Vata-ajan maadoittava Ghee-Kurpitsa Chai Latte

2.10.2020 | PUR toimitus

Vata-aikana keho mielii maadoittavia ruokia ja mausteita

Ayurveda-opin mukaan ruokavalio sovelletaan vaihtuvan vuodenajan mukaan. Lisääntyvä tuuli sekä kuivuva ilma vata-aikana, eli syksyllä ja talvella, tuovat keveyttä kehoon ja mieleen. Kylmässä pohjolan ilmastossa kaipaamme vastapainoksi maadoittavia, lämpimämpiä ja hieman raskaampia ruokia, kuten juureksia, keittoja, kurpitsoja, taateleita ja gheetä. Myös lämmittävät mausteet, kuten kaneli, inkivääri, sinapinsiemen, muskottipähkinä ja rosmariini tasapainottavat vata-elementtiä. Vata-aikaan keholla on taipumusta kuivuuteen, jolloin ayurvedassa suositellaankin nautittavan runsaasti ravitsevaa gheetä. Mausteet voidaan myös lämmittää gheen kanssa ennen ateriaan lisäämistä vahvistamaan niiden vaikutusta.

Gheen monipuoliset hyödyt

Ghee tunnetaan monipuolisista hyödyistään. Sen on sanottu parantavan ihon terveyttä, mielen kirkkautta, muistia ja ruoansulatusta, sekä tasapainottavan mieltä ja edistävän aivotoimintaa.

PRASAD Ghee on valmistettu suolattomasta luomu-niittyvoista, joka on peräisin virolaiselta Pajumäen pientilalta. Viron parhaaksi luomutilaksi valitulla Pajumäellä ei käytetä nykyaikaisen tehomaatalouden menetelmiä eikä viljaruokintaa. Ruoholla ruokittujen lehmien maidosta valmistettu ghee sisältää myös K2-vitamiinia, jota tarvitaan kalsiumin imeytymisessä luustoon. K2 myös poistaa ylimääräisiä kivennäisaineita pehmytkudoksista, ehkäisten näin suonien ja munuaisten kalkkeutumista.

Ghee on ayurvedinen ruoka-aine, jota voidaan käyttää sekä päivittäisessä ruuanlaitossa että perinnelääkinnässä. Se sopii erinomaisesti leivontaan, ruskistamiseen ja uppopaistamiseen. Käsintehty Prasad ghee on laktoositon ja sopii myös paleoruokavaliota noudattaville.

Prasad Kurpitsa-Ghee Chai Latte

  • 1 pussi kofeiinitonta, maustettua chai-rooibos teetä (tai maustettua mustaa teetä, mikäli haluat teehen kofeiinia)
  • n. 1 dl vettä
  • n. 1 dl makeuttamatonta maitoa tai kasvimaitoa (vältä rapsiöljyä sisältäviä juomia)
  • 1 tl PRASAD Gheetä
  • 2 rkl tuoretta kurpitsa-pyreetä
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • ¼ tl vaniljauutetta tai -jauhetta
  • ¼ tl kurpitsa-mausteseosta (tai ⅛ tl jauhettua kanelia, ⅛ tl jauhettua inkivääriä, ripaus muskottipähkinää ja neilikkaa)
  • Ripaus suolaa

Kiehauta pienessä kattilassa noin 1 dl vettä. Siirrä kattila pois levyltä, lisää teepussi ja hauduta 4 minuuttia. Purista ylimääräinen vesi pois teepussista ja poista teepussi. Lisää maito, kurpitsa-pyree, vaahterasiirappi, vanilja, kurpitsa-mausteseos ja suola pannuun. Lämmitä sopivan lämpöiseksi. Kaada seos blenderiin, lisää PRASAD Ghee ja blendaa muutama minuutti, kunnes ainekset ovat sekoittuneet ja juoma on kermaisen paksua. Koristele halutessasi kanelitangolla tai tähtianiksella ja kookoskermavaahdolla. Nauti!

Reseptin on luonut PRASADin perustaja, ayurveda- ja yrttikonsultti Justine Cederberg.