Kevään riemut ja haasteet – ayurvedinen näkökulma

2.5.2022 | Heli Jurvanen

Kevät on Kaphan aikaa

Kevät on ayurvedisen näkökulman mukaan kapha vuodenaika. Tällöin luonto herää ja muuttolinnut saapuvat. Kevät on erinomainen aika ulkoilla ja harrastaa liikuntaa. Kehon kestävyys on parhaimmillaan, joten voit harrastaa myös kestävyys- ja voimailulajeja hyvällä omallatunnolla – tietysti oman kunnon mukaan. Keväässä on paljon hyvää, ovathan Kaphan laatuja mm. vahvuus, kestävyys, vakaus ja rentous. Mutta lumen sulaessa ja veden virratessa voi olo ja mieliala tuntua yllättävän raskaalta. Tämä johtuu osin siitä, että kaphan ominaislaatu on raskas. Siksi tarvitsemme keväällä aktiviteettiä keholle ja mielelle. Pitkät kävelylenkit luonnossa sopivat kaikille kehotyypeille Kapha-vuodenaikaan. Nyt on myös hyvä aika soittaa ystäville tai suunnitella uutta harrastusta mielen piristykseksi.

Kevät on myös uudistumisen ja puhdistumisen aikaa. Kaphan ominaisuuksiin kuuluvat raskaus ja limaisuus. Kun kevät lämmittää ja aurinko paistaa, saattavat kehon kuona-aineet lähteä liikkeelle. Tämä aiheuttaa haasteita maksan puhdistustyölle ja ruoansulatukselle, ja ne tarvitsevat tukea. Torjut ongelmia parhaiten keventämällä ruokavaliotasi, lisäämällä kasvisten ja hedelmien syöntiä ja välttämällä maitotuotteita sekä sokeria.

ayurveda kevät

Kapha kehotyypin ruoansulatus

Mausta ruokasi hyvin, se edistää ruoansulatusta. Kapha-aikaan sopivat myös tulisemmat maut. Tuoreilla yrteillä ja sitruunamehulla saat lisäpotkua. Kokeile myös Kapha Churna -mausteseosta, se sopii hyvin papu- ja linssiruokiin. Paras makeutusaine Kaphalle on hunaja – muistathan ettei sitä kannata kuumentaa, ettei sen terveysvaikutukset häviä. Kun kevennät ruokavaliotasi, lisäät siihen vihreitä kasviksia ja salaattia sekä huolehdit raittiista ilmasta ja liikunnasta, voit nauttia keväästä hyvillä mielin. Nappaa talteen myös ayurvediseen kevääseen kuuluvan kitcharin resepti. Kitchari on ihmeruoka, joka on tunnettu sen parantavista ja puhdistavista ominaisuuksistaan.

Lisäpotkua ruoansulatukseen saat Digest Special -yrttipuristeesta. Voit ottaa sitä tabletin lounaan ja päivällisen jälkeen, se piristää laiskaakin suolta. Digest Plus -luomutee sopii hyvin ruokajuomaksi, se on mausteinen mutta mieto, eikä yleensä ärsytä herkkää suolta. Aineenvaihduntaa voit aktivoida myös saunomalla. Varsinkin Kapha-tyypeille kuiva löyly on tehokas Kaphan vähentäjä.

Maksaa tuet syömällä runsaasti vihreitä kasviksia ja keventämällä ruokavaliota. Idut ovat mainio energiapakkaus! Pian on luonnossa tarjolla myös villivihanneksia: nokkonen ryöpättynä ja voikukka salaatin mausteena piristävät nekin maksaa. Lisää tehoa maksan puhdistukseen saat Liver Care -yrttipuristeesta. Se tukee maksan puhdistusprosesseja ja sen muitakin toimintoja. Lue tästä blogiartikkelistamme lisää maksan puhdistamisesta.

Kevätväsymykseen Kapha-luomutee sopii hyvin. Ota sitä aamuisin ja päivällä. Myös Digest Plus -luomutee toimii piristävänä teenä. Jos nukut huonosti ja sinulla on univelkaa, koeta mennä aiemmin nukkumaan, näin parannat unen laatua. Kapha-tyypeille on tärkeää herätä ajoissa, ulkoilla ja liikkua riittävästi. Kapha Balance on erinomainen tuote mielen ja kehon raskautta torjumaan. Monet kokevat, että se tuo uutta energiaa ja auttaa nauttimaan heräävästä luonnosta.

 

Teksti on Maharishi Ayurvedan maahantuojan Heli Jurvasen kirjoittama.