Ghee antaa energiaa ja tehostaa ruoansulatusta

20.5.2018 | PUR toimitus

Ghee eli kirkastettu voi

Ghee eli kirkastettu voi on ollut osa intialaista keittiötä jo tuhansien vuosien ajan ja sillä on ollut keskeinen asema joogan ja perinteisen intialaisen lääketieteen, ayurvedan, parissa. Sitä se on vielä tänä päivänäkin. Ghee mainitaankin usein yhtenä ihmiskunnan vanhimmista “pyhistä ruuista” ja eräitä ayurvedan arvostetuimpia lääkkeitä on satavuotinen ghee. Ayurvedan mukaan kirkastetulla voi tasapainottaa kaikkia kolmea doshaa ja on erinomainen erityisesti Pittalle.

Terveysvaikutustensa ansiosta ghee on viime vuosina noussut suureen suosioon myös terveystietoisten länsimaalaisten keskuudessa. Se on esimerkiksi hyvä A-, D-, E-, ja K-vitamiinien lähde ja siinä on monipuolisesti mineraaleja, kuten magnesiumia, sinkkiä, kuparia, jodia ja seleeniä.

Paras ghee valmistetaan vapaasti laiduntavien lehmien maidosta tehdystä voista, josta haihdutetaan vesi pois mahdollisimman alhaisella lämmöllä. Samassa prosessissa myös maitoproteiini eli kaseiini hyytyy ja kaavitaan pois. Jäljelle jää syvän oranssinkeltainen neste, jota voidaan käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Myös monet laktoosi-intoleranssista kärsivät ovat löytäneet gheestä maukkaan ja terveellisen vaihtoehdon voille.

Gheen käyttötavat

Ghee on maultaan hieman makeampi kuin tavallinen voi ja siinä on hitusen pähkinän makua. Koska ghee säilyttää ravintoarvonsa myös korkeissa lämpötiloissa, sitä pidetään yhtenä parhaista öljyistä leipomiseen, hauduttamiseen, kuullottamiseen ja jopa uppopaistamiseen. Sitä voi mitä mainioimmin käyttää myös leivällä muun levitteen asemasta tai maustaa sillä teen tai kahvin.

Tiesitkö jo nämä gheen 10 merkittävää terveysvaikutusta?

  1. Edesauttaa rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä toisista ruoka-aineista.
  2. Tehostaa yrttien ja ravinteiden vaikutusta. Ayurvedan mukaan ghee tehostaa ravinteiden vaikutusta moninkertaisesti ja kuljettaa ne soluihin asti.
  3. Tukee suoliston hyödyllisten bakteerien elinoloja ja ruoansulatusta. Ayurvedassa gheetä nautitaan pieni annos jokaisen ruoan yhteydessä stimuloimaan ruoansulatusta.
  4. Voi auttaa alentamaan kolesterolia
  5. Tukee kuona-aineiden poistumista elimistöstä
  6. Kiihdyttää rasva-aineenvaihduntaa ja tukee painonhallintaa
  7. Kirkastaa ihoa
  8. Tasapainottaa mieltä ja edistää aivotoimintaa
  9. Sisältää voihappoa jolla on viruksia torjuvia ominaisuuksia
  10. Ayurvedassa gheetä käytetään myös tuomaan helpostusta allergiaoireisiin

Mistä gheetä saa?

PURin valikoimista löytyy mm. Prasadin luomuluokituksen omaava kirkastettu voi jonka laatu ansaitsee erityismaininnan. Prasadin ghee valmistetaan oikeaoppisesti käsittelemättömästä ja suolattomasta voista, joka on valmistettu vastalypsetystä ja homogenoimattomasta  ruohoa syövien lehmien maidosta. Maito tulee yhdeltä tilalta Virosta, helpottaen laadunvalvontaa. Voin hera erotetaan hitaasti lämmittäen, ilman lisäaineita tai tarpeetonta sekoittelua.

Valikoimastamme löydät myös Cosmovedan kognitiivisia toimintoja tukevan Brahmilla höystetyn gheen sekä muita ayurvedisia tuotteita.