Ayurvedan avaimet: Kehon ja mielen viilentäminen helteellä

16.7.2020 | PUR toimitus

Kuumuutta sisällä tai ulkona?

Talvella haaveilemme kesästä, valosta ja lämmöstä. Näistä olemme saaneet nauttia kesäkuussa. Liika lämpö voi kuitenkin käydä hermoille pidemmän päälle ja aiheuttaa terveysongelmia. Kehomme työskentelee kovasti jäähdyttääkseen itseään silloin kun ulkona on kuuma. Tämä vie meiltä energiaa enemmän kuin arvaammekaan. Lämpö voikin tuntua painostavalta ja uuvuttavalta, erityisesti silloin, jos sinulla on luontaisesti riittämiin lämpöä – eli pittaa kehossa ja mielessä.

Ayurveda-tekstien mukaan kaikkien kehotyyppien kannattaa helteellä viilentää kehoa ja mieltä. Kova fyysinen tai henkinen suorittaminen ja suorituskeskeisyys tuntuu monesti helteellä epäluonnolliselta siksi, että se ON sitä. Tee kesäkuumalla vähän vähemmän, niin jaksat sitten syksyllä vähän enemmän: kesähelteellä kumuloitunut kehon liiallinen lämpö voi muuten aiheuttaa epämukavuutta ja terveysongelmia vielä syksylläkin.

Muista pitää ihosi viileänä ja käyttää aurinkolaseja. Paras kuumuutta tasapainottava tekijä on vesi. Juo riittävästi ja ui tai oleskele veden äärellä. Ilta- ja aamukävely kannattaa nyt suunnata rantaan, metsään tai varjoisaan puistoon. Vesi viilentää kehoa ja tunteita pelkästään olemassaolollaan, kun katselemme ja kuuntelemme sitä. Myös luonto ja kukat – erityisesti ruusu – viilentävät meitä. Nauti luonnon kauneudesta ja tuoksuista.

Pittaa eli kuumuutta on kehossamme paljon vatsassa, pohjukaissuolessa, silmissä, maksassa ja sydämessä. Nämä alueet kärsivät erityisen paljon liiallisesta kuumuudesta, ja tämä on hyvä ottaa huomioon: esimerkiksi iltainen sometuokio voi rentouttaa, mutta pidempiaikainen kännykän tai tabletin selailu rasittaa silmiä ja lisää sitä samaa pittaa kuin hellekin. Anna siksi silmillesi myös oikeaa ”lomaa”.

Nautinnon ja ilon kokemukset tasapainottavat pittaa, siten sydäntä ja hermostoamme. Ilo on aina hyväksi, mutta helteellä vielä tavallista enemmän. Nyt kannattaa välttää väittelyjä ja kiistoja, sillä ne lähtevät helposti lapasesta kuumuuden johdosta. Suosi siis myötämielistä seuraa.

Huomaathan, että kesällä ruoansulatuksen teho on tavallista heikompi. Kehomme siirtää kuumuutta kohti ihoa, jotta voimme jäähdyttää itseämme tehokkaammin mm. hikoilemalla. Tämä kuitenkin vähentää kuumuutta sieltä, missä sen kuuluu olla, eli ruoansulatuksessa. Siellä tarpeellinen ”tuli” heikkenee. Siksi onkin hyvä nyt välttää raskaita ruokia, punaista lihaa ja ylenmääräistä jäätelöä tai jääkylmiä juomia/ruokia.

Ruoaksi kannattaa nyt valita tuoreita kasviksia, salaatteja, hedelmiä ja valkoista riisiä, joka viilentää tehokkaasti. Avocadoa ja kookosta kannattaa lisätä ruokavalioon kaikissa muodoissaan, ja mausteista parhaita ovat yrtit. Mantelit ovat hyväksi pittalle ja niistä saat tärkeitä hivenaineita, joita menetät hikoillessa. Vältä tulisia mausteita. Olut, long drink ja siideri tms. kuumentavat kehoa, vaikka hetkellisesti sitä viilentävätkin.

Vaikka doshien tasapaino on aina kokonaisuuden kannalta tärkeintä, kannattaa suhtautua avoimin mielin myös ystävien ja päivälehtien esittelemiin hellevinkkeihin. Pakastimessa jäähdytetyt vuodevaatteet tai hieman kostea pyyhe otsalla tai ylävartalon päällä voi jollekin olla ratkaiseva apu parempaan uneen. Toista voi auttaa kostea T-paita tai märkä saunalakki iltapäivän helteessä. Sisareni keksi täyttää kuumavesipullonsa jääkylmällä vedellä ja sanoi nukkuneensa paremmin, kun hän otti pullon yöksi peittonsa alle jalkojen juureen.

Ayurveda-tuotevinkit kesälle

Pitta-tee huoneenlämpöisenä viilentää oloa ja sopii hyvin janojuomaksi. Tee kannullinen Pitta- teetä, jota nautit päivän mittaan. Litraan vettä kannattaa laittaa kaksi tai kolme pussia. Voit maustaa teetä esim. mintun oksalla tai lisätä siihen tilkan maitoa. Se rentouttaa myös mieltä.

Pitta-churna mausteseos auttaa heikentynyttä ruoansulatusta. Se sopii hyvin kasvisten maustamiseen. Kokeile esim. porkkanalle, fenkolille ja bataatille. Pitta-churna viilentää oloa, ja sitä voi juoda veteen sekoitettuna.

Shatavari yrttipuriste viilentää pittaa tehokkaasti sekä vahvistaa kehoa ja hermostoa.

Amalaki yrttipuriste auttaa kehon energian tuotantoa ja tasapainottaa kaikkia doshia. Vaikka sen maku on hapan, muuttuu sen laatu viilentäväksi ruoansulatusprosessin edetessä. Näin se on hyvä pittan rauhoittaja.

Ihanaa kesän jatkoa sinulle!