Kapha-ihotyyppi ja sen hoito

15.7.2019 | Rosi Sotkasiira

Kapha ihotyyppi tarkoittaa rasvaista ihoa, jota hoidetaan aktivoivalla liikkeellä sekä ihoa raikastavilla ja kevyillä hoitotuotteilla. Tasapainoinen kapha-iho on rakenteeltaan vahva ja kimmoisa, eikä hätkähdä helposti ulkoisista ärsykkeistä. Lisäksi iho on luonnostaan kostea ja tasapainoisena näyttää suorastaan mehukkaalta. Kapha-ihoisilla juonteet ja ikääntymisen merkit näkyvät muita ihotyyppejä myöhemmin, jonka vuoksi kapha-ihoiset kuulevat usein näyttävänsä ikäistään nuoremmilta! Epätasapainossa kapha-iho on öljyinen ja ihohuokoset ovat selkeästi laajentuneet. Lisäksi epäpuhtauksia voi esiintyä runsaastikin ja ihon väri muuttuu usein sameaksi johtuen heikentyneestä pintaverenkierrosta sekä ihon hidastuneesta happiaineenvaihdunnasta.

Ayurvedassa kaikille kehotyypeille on omat elementti parit, jotka ovat hallitsevia. Kaphan elementtejä ovat maa ja vesi. Nämä samat elementit hallitsevat myös kapha ihotyyppiä. Maa-elementti tuo iholle vahvan, paksun ja tiiviin rakenteen, ja vesi-elementti tuo iholle kosteutta. Näiden elementtien yhdistyessä saadaan aikaan rasvainen iho, joka ei usein kaipaa voiteita tai öljyjä ulkoisesti lisättynä, koska iho omaa reilusti kosteutta jo itsessään.

Kapha-ihon hoito

Kapha ihonhoidossa tärkeintä on aktivoida kehoa ja pitää hyvää huolta aineenvaihdunnasta säännöllisen liikunnan ja ruokavalion avulla. Hikoilu auttaa kehoa ja ihoa puhdistumaan kuona-aineista, joten aktiivisten liikuntalajien harrastaminen tekee hyvää myös kapha-iholle. Kapha ihotyyppi on myös luonnostaan viileä, joten liikunta tuo iholle lämpöä, joka tekee hyvää pintaverenkierrolle.

Ruokavaliossa olisi tärkeä suosia runsaasti tuoreita hedelmiä ja kasviksia, jotka olisi hyvä nauttia kypsennettyinä, aineenvaihduntaa parantavien mausteiden kuten inkiväärin kanssa. Rasvaisen kapha-ihon sisäisessä hoidossa olisi syytä välttää maitotuotteita, sokeria sekä kylmiä ruokia ja juomia. Lisäksi rasvojen käyttö ruokavaliossa olisi syytä vähentää minimiin. Ulkoisessa kapha ihotyypin hoidossa tulisi suosia ihoa kirkastavia ja koostumukseltaan kevyitä hoitotuotteita täyteläisten voiteiden ja öljyjen sijaan. Rasasaran kapha -ihonhoitotuotteet tasapainottavat talintuotantoa ja parantavat ihon verenkiertoa. Valikoimastamme löytyy myös muita rasvaiselle kapha-iholle sopivia tuotteita, joista erityismaininnat ansaitsee ehdottomasti adaptogeenejä sisältävän S5 -sarjan Balance -kasvovoide ja Purity-hoitoseerumi sekä Rankalaisen luonnonkosmetiikasarja Gamarden kosteusemulsio ja Evolven True Balance kasvovoide.

Kapha-iho kaipaa enemmän mekaanista aktivointia kuin muut ihotyypit. Säännöllinen kuorinta ja puhdistavien naamioiden käyttö puhdistaa ja kirkastaa ihoa sekä hillitsee liiallista talineritystä. Suomalaisen Ayu Organicsin kuoriva rejuvenating -kasvonaamio sopii erinomaisesti kapha-iholle, mutta myös muut ihotyypit voivat käyttää kyseistä naamiota erityisesti näin kesäaikaan.

Kasvojen hieronta aktivoi myös tehokkaasti aineenvaihduntaa ja lymfanestekiertoa iholla. Kansa Wand on perinteinen ayurvedinen hierontaan tarkoitettu ihonhoitoväline, jonka hierontapää koostuu kahdesta eri parantavasta metallista. Kansa wand hieronnalla on myös ihoa kirkastava, tasapainottava ja puhdistava vaikutus.

 

Kirjoittaja on ekokosmetologi Rosi Sotkasiira.

Lue lisää:

Vata-ihotyyppi ja sen hoito

Pitta-ihotyyppi ja sen hoito

Mitä huomioida siirtymässä vata-vuodenajasta kapha-aikaan?