Siitepölyallergian kokonaisvaltainen tukihoito
9.3.2021 | Daniela Salomaa
Kevät on saapumassa vauhdilla tuoden tullessaan myös siitepölyt, joista valitettavan moni saa allergiaoireita. Siitepölyallergia ja siihen liittyvät oireet johtuvat siitä, että kehon immuunijärjestelmä reagoi voimakkaasti johonkin sinänsä harmittomaan ärsykkeeseen ja käynnistää ylimitoitetun puolustusreaktion.
Mistä siitepölyallergia johtuu?
Elimistössä muodostuu histamiinia ja kudoksiin voi syntyä tulehdusreaktio, joka ilmenee erilaisina oireina kuten nenän tukkoisuutena, liman erityksenä, kutinana hengitysteissä, yskänä ja silmien punoituksena ja turvotuksena. Vakavissa tapauksissa myös keuhkot voivat oireilla ja hengitys voi vaikeutua ja vinkua.
Alttius allergiaan on yleistynyt eikä yksiselitteistä syytä tähän ole täysin selvillä. Yksi selitys on, että elämme liian puhtaassa ympäristössä, jolloin immuunijärjestelmän ei tarvitse työskennellä liikoja, joten se menee ylikierroksille elimistölle harmittomista ärsykkeistä.
Toinen mahdollinen selittävä tekijä ovat lisääntyneet ilmansaasteet, kemikaalien määrä vedessä, kosmetiikassa, kodinhoitotuotteissa ja rakennuksissa. Ympäristön toksiinien lisäksi immuniteettia rasittaa herkästi myös ravinnepuutokset ja epäterveellisestä ruoasta elimistöön kertyneet kuona-aineet.
Allergiaoireiden luonnonmukainen helpottaminen
Allergioiden luonnonmukaisessa hoidossa lähtökohtana on nostaa kehon puolustusvalmiutta ennen kuin se siirtyy niin sanottuun ”sotatilaan”. Allergia-aikana immuunijärjestelmän pitää olla sopivan vahva, joten olennaista on sen vahvistaminen ja tukeminen. Tämä voidaan tehdä ravinnon, ravintolisien ja yrttien avulla.
Ravinnon kannalta allergian tukihoidossa on kyse pitkälti samoista perusperiaatteista kuin terveellisessä ruokavaliossa ylipäätään: ruokavalioon on syytä lisätä runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä – kaikissa sateenkaaren väreissä! Hyvät rasvat ja riittävä proteiinin saanti on myös tärkeää. Valkoinen sokeri ja valkoinen vehnä kannattaa karsia minimiin tai jättää mieluummin kokonaan pois. Myös teolliset valmisteet ja lisäaineet kannattaa eliminoida ruokavaliosta.
On myös järkevää selvittää ja hoitaa pois mahdolliset muut allergiat (esim. tiettyjen ruoka-aineiden eliminaatio tarvittaessa), jotta immuunipuolustusta ei tule rasittaneeksi lisää ja mahdolliset ristireaktiot voidaan välttää. Allergioita ja yliherkkyyksiä saa testattua esim. funktionaalisilla testeillä, joita saa ravintoneuvojan tai -terapeutin lähetteellä.
Pitkän pimeän talven jälkeen keho kaipaa ravinnerikasta ruokaa ja juomaa. Voit rikastuttaa ruokavaliotasi vihermehuilla ja smoothieilla, joihin voit lisätä spirulinaa ja lehtivihreää sisältävää viherjauhetta. Ja vaikka valo lisääntyy ja aurinko lämmittää jo mukavasti, tarvitsemme edelleen päivittäistä D3 vitamiinilisää. Laadukkaalla monivitamiini & hivenainevalmisteella voit varmistaa, että saat päivittäin nämä tärkeät aineet.
Myös seuraavista ravintolisistä ja rohdoista voi olla apua:
- Kalaöljy (EPA ja DHA) sisältää Omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tulehdusta vähentäviä eli anti-inflammatorisia. Ne ovat myös tärkeitä limakalvojen ja solujen rakennusaineita.
- Pycnogenol (rannikkomännynkuoriuute) edistää solujen suojaamista hapettumisvaurioilta. Männynkuoriuute tukee myös normaalia verenkiertoa.
- Kversetiini on bioflavonoidi. Sitrushedelmät, sipulit, omenat, persilja, tomaatit, parsakaali ja viini sisältävät runsaasti kversetiiniä.
- Nokkosta on hyväksi kurkulle ja hengitysteille.
OSTA TÄSTÄ
Luottoapuväline allergiakautena on nenäkannu, jonka avulla sieraimet huuhdellaan suolavedellä limakalvojen puhdistamiseksi. Nenäkannuhuuhtelu on hyvä suorittaa siitepölykautena kahdesti päivässä, etenkin aamuisin, mutta myös ulkoilun jälkeen.
Erilaisten ravintoaineiden lisäksi myös terveet elämäntavat ovat tärkeitä. Pidä huolta, että saat tarpeeksi unta yön aikana ja nukut optimaalisina vuorokaudenaikoina. Mene nukkumaan mielellään viimeistään klo 22.00 illalla, millä tuet kehon luonnollista taipumusta puhdistautua klo 22.00-2.00 välillä.
Allergian ennaltaehkäisy ja hoito homeopatialla
Homeopatia on historiallisesti liitetty allergian hoitoon. Homeopaattisen lääketieteen ja nykyaikaisen siedätyshoidon välillä on käsitteellisiä ja historiallisia yhteyksiä. Tavanomaisessa allergian siedätyshoidossa ja isopaattisessa hoidossa käytetään pieniä annoksia oireita aiheuttavia aineita yliherkkyyden estämiseksi tai hoitamiseksi.
Homeopatia eroaa kuitenkin siedätyshoidosta siinä, että käytössä on useita lähestymistapoja, joista ns. isopaattinen menetelmä jossa oiretta hoidetaan sillä aineella, joka aiheuttaa oireilua, on vain yksi mahdollinen metodi.
Homeopaattiset aineet on valmistettu ja käsitelty erityisellä tavalla – ne eivät ole samassa bio-kemiallisessa muodossa vaan ovat paljon laimeampia kuin lähtöaine ja niiden vaikutus perustuu siihen, että ne stimuloivat elinvoimaa.
Homeopatiasta löytyy käytännössä ja tutkimuksissa toimiviksi todettuja keinoja allergian ennaltaehkäisyyn ja oireiden lievittämiseen. Homeopaattisella rakennehoidolla voidaan vahvistaa elimistöä ja sen immuunijärjestelmää ja siten vaikuttaa allergiataipumukseen. Tämä vaatii koulutetun homeopaatin konsultaation ja yksilöllisesti valitun homeopaattisen aineen. Homeopaattinen aine valitaan henkilön kokonaisuuden mukaan, eikä pelkästään hänen allergiaoireiden mukaan. Rakennehoito aloitetaan jo ennen allergiakautta, jolloin homeopaattinen lääkeaine voi suojata koko kauden ajan vähentäen oireita ja niiden voimakkuutta.
Tämän lisäksi, kun tunnetaan allergian aiheuttajan, voidaan tarvittaessa antaa myös kyseistä allergiaoiretta tuottavaa lääkeainetta potensoidussa muodossa, jolloin kyseessä on isopaattinen hoito.
Mikäli rakennehoitoa ei ole vielä ehditty aloittaa ja oireita on jo ilmentynyt, voidaan homeopatialla lievittää oloa turvallisesti ja ilman sivuvaikutuksia. Tällöin ei puututa itse allergiataipumukseen vaan oireita hoidetaan oireidenmukaisilla homeopaattisilla lääkeaineilla.
Akuuttien allergiaoireiden helpottamista homeopaattisilla oireilla voi kokeilla itsehoitona. Aineita löytyy useita kymmeniä ja niiden oirekuviin voi perehtyä kirjallisuuden avulla.
Homeopatian perusperiaate on samankaltaisuus. Siksi hoidoksi valitaan aine, joka vastaa parhaiten henkilön kokemia oireita. Oireiden hoito aloitetaan niiden ilmennettyä eikä lääkeainetta tarvitse käyttää rutiininomaisesti kaiken aikaa. Lääkeaineita käytetään matalissa potensseissa, esim. C6, C12 tai C30, aluksi kahdesta neljään kertaa vuorokaudessa. Annostusta vähennetään oireiden helpottaessa.
Vieraile PURin myymälässä, kysy homeopaatiltamme lomakkeen avulla, tai varaa homeopaatillemme 10 minuutin maksuton videokonsultaatio löytääksesi itsellesi sopivat homeopaattiset aineet.
Daniela Salomaa
Diplomihomeopaatti, ravintoneuvoja