Ayurvedinen ihonhoito: Tunteiden vaikutus ihoon

8.6.2021 | Rosi Sotkasiira

Iho-ongelmien hoito Intian oppien mukaan

Ayurvedan mukaan iho toimii peilinä kehon ja mielen tasapainolle. Ihon kautta sinulla on siis mahdollisuus tehdä tulkintoja erilaisista kehon ja elimistön epätasapainotiloista sekä käsittelemättömistä tunteista. Eletty elämä ja matkalla koetut kokemukset näkyvät myös kasvoillasi.

Ayurvedan mukaan iho-ongelmia ei ratkaista pelkällä ulkoisella hoidolla, vaan kokonaisvaltainen ihonhoito on myös kehon ja mielen hoitoa. Tässä artikkelissa haluan avata sinulle ayurvedan näkemystä ihon ja tunteiden yhteydestä sekä kasvojen alueella sijaitsevista elimistön heijastepisteistä. Tiedostamalla iho-oireiden taustalla olevat syyt, tulet tietoisemmaksi ihostasi ja itsestäsi.

ayurveda ihoKasvojen yläosa – Ahdistus ja pelko

Otsa – Hermosto

Ohimot – Paksusuoli

Kulmakarvojen välinen alue – Perna, maksa

Silmänaluset – Munuaiset, lisämunuaiset

Kasvojen yläosassa ilmenevät ihomuutokset, kuten juonteet ja tukkeutuneet ihohuokoset ovat merkkejä huolesta, hermostuneisuudesta sekä käsittelemättömistä ahdistuksen ja pelon tunteista. Elämässä läsnä oleva huoli saakin kulmat menemään helposti kurttuun, minkä seurauksena otsan uurteet alkavat syventyä, eikä kulmakarvojen väliin syntyvää pitkittäisuurretta turhaan sanota huolirypyksi.

Ayurvedan näkökulmasta ahdistus, pelko ja hermostuneisuus ovat myös oireita vatan epätasapainosta, joka aiheuttaa kehossa muun muassa kuivuutta, suolen epäsäännöllistä toimintaa ja ummetusta. Kehon kuivuus näkyy ja tuntuu myös iholla.

Ensimmäinen askel ihonhoidossa on saada kuona-aineet liikkeelle, huolehtimalla riittävästä nesteytyksestä ja juomalla paljon lämmintä vettä ja yrttiteetä, kuten lämmittävää Maharishi Vata -teetä. Nauti myös kaikki ateriat lämpimänä ja ravitse kehoa sisäisesti käyttämällä ruokavaliossa monipuolisesti rasvoja, kuten gheetä, avokadoa ja pähkinöitä. Huolehdi elämässäsi myös säännöllisistä rutiineista, riittävästä unesta ja panosta ulkoisessa ihonhoidossa kasvoöljyyn, kuten Whamisa Facial Oil kasvoöljyyn.

ghee kirkastettu voi

Kasvojen keskiosa – stressi ja viha

Nenä – Sydän

Nenänpielet – Poskiontelot, hengitystiet

Posket – maksa, ruoansulatus

Suun yläosa – Hormonit, suolisto

Kasvojen keskiosassa ilmenevät ihomuutokset, kuten punoitus, epäpuhtaudet ja ihottumat ovat merkkejä käsittelemättömistä tunteista, joihin liittyy usein vihaa, ylisuorittamista, katkeruutta, armottomuutta, kateutta sekä riittämättömyyden kokemista.

Nämä kuumat tunteet ovat oireita, jotka kertovat pittan epätasapainosta ja tuntuvat usein myös kehossa närästyksenä, sydämentykytyksinä, yliherkkyyksinä ja kuukautiskierron epäsäännöllisyytenä. Ayurvedan mukaan käsittelemättömät vihan ja katkeruuden tunteet ovat osasyynä myös tulehduksellisille ihosairauksille, kuten atopialle, aknelle ja rosacealle.

Jos sinusta tuntuu, että posket ja nenä lehahtavat helposti punaiseksi ja tunnet ihollasi usein kuumottavaa tunnetta, kehosi ensisijainen viesti sinulle on hidastaa tahtia sekä lisätä myötätuntoa ja armollisuutta elämääsi. Ole lempeä itseäsi kohtaan ja puhu kauniisti itsellesi. Tiedosta, hyväksy ja käsittele myös negatiiviseksi koetut tunteet. Hoida itseäsi lempeydellä.

Suosi ruokavaliossasi viilentäviä ruoka-aineita, kuten vihreitä kasviksia, kookosvettä ja basmatiriisiä. Pulahda viileissä luonnonvesissä ja suosi lempeitä, ihoa rauhoittavia ihonhoitotuotteita. Panosta ihonhoidossa viilentävään ja rauhoittavaan kasvoveteen, kuten Floramen ruusuveteen.

ayurveda ja tunteet

Kasvojen alaosa – suru ja masennus

Leuka – Lisääntymiselimet

Suupielet – Aineenvaihdunta

Poskien alaosat – Keuhkot

Leukaraja – Suolisto

Kasvojen alaosassa ilmenevät ihomuutokset, kuten epäpuhtaudet ja veltostuminen ovat merkkejä käsittelemättömästä surusta, vanhaan takertumisesta ja irti päästämisen vaikeudesta. Ayurvedan mukaan kyseiset tunteet voivat hidastaa aineenvaihdunnan ja ruuansulatuksen toimintaa, aiheuttaa epätasapainoa hormonitoiminnalle sekä heikentää ravintoaineiden imeytymistä ja keuhkojen toimintaa. Kasvojen alaosassa ilmenevät ihomuutokset ovat oireita kaphan epätasapainosta kehossa.

Tärkein tasapainon avain on kehon ja mielen aktivointi. Aktivoi kehoa harrastamalla säännöllisesti liikuntaa, joka saa hien pintaan ja aineenvaihdunnan käyntiin! Huolehdi myös mielen aktivoimisesta poistumalla rohkeasti mukavuusalueeltasi, kokeilemalla jotain uutta ja tekemällä elämässäsi enemmän spontaaneja päätöksiä. Kannustan sinua myös luopumaan asioista, suhteista ja tavoista, jotka eivät tee sinulle hyvää. Jätä ne rohkeasti taaksesi ja vapauta tilaa uusille ja hyvää tekeville asioille.

Suosi ruokavaliossasi runsaasti tuoreita vihanneksia ja lisää ateriaasi lämmittäviä mausteita, kuten inkivääriä, kanelia ja chiliä. Mikäli epäpuhtaudet ja ihon öljyisyys on sinulle ikävä riesa, suosittelen välttämään maitotuotteita, kauraa, sokeria ja vehnää sekä minimoimaan rasvojen käyttöä, kunnes ihon tila tasapainottuu. Muista myös nauttia juomavetesi aina lämpimänä, sillä kylmä vesi heikentää ruuansulatusta! Panosta ihonhoidossa säännöllisen aktivointiin myös ulkoisesti esimerkiksi tekemällä Kansa Wand kasvohierontaa vähintään kolme kertaa viikossa.

miten kansa wandia käytetään

Katso kuvaa klikkaamalla Rosin Kansa Wand kasvohieronta tutorial.

 

Lue lisää:

Pitta-ihotyyppi ja sen hoito

Kapha-ihotyyppi ja sen hoito

Vata-ihotyyppi ja sen hoito