessa armollisuutena ja tyyneytenä. Ihania lukuhetkiä <3