Vata-ihotyyppi ja sen hoito

11.9.2019 | Rosi Sotkasiira

Vata-ihotyyppi on kuiva, rakenteeltaan ohut ja tuntuu koskettaessa viileältä. Tasapainoinen iho on kaunis, sileä, sävyltään tasainen ja ihohuokoset ovat todella pienet. Epätasapainoisessa vata-ihossa kiristävä tunne sekä ihon karheus ja hilseily on yleistä. Vata-iholla ei esiinny juurikaan epäpuhtauksia, mutta epätasapainossa ihon pintakuivuus lisääntyy, minkä vuoksi iho ei pääse uusiutumaan normaalisti. Tämä voikin aiheuttaa pientä ryynimäistä epäpuhtautta paikoitellen.

Ayurvedassa epätasapainoa hoidetaan aina epätasapainoa aiheuttavien elementtien vastakohdilla. Vatan elementtejä ovat ilma ja eetteri (tila). Nämä elementit ovat luonnostaan kevyitä, kuivia, karheita ja viileitä. Vatan iho-oireiden hoitoon tarvitaan siis vastakkaisia elementtejä eli kosteutta (vesi) ja lämpöä (tuli).

Vata-ihon sisäinen hoito on vähintään yhtä tärkeää kuin ulkoinenkin. Vata iho- ja kehotyypillä viileys ja kylmyys ovat vahvasti läsnä, minkä vuoksi olisi tärkeää nauttia ateriat ja juomat lämpiminä. Kylmän salaatin tai smoothien sijaan suosittelenkin nauttimaan esimerkiksi lämpimiä keittoja ja pitkään haudutettuja juurespatoja. Jääveden juomista olisi myös syytä välttää, sillä se hidastaa ruuansulatuksen toimintaa, eikä imeydy kehoon kunnolla. Keitä siis juomavesi aina etukäteen ja pidä se mukana esimerkiksi termospullossa.

Vata ihotyypin hoidossa on tärkeä huomioida myös hyvien rasvojen riittävä saanti. Kalaöljyt sisältävät laadukkaita omega -rasvahappoja, jotka ravitsevat ihoa sisältäpäin ja tekevät hyvää myös sydämen ja aivojen toiminnalle. Omega 3:n lisäksi myös omega-7 -rasvahapot sekä astaksantiini ovat ihanteellisia iholle. Omega-7 on erityisen tärkeä rasvahappo ihon ja limakalvojen hyvinvointia ajatellen. Astaksantiini on taas luonnollinen antioksidantti, joka lisää ihon vastustuskykyä. Muita ihon kannalta hyviä rasvan lähteitä ovat mm. Ghee, seesamiöljy, avokado, pähkinät ja siemenet.

PURin valikoimasta löytyy myös paljon erilaisia tuotteita myös vata-ihon ulkoiseen hoitoon. Ihon puhdistamiseen suosittelen käyttämään täyteläisiä puhdistusvoiteita tai öljyjä. Suomalaiset Luonkos-öljypuhdistuskakut ovat erinomaisia vaihtoehtoja kuivan ihon puhdistukseen.

Dafna’sin Active mist -kasvovesi on kosteuttavien ja glow -efektin kasvoille tuovien kasvovesien aatelia, jonka vuoksi palvelee vata-ihon tarpeita erinomaisesti. Ihon ravitsemiseen suosittelen Dafna’s Moisture+ -päivävoidetta, joka kosteuttaa ja korjaa ihoasi tehokkaimmalla ja luonnollisella tavalla. Öljyjen käyttöä myös sellaisenaan ei kannata unohtaa ulkoisessakaan ihonhoidossa. Dafna’s Serenity Oil öljyseerumi suojaa ja kosteuttaa kuivaa ihoa tehokkaasti.

 

Kirjoittaja on ekokosmetologi Rosi Sotkasiira.

Lue lisää:

Pitta-ihotyyppi ja sen hoito

Kapha-ihotyyppi ja sen hoito