Maksan puhdistus – hyvinvoinnin parantamisen avaintekijä

19.1.2022 | PUR toimitus

Maksan puhdistus – miksi siitä kannattaa tietää?

Kärsitkö väsymyksestä, hikoilusta, vetämättömyydestä, keskivartalolihavuudesta, katkonaisesta unesta, mielialaongelmista, ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta, palelusta tai mielialavaihteluista? Nämä oireet voivat kieliä heikentyneestä maksan toiminnasta.

Puhdistamalla maksasi ja tukemalla sen toimintaa saatat päästä eroon näistä oireista ja välttää vakavammat sairaudet. Lue blogistamme mihin kaikkeen maksa vaikuttaakaan ja miten puhdistaminen kannattaa tehdä.

Maksan puhdistus hoituu tehokkaasti terveellä ruokavaliolla

Opas maksan puhdistukseen ja sen hyötyihin

Kehomme ahkeran multitaskaajan, maksan, hyvinvointiin on alettu kiinnittää kasvavaa huomiota. Maksan terveys on ansaitusti lunastanut paikkansa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin keskiössä, suoliston rinnalla.

Monen arki on nykyään hektistä ja stressaavaa, syömme lennossa ravintoköyhää pikaruokaa ja sokeri- ja suolapitoisia välipaloja. Suurin osa päivästä kuluu istumatyössä ja liikunta on satunnaista. Myös ympäristösaasteet, kodin kemikaalit ja lääkkeet ovat osa arkeamme. Oletko ajatellut, että kaikki tämä rasittaa maksaasi?

Parhaat yrtit maksan puhdistukseen

 • Kurkuma on ollut ayurvedisen ja kiinalaisen lääketieteen luottoyrtti jo vuosisatoja. Se on tehokas maksan hoitaja ja tulehdusten lievittäjä. Kurkuman aineosista varsinkin kurkumiini on erittäin voimakas antioksidantti, joka auttaa hillitsemään tulehduksia. Together Curcumin Complex -kurkumavalmiste on luontaisesti bioaktiivisessa eli tehokkaasti kehon hyödynnettävissä oleva valmiste.
 • Voikukka on voimakkaasti nesteitä poistava, eli diureettinen yrtti. Voikukka hoitaa maksaa ja tehostaa ruoansulatusta, ja sen tuoreita lehtiä on voi käyttää sellaisenaan ruoanvalmistuksessa. Ravintolisissä voikukkaa löytyy mm. Wild Nutritionin Total Cleanse Complexista,  jossa on myös muita maksaa puhdistavia yrttejä, kuten artisokkaa, takiaisienjuurta ja cordyceps sientä.
 • Latva-artisokka on itsessään herkullista, mutta sen lehdissä piilee maksan ja ruoansulatuksen kannalta tärkeimmät komponentit. Lehtien sisältämät polyfenolit aktivoivat maksassa sappinesteen eritystä ja lehtiuutteen kynariini suojaa maksaa kemikaalien haittavaikutuksilta. Latva-artisokka auttaa lisäksi maksan uusiutumiskykyä. Artisokkaa löytyy sekä uutteena että tablettina maarianohdakkeen kera.
 • Siankärsämö on myös yksi parhaista kasveista maksan toiminnan tukemiseen. Se vahvistaa immuniteettiä, parantaa verenkiertoa ja voipa siitä löytää apua myös ilmavaivoihin ja ummetukseen. Siankärsämö on suomalaisen paras ase maksan tervehdyttämisessä.  Siankärsämön lehdistä saa tehtyä helposti maustetta, joka soveltuu varsinkin kasvisruokiin. Alkuun siankärsämön käytössä täytyy kuitenkin malttaa pitää kohtuus, sillä suurina määrinä sen eteeriset öljyt saattavat aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä. Siankärsämöä voit nauttia uutteena tai kuivattuna yrttinä, jota voi nauttia esimerkiksi mausteena tai teenä.
 • Funktionaaliset sienet ovat olleet pitkään nousussa kasvilääketieteen tutkimuksissa. Maksan toiminnan tukemiseen näistä löytyy neljä erittäin hyvää sientä, joita on helppo nauttia ravintolisinä. Mushrooms4life:n luomulaatuiset Cordyceps, Siitake, Reishi (lakkakääpä) ja Chaga (pakurikääpä) ovat kaikki suositeltavien arvoisia.

Toimiiko maksasi kunnolla?

Maksan heikentynyt toiminta liittyy usein rasvamaksaan, eli maksaan kertyneeseen rasvaan, jonka yleisin syy ei ole alkoholi, vaan keskivartalolihavuus. Jopa joka neljännellä suomalaisella arvioidaan olevan rasvamaksa. Tällöin maksaan kertyy tulehdussoluja, jotka aiheuttavat niin kutsuttua hiljaista tulehdusta, joka nykyisin liitetään moniin kroonisiin sairauksiin. Rasvamaksa onkin osa ongelmien vyyhtiä, johon usein myös liittyy ylipaino, metabolinen oireyhtymä ja kakkostyypin diabetes.

Maksa on toimivan aineenvaihdunnan kannalta elintärkeä. Mikäli sen toiminta syystä tai toisesta heikentyy, näkyy se muun muassa mielialan sekä fyysinen olemuksen heikentymisenä ja väsymyksenä. Väsymystä lisää myös se, että tämä elintärkeä elin on tärkeässä roolissa D-vitamiiniaineenvaihdunnassa ja D-vitamiinin imeytyminen heikkenee maksan toiminnan heikentyessä. Tällaisessa tilanteessa myös ylipainoa alkaa herkästi kertymään ja tunne siitä, ettei jaksa toimia ja olla aktiivinen, lisääntyy.

Haluamme osaltamme jakaa tietoa maksan tukemisesta ja sen hyvinvoinnista. Tästä syystä kokosimme kattavan tietopaketin, jossa käydään läpi mahdollisimman kattavasti maksan hoitamiseen ja sen puhdistamiseen liittyviä asioita. Seuraavaksi saat lisätietoa erilaisista maksan toimintaan liittyvistä oireista. Lopussa jaamme tietoa oikeanlaisesta ravinnosta, jotta voit voida entistä paremmin ja joka auttaa elimistöäsi puhdistumaan.

Maksan vajaatoiminta

Maksa on yksi elimistömme sitkeimmistä elimistä ja sen heikentynyttä toimintaa voi olla vaikea huomata. Yleensä keskivartalolihavuus, eli rasvan kertyminen nimenomaan vyötärölle, kertoo sen rasvoittumisesta ja sen heikentyneestä kyvystä toimia.

Muita vihjeitä voivat olla erilaiset ruoansulatusongelmat, ummetus, ilmavaivat, ripuli tai refluksitauti. Kivut, jotka seuraavat rasvaisten tai grillattujen ruokien syömisen jälkeen, voivat viestiä maksan tai sapen heikosta toiminnasta. Myös iho reagoi maksan heikkoon toimintaan. Ruusufinni, silmien keltaisuus tai ihon kellertävyys saattavat kaikki kertoa ylikuormituksesta ja myrkynpoiston heikkenemisestä. Mikäli keltaisuus on selkeää, lääkäriin on lähdettävä viipymättä.

Huonosti voivasta maksasta kertovat myös monenlaiset muut oireet kuten päänsäryt ilman alkoholinkäyttöä, katkonainen uni, mielialaongelmat, verensokeri- ja rasva-arvojen kohoaminen sekä epätavallinen hikoilu tai palelu. Sen lisäksi oireita voi tulla vanhemmille naisille sietämättömien vaihdevuosioireiden ja yöhikoilun muodossa. Maksan heikentyneen toiminnan oireet voivat siis olla salakavalia, mutta ne olisivat tärkeitä huomioida ajoissa.

Ihmiskehon päätehtävä on pitää keho elossa ja toimintakykyisenä. Tästä syystä kehomme pystyvät adaptoitumaan mitä uskomattomimpiin tilanteisiin. Yksi tällainen tilanne on epäterveelliset elämäntavat. Maksa on tästä loistava esimerkki, sillä se pystyy toimimaan, vaikka jopa kolme neljännestä siitä olisi tuhoutunut. Kaikella on kuitenkin rajansa. Mikäli keho kyllästetään myrkyillä ja rasvoilla myös maksan toiminta on vaakalaudalla. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että sen uusiutumiskyky on poikkeuksellinen. Maksan vielä jaksaessa toimia, se usein myös pystyy myös uusiutumaan elintapoja muuttamalla.

Maksan puhdistus

Maksan puhdistus lähtee aina liikkeelle ruokavaliosta. Mikäli halutaan nopeampia tuloksia tai terveyden korjaaminen vaatii radikaalimpia ratkaisuja, starttilähtö voidaan tehdä puhdistuskuurilla tai paastolla. Puhdistuskuurin voi toteuttaa monella tavalla. Jossakin vaiheessa detox-mehupaastot olivat erittäin suosittuja menetelmiä. Erilaiset neste- ja mehupaastot voivat toimia osalla meistä, kun tukena on ravitsemuksen ammattilainen. Aina tämä metodi ei kuitenkaan toimi, eikä ole edes suositeltavaa jos maksan toiminnassa on jo ongelmia.

Äkillinen mehupaasto voi aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja kolotuksia, mikä ei välttämättä kannusta terveelliseen elämään. Parempi vaihtoehto on ns. kevytpaasto, jossa parannetaan ruuan laatua ja määrää sekä lisätään yrttien käyttöä. Wild Nutrition on tehnyt detox-paketin, joka perustuu yrttien käyttöön, ja sillä onkin helppo aloittaa elimistön puhdistaminen.

Maksan puhdistuksen hyödyt – 10 elämänlaatua parantavaa asiaa

Maksa ja sen optimaalinen toiminta vaikuttaa lähes kaikkeen kehossamme. Kokosimme alle tärkeimmät sen toiminnan tukemiseen ja puhdistamiseen liittyvät seikat.

 1. Painonhallinta – Maksan puhdistaminen vilkastuttaa aineenvaihduntaa, joka auttaa pudottamaan painoa.
 2. Unen laatu paranee – Kuona-aineiden poistuminen parantaa kehon lämmönsäätelyä, jolloin myös hikoilu ja palelu vähenevät. Nukahtaminen helpottuu ja unenlaatu paranee.
 3. Iho-ongelmat voivat parantua – Ihottumat, kutina ja psoriasis saattavat liittyä maksan vajaatoimintaan
 4. Ruoansulatus ja suolistovaivat voivat parantua – Puhdas ruokavalio tukee suoliston hyvinvointia maksan hyvinvoinnin ohella.
 5. Vakavien maksasairauksien riski pienenee merkittävästi – Rasvamaksa, maksakirroosi sekä maksatulehdus ovat pahimmillaan kuolemaan johtavia sairauksia. Monipuolinen ruokavalio on erittäin tärkeässä roolissa niiden ehkäisyssä.
 6. Väsymys vähenee ja energiatasot nousevat – Unenlaadun parantuminen ja D-vitamiiniaineenvaihdunnan parantuminen johtavat parempaan virkeystilaan.
 7. Diabetesriski pienenee – Verensokeritasapaino ja rasva-aineenvaihdunta ovat maksan terveydestä riippuvaisia. Myös jo diabetesta sairastavat saavat apua paremmin toimivasta maksasta.
 8. Immuunijärjestelmä vahvistuu – Kuona-aineiden ja myrkkyjen poistuminen tehostuu, jolloin myös immuunijärjestelmä jaksaa toimia tehokkaammin.
 9. Ajatukset kirkastuvat – Rasva-aineenvaihdunnan tehostuessa ja myrkkyjen poistuessa myös aivot toimivat paremmin. Ajatus kulkee ja aivosumu häviää. Myös riski sairastua muistisairauksiin vanhemmalla iällä on pienempi.
 10. Entiset elintavat saattavat parantua – Lähtiessäsi miettimään ja toteuttamaan maksaa puhdistavaa ruokavaliota, saatat huomata, että sen tuoma hyvä olo onkin olotila, josta haluat pitää kiinni. Ihminen oppii uudet mallit keskimäärin noin kuukaudessa, joten kun jaksat toteuttaa puhdistavaa ruokavaliota sen ajan, saattaa siitä tulla pysyvästi terveellinen elämäntapa.

Salaattia syömällä maksa puhdistuu ja mm. rasvamaksan riski pienenee!Ruokavalio maksan puhdistamiseen

Mitä minun sitten pitäisi syödä, jotta parantuminen voi alkaa?

Yksinkertainen vastaus tähän olisi: ”todennäköisesti vähemmän”. Maksa on yleensä rasittunut, koska kohtuus on unohtunut. Syödään teollista ruokaa liikaa, jossa ravinteiden määrä ei välttämättä ole optimaalisella tasolla. Toisin sanoen, voidaan olla samaan aikaan ylipainoisia, mutta aliravittuja. Ravinteiden puute yhdistettynä kohtuuttoman suuriin annoksiin on myös maksalle liian suuri taakka.

Ruokavalion tulisi koostua luonnollisista raaka-aineista. Suosi valinnoissa luomua aina kun mahdollista ja jätä hyllyyn ne tuotteet, jotka ovat prosessoituja. Helppo muistisääntö tähän on ruokatietokirjailija Michael Pollanin viesti: ”Älä syö mitään mitä isoisoäitisi ei tunnistaisi ruoaksi”.

Nopeista, teollisista sokereista tulisi pyrkiä eroon ja korvata ne hedelmillä ja marjoilla. Täysjyvävalmisteet, pähkinät ja siemenet ovat myös maksan suurta herkkua, hyviä kasvirasvoja unohtamatta. Ensimmäiset kolme viikkoa voivat tuntua vaikeilta, mikäli elimistö on tottunut nopeaan sokeriin ja rasvaiseen pikaruokaan. Syömällä laadukasta ja ravintorikasta ruokaa, elimistö alkaa kuitenkin pian myös vaatimaan niitä ja olo paranee.

Ruokavalion parantaminen auttaa useimmilla rasvamaksaan sekä helpottaa painonpudotusta. Pienenevä vyötärönympärys ja vähentyvä viskeraalisen rasvan määrä ovat helpotus myös maksalle.

Tärkeintä on muistaa monipuolisuus, säännöllisyys sekä ravinnon laatu ja luonnollisuus. Alkuun voi aloittaa hiukan niukemmalla, yksinkertaisella ruokavaliolla ja lisätä siihen pikkuhiljaa eri elementtejä ja monipuolisuutta. Kasvikunnan tuotteita joka aterialla, proteiinia ja rasvaa molempia riittävästi, mutta ei liikaa. Sopivat määrät ovat yksilöllisiä. Myös lihaa saa syödä, mutta sitä ei tarvitse syödä joka päivä, joka aterialla. Joka kolmas päivä yhdellä aterialla on jo erittäin hyvä saavutus ja auttaa maksaa toipumaan.

Mitä muuta avuksi?

Mikäli olet päättänyt ryhtyä hoitamaan maksaasi, on ruokavalio tärkeimmässä roolissa. Voit kuitenkin tukea sen parantumista myös muulla toiminnalla. Listasimme vielä näin loppuun viisi tukikeinoa millä voit auttaa koholla olevia maksa-arvot laskemaan:

  • Liikunta: Liikkuminen on ihmisten perustarve ja puutteellinen liikunta on rasvamaksan syntymisen tärkeä tekijä. Myös tässä piilee noidankehä, sillä huonosti toimiva maksa vie energiat jonka seurauksena ei jaksa liikkua. Tämän takia liikuntalajin pitäisikin olla mahdollisimman helppo suorittaa ja itselleen mieluisa. Ei ole juurikaan väliä miten liikkuu, kunhan liikkuu. Mikäli kuitenkin haluaa maksimoida liikunnan hyödyn, kannattaa valita laji, jossa koko keho pääsee tekemään töitä, kuten uiminen, sauvakävely tai hiihtäminen. Lue blogistamme miten valitset itsellesi sopivan liikuntalajin.
  • Meditointi: Stressi ja hektinen elämä vaikuttavat kortisolin kautta maksan toimintaan. Välillä on hyvä pysähtyä ja meditoida, jotta elimistö rauhoittuu ja kortisolitasot laskevat. Meditoinnin merkitys koko elimistön hyvinvoinnille on positiivinen ja maksan lisäksi myös verenpaineesi kiittää.
  • Hikoilu: Hikoilu poistaa kuona-aineita ja kiihdyttää nesteaineenvaihduntaa. Hikoilun ei kuitenkaan aina tarvitse syntyä liikunnasta, vaan esimerkiksi saunominen tai tuliset mausteet auttavat myös. Muista kuitenkin kohtuus, sillä liian kuumat oltavat rasittavat elimistöä. Kiinalaisen lääketieteen mukaan sauna lämmittää kehoa sekä vahvistaa Wei Qi-puolustus-energian toimintoa eli ihohuokosten avautumista ja sulkeutumista.
  • Hieronta tai muut hoidot: Kosketus vähentää stressiä ja auttaa myös lihaksia rentoutumaan. Kuona-aineiden poistuminen tehostuu ja elimistö alkaa voimaan kokonaisvaltaisesti paremmin. Tee kokovartalohieronta esimerkiksi ihanalla Monoi -öljyllä. Elämänmuutokseen saattaa aluksi olla hyvä ottaa rinnalle ravintoterapeutti, joka kuuntelee ja ohjaa oikeaan suuntaan ja auttaa ymmärtämään, mistä omat huonot ruokailutavat mahdollisesti johtuvat.
    • Suolenpuhdistus: Mikäli huonot elintavat ovat jatkuneet pitkään ja suolisto on toiminut heikosti, saattaa se vaatia tehopuhdistusta. Vaikka pitkä mehupaasto ei välttämättä aina ole paras vaihtoehto, saattaa se auttaa suolen luonnollisessa puhdistumisessa. Kevytpaaston aloituksessa voi harkita hydroterapiaa, eli paksusuolen vesihuuhtelua. Se puhdistaa tehokkaasti sekä turvallisesti ja olisi suositeltavaa jopa suurimmalle osalle ihmisistä. Lue myös lisää vinkkejä kehon puhdistukseen.

    Blogikirjoituksen lähteinä on käytetty:

    Marja Ruuti, Terve Maksa – Avain hyvinvointiin

    Biohakkerin Käsikirja

    Diabetestilasto: https://www.diabetes.fi/diabetes/yleista_diabeteksesta/tilastotietoa

    Dr. Sandra Cabot – The Liver Cleansing Die

    Jos tykkäsit blogista, jaa se sosiaalisessa mediassa alla olevista napeista!