Näin helpotat vaihdevuosia ayurvedan keinoin

11.10.2023 | Heli Jurvanen

Vaihdevuodet ovat ensisijaisesti luonnollinen tapahtuma – aineenvaihdunnan muutosprosessi, joka vaikuttaa mieleen ja kehoon. Siirrymme seuraavaan elämänvaiheeseen. Monissa kulttuureissa vaihdevuodet ovat luonnollinen siirtymävaihe, joka sujuu ilman epämukavuutta, lähes huomaamatta. Länsimainen kiireinen elämäntyyli näyttää kuitenkin tekevän menopaussista monille varsin haastavan.

Mistä vaihdevuodet johtuu?

Ayurvedan mukaan kehon ja tunteiden epätasapainotilat vaikuttavat vaihdevuosien oireiluun. Jos taustalla on jo ennestään epätasapainotiloja, niin menopaussioireet ovat voimakkaampia ja pidempikestoisempia jo ennen menopaussia, menopaussin aikana sekä sen jälkeenkin.

Oireet voivat tulla esiin esimerkiksi epäsäännöllisinä tai runsaina kuukautisina, kuumina aaltoina, unettomuutena, ahdistuneisuutena, ärtyneisyytenä ja yöhikoiluna. Yleisiä oireita ovat myös väsymys ja uupumus sekä muistin huononeminen.

Ayurveda ja vaihdevuodet: Tasapainoa luonnollisesti.

Miksi näitä oireita sitten tulee? Yleisesti ottaen ihmisen elämässä on kolme elämänvaihetta: lapsuus ja nuoruus ovat kapha-aikaa, aikuisikä on pitta-aikaa. Vaihdevuodet ja sen jälkeinen aika on puolestaan vata-aikaa. Vaihdevuodet ovat siis siirtymävaihe pitta-elämänvaiheesta vata-vaiheeseen. Jos naisella on merkittävä pitta- tai vata-tasapainon häiriö jo vaihdevuosia edeltävinä vuosina, asiat usein pahentuvat vaihdevuosien aikana, kun elimistössä tapahtuu paljon hormonaalisia ja muita luonnollisia muutoksia.

Tärkeimmät tasapainotettavat ovat siis pitta ja vata. Niiden tasapainosta kannattaa huolehtia jo ennakoiden. Huomaa kuitenkin, että kehotyyppisi vaikuttaa siihen, millaisia oireita sinulle todennäköisimmin tulee:

  • Vata-tyypille tyypilliset vaihdevuosioireet ovat ahdistuneisuus, pienistä hermostuminen, ohuet limakalvot ja kevyt uni.
  • Pitta-tyypille tyypillisiä oireita ovat voimakkaat kuumat aallot ja yöhikoilu, ärtyneisyys ja äkkipikaisuus.
  • Kapha-tyypille on tyypillistä kokea motivaation puutetta, painonnousua ja turvotusta.

Aman (ruoansulatuksen epäpuhtauksien) kertyminen fysiologiaan pahentaa vaihdevuosioireita. Ama tukkii niitä kanavia, jotka kuljettavat ravintoaineita soluihin ja poistavat jätteitä kehosta. Kun aineenvaihdunta ei lisääntyneiden kuona-aineiden takia toimi normaalisti, tämä pahentaa vaihdevuosioireita. Erityisesti kuumat aallot ja yöhikoilu voivat voimistua aman takia.

Stressinhallinta on tärkeä osa hormonaalista tasapainoa

Stressi aktivoi kehoa ja hermostoa, sekä lisää vataa ja pittaa. Kun nainen on pitkään voimakkaan stressin tai paineen alaisena, tai hänellä on muuten suuri emotionaalinen kuorma, vata ja pitta aktivoituvat vääjäämättä. Epätasapainotila vähentää kehon ja mielen voimavaroja, mikä puolestaan pahentaa vaihdevuosioireita.

Kun stressihormoneita – kortisonia ja adrenaliinia – erittyy kehossamme liikaa, se johtaa usein estrogeenitason laskuun. Estrogeenitason alenemisesta taas seuraa se, että stressaannumme entistä herkemmin. Mitä aiemmin tämän noidankehän katkaisee, sitä parempi. Pitkäkestoinen stressi voi aiheuttaa ongelmia mm. kilpirauhasessa ja lisämunuaisissa.

Stressin neutraloimiseksi monelle meistä avainasia on vain tehdä ja touhuta vähän vähemmän ja levätä hyvällä omallatunnolla enemmän. Myös meditaatio, jooga ja leppoisa luonnossa käyskentely auttaa.

Tasapainoinen ruokavalio menopaussin hoidossa

Syö kevyt mutta ravitseva aamiainen nälän tunteen mukaan: keväällä ja kesällä ravitseva smoothie, talvella pienessä vesitilkassa kypsennetty omena tai päärynä, lisäksi vähän pähkinöitä tai manteleita ja rusinoita tai viikunoita.

Pidä lounas päivän pääateriana ja varmista, että syöt illalla kevyemmin. Vältä ilta-aterialla kaikkia maitotuotteita ja lihaa, sillä ne voivat tuottaa kuona-aineita. Syö viimeistään iltaseitsemältä. Aikaisin ja kevyesti syöminen vähentää yöhikoilua ja heräämistä.

Tuoreet vihannekset ja täysjyväviljat sekä kasvisproteiinit ovat parhaita raaka-aineita menopaussi-ikäiselle.

Ayurveda-ruokavalio: menopaussi

Vältä näitä kehoa kuumentavia ruoka-aineita

Kehon ja mielen kuumuutta nostavat erityisesti nämä mausteet: tuliset mausteet kuten chili, cayenne-pippuri ja ruskeat sinapinsiemenet. Inkivääri on paras vaihtoehto mausteisen ruoan ystävälle.  Myös sinappia, ketsuppia ja mausteisia tai etikkaisia kastikkeita kannattaa käyttää vain harvoin, eikä illalla ollenkaan. Yrttimausteet, kaneli, kardemumma ja fenkoli ovat yleensä viilentäviä, eli sopivia. Alkoholi lisää erityisen voimakkaasti kuumuutta.

Vältä puolivalmiita ja prosessoituja ruokia, jotta kuona-aineita ei kerry kehoon.

Muita ayurvedisiä vinkkejä vaihdevuosioireiluun

Limakalvojen kuivuus: Jos kärsit kehon ja limakalvojen kuivuudesta, nauti hyviä öljyjä ja gheetä (kirkastettu voi) sekä juo riittävästi lämpimiä juomia. Suosi yrttiteetä ja vettä. Ihon öljyhieronta on myös hyvä tapa pitää keho ja mieli maadoitettuna sekä limakalvot hyvässä kunnossa. Luomu seesamöljy sopii iholle ja kaikille limakalvoille.

Kuona-aineet suussa: Ayurvediseen suuhygieniaan kuuluu kielen kaapiminen puhtaaksi aamulla, hampaiden pesun yhteydessä. Tämä on hyvä tapa vähentää kehossa liikkuvia limaisia kuona-aineita. Vedä kaapimella muutaman kerran kielen tyvestä kärkeen päin, huuhtele sitten suu ja kielenkaavin.

Unirytmi ja nukkuminen: Edistät parhaiten hyvää yöunta, kun käyt levolle jo puoli kymmenen aikoihin. Näin saat mahdollisimman pitkän syvän unen jakson, joka virkistää ja uudistaa elimistöäsi. Yöllä aineenvaihduntamme tekee monia kehon puhdistusprosesseja. Totuttele tähän rytmiin vähitellen.

Urheilu ja liikkuminen: Liiku mieltymyksesi mukaan, mutta varo kehoa voimakkaasti kuumentavaa liikuntaa. Jos liikut reippaasti tai saunot, muista jäähdytellä hyvin sen jälkeen. Uinti, jooga ja kävely luonnossa sopivat kaikille. Varo liiallista aurinkoa.

Hormonikorvaushoito: Hormonikorvaushoito voi tuoda helpotusta pahimpien oireiden ajaksi, mutta on tärkeä tasapainottaa samalla kehoa ja stressitasoa. Hormonikorvaushoito kumoaa aivojen signaalit liian alhaisesta hormonitasosta ja siten vähentää luonnollista hormonien tuotantoa. Lyhytaikaisella hormonikorvaushoidolla voidaan saavuttaa etuja, kun sitä täydennetään luonnonmukaisilla tukitoimenpiteillä. Monet naiset ovat kokeneet hyvänä tukena esim. homeopaattiset ja ayurvediset valmisteet.

Ayurvedinen Shatavari: Ayurvedan tunnetuin yrtti, joka tukee tervettä hormonitoimintaa ja kehon tasapainoa, on Shatavari. Se on parsan juurista tehty valmiste, joka tukee myös stressinsietokykyämme. Shatavari sopii hyvin vatan ja pittan aiheuttamiin ongelmiin. Siinä on paljon ravitsevia, kosteuttavia ja viilentäviä ominaisuuksia, mitkä voivat helpottaa liialliseen kuivuuteen ja kuumuuteen liittyviä oireita. Shatavari on keskeinen yrtti naisten vaivoille, sillä se tasapainottaa menopaussioireita ja edistää hyvää unta, tukee seksuaalisuutta sekä lisääntymiskykyä.

Shatavari: Voimaa ja hyvinvointia naisille yrttien voimalla

Muista ainakin nämä vinkit

Menopaussin aikaisen tasapainon säilyttämiseksi kannattaa muistaa kolme ayurvedisen terveyden peruspilaria:

  • Ravitseva mutta kevyt ruokavalio
  • Säännöllinen elämänrytmi
  • Stressinhallinta

Voit myös käydä ayurveda-konsultin vastaanotolla, jolloin saat yksilölliset ohjeet juuri omaan elämäntilanteeseesi.

Artikkelin lähteitä:

Seld-cafe guide menopause

An ayurvedic perspective on menopause