Siitepöly- ja ristiallergiat ayurvedan näkökulmasta

20.4.2017 | PUR toimitus

Kevät on jo niin pitkällä, että siitepölyn määrä alkaa lisääntyä. Herkimmät ovat jo alkaneet saada oireita. Siitepölykauden ollessa huipussaan joka viides ihminen kärsii sen aiheuttamista allergiaoireista.

Koska siitepöly kutittaa niin monen nenää, on syytä aluksi kerrata lyhyesti tämän allergian mekaniikka ja pohtia sen jälkeen, mitkä vinkit ja toimenpiteet voivat tuoda ayurvedan näkökulmasta helpotusta allergiaoireisiin. Siitepölyallergiassa pöly laskeutuu nenän limakalvolle, minkä seurauksena pölyn proteiini alkaa sulautua limakalvoon. Elimistön immuunijärjestelmä tulkitsee proteiinin vaaralliseksi aineeksi ja aktivoi syöttösolut. Nämä syöttösolut vapauttavat runsaasti histamiinia, joka aiheuttaa tuntemiamme allergisia oireita, kuten silmien ja korvien kutinaa, nenän valumista, kurkun pistelyä sekä hengitysteiden limakalvojen turpoamista.

Jos siitepölyallerginen saa oireita myös ruoasta, on kyseessä ristiallergia. Se johtuu siitä, että elimistön Immuunijärjestelmä luulee tiettyjen ruoka-aineiden proteiineja siitepölyksi niiden samanlaisen rakenteen vuoksi. Osa kasviksista ja hedelmistä on myös sukua siitepölyä tuottavien kasvien kanssa. Ristiallergisen oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan siitepölyaikaan.

Ayurvedassa kevät on kaphan vuodenaikaa, jolloin elimistö uudistuu ja puhdistaa itseään. Kapha-aikaan kuuluu jo itsessään limaisuus ja limakalvojen paksuuntuminen, mitkä yleensä lisääntyvät sen mukaan, mitä kauemmin kapha-aika kestää. Tehokas ruoansulatus ja maksan toiminta pitävät kaphan kurissa ja edesauttavat kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kevennäthän siis hieman ruokavaliotasi ja suosi vihreitä vihanneksia.

Näin helpotat allergiaoireita
Allergian ennaltaehkäisevä tukihoito on hyvä aloittaa jo helmikuussa. Suosittelemme kokeilemaan Allertab-yrttipuristeita, jotka sisältävät hengitysteitä tukevia yrttejä. Allertabia voi käyttää kahdella tapaa, ota pienempi annos ennalta ehkäisevänä hoitokeinona ja täysi annos siinä vaiheessa, kun nuha on vetistä ja aivastuttaa. Lisäksi kannattaa käyttää Nasya Oil -nenäöljyä, joka on erinomainen suoja nenän limakalvoille silloin, kun se ei ole kovin herkkä. Nasya Oil sisältää 26 eri yrttiä ja seesamöljyä. Sitä laitetaan 1-2 tippaa molempiin sieraimiin. Pahimpaan siitepölyaikaan tuotetta voi käyttää vaikka kahden tunnin välein. Hyvin herkälle nenälle suosittelen pelkkää puhdasta seesamöljyä, joka lähinnä suojaa limakalvoa, muttei hoida samalla tavoin kuin Nasya Oil. Kun nenä on öljytty, tarttuu siitepöly nenän öljytyille värekarvoille eikä pääse suoraan limakalvolle, joka sekin on suojattu öljyllä. Nasya Oil sopii myös ehkäisemään katupölyn tarttumista nenään. Yrttipuristeiden ja nenäöljyn lisäksi kannattaa kokeilla nenän huuhtelua nenäkannulla, jonka veteen on lisätty hieman suolaa. Suola desinfioi ja neste auttaa huuhtelemaan pölyn pois limakalvolta. Suosittelen ensin huuhtelemaan nenän ja sen jälkeen öljyämään limakalvot.

Ristiallergisten kannattaa kokeilla tuoko aterialla nautittujen kasvisten kypsentäminen helpotusta allergiaoireisiin. Ayurvedan mukaan ruoka on silloin helpommin sulavaa, minkä lisäksi kuumentaminen saattaa muuttaa ruuan proteiinirakennetta. Siitepölyaikaan ristiallergisen kannattaa lisäksi välttää curryn tyyppisiä mausteita ja etnisiä ruokia. Yleensä monet ristiallergiset sietävät hyvin myös siitepölyaikaan kypsentämättöminä kesäkurpitsaa, kaalia, salaatteja, bataattia, maissia, kurkkua, sipulia ja purjoa. Marjoista ja hedelmistä ristiallergikoille sopivat yleensä mustikka, vadelma, puolukka, luomuviinirypäleet, melonit ja banaani.

Teksti: Heli Jurvanen, Maharishi Ayurveda-konsultti ja sairaanhoitaja.

Lue lisää siitepölyallergioiden luonnollisesta hoidosta PUR-blogin aikaisemmista postauksista