Valmistaudu kevääseen — Mitä huomioida siirtymässä vata-vuodenajasta kapha-aikaan?
22.2.2020 | PUR toimitus
Ayurvedassa jokaisella vuodenajalla on vaikutuksensa kolmeen doshaan, vataan, kaphaan ja pittaan. Vuodenaikojen välisissä murrosvaiheissa doshat ovat alttiimpia epätasapainotiloihin. Epätasapainotiloilta välttyäkseen on tärkeää noudattaa vuodenaikoihin sopivia rutiineja, jotka auttavat kehoa mukautumaan muutoksiin.
Helmikuun loppupuolella siirrymme vähitellen talven vata-ajasta kevään kapha-aikaan. Voit tasapainottaa kehoasi siirtymällä vähitellen kevyempään ruokavalioon, sekä valmistautua kevään tuloon lempeän puhdistavalla kitchari-paastolla. Muutokset ovat vataa lisääviä, joten säilytä vielä muutaman viikon ajan vataa rauhoittavat rutiinit.
Näin säilytät kehon tasapainon siirtymävaiheessa
- Pidä kiinni päivärutiineistasi ja varmista, että nukut riittävästi.
- Raivaa kalenterista tilaa itsellesi. Yritä löytää vähintään 10 minuutin tauko päivästäsi, jolloin saat olla rauhassa ja “kääntyä sisäänpäin”.
- Harrasta vatalle sopivaa kevyttä liikuntaa, kuten joogaa ja rauhallisia kävelylenkkejä luonnossa.
- Nauti ilta-aikaan rauhoittavaa vata-teetä.
- Tee itsellesi rentouttava öljyhieronta ennen nukkumaanmenoa ylikierroksilla käyvän kehon ja mielen rauhoittamiseksi. Vatalle sopii erityisesti lämmittävä seesamiöljy.
Valmistele kehoasi kevääseen lempeällä kitchari-paastolla
Säännöllisen päivärytmin lisäksi ruokavaliolla on suuri merkitys murrosvaiheessa. Kevät on kasvun, uudistumisen ja siihen valmistavan puhdistumisen aikaa. Ayurvedan mukaan auringon lisääntyminen keväällä saa kapha–doshan sulamaan ja leviämään kehossa, joka voi aiheuttaa ongelmia mm. ruoansulatuksessa. Ayurvedassa suositellaankin lempeää paastoa vuodenaikojen vaihtuessa erityisesti keväällä, kun keho on kerännyt talven aikana kuona-aineita ja ruoansulatusjärjestelmä on ollut kovilla.
Vatsaystävällinen ja puhdistava kitchari-paasto sopii kaikille kehotyypeille. Kitcharista elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet, sillä se sisältää hiilihydraatteja, proteiinia sekä rasvoja sopivasti ja helposti imeytyvässä muodossa. Kitcharin pääraaka-aineita ovat basmatiriisi, ghee, mungpavut ja mausteet, ja reseptiä voi varioida kasviksilla. Lue lisää kitcharista ja poimi kitchari-resepti täältä!
Ayurvedisessa kitchari-paastossa syödään kitcharia kaikilla kolmella päivän pääaterialla 1-20 päivän ajan. Lisäksi välipalana voi nauttia tarvittaessa kevyitä hedelmiä ja yrttiteetä. Päivän mittaan juodaan runsaasti haaleaa vettä. Paastoon on hyvä valmistautua etukäteen muutoksen aiheuttaman kehon stressireaktion välttämiseksi. Aloita siis paastoon valmistautuminen keventämällä ruokavaliota viimeistään edeltävänä päivänä.
Lähteet: Samhita.fi, Surya Ayurveda, Helsingin Ayurvedaklinikka
Kitchari-kuva: Vilma Peltonen