Orgasmi kateissa? Seksologin 5 vinkkiä

20.6.2022 | Vieraskynä

Tiesitkö että n. 54%:lla naisista on vaikeuksia kokea orgasmi seksin aikana, ja ainoastaan 20% naisista kokee orgasmin yhdynnässä? Ei siis ole ihme että 70% naisista kertoo joskus feikanneensa orgasmin.

Orgasmit ovat nautinnon monimuotoinen huippukokemus, johon liittyy rytmisiä lihassupistuksia ja kehon värähtelyä. Tämän seurauksena aivoissa vapautuu “hyvän olon” hormoneja ja välittäjäaineita (esim. oksitosiinia ja endorfiineja), mikä puolestaan johtaa rentoutumiseen. Orgasmeista puhuttaessa on tärkeää mainita että ei ole olemassa vain yhtä orgasmia (esim. usein elokuvissa nähty emätinorgasmi), vaan nautinto esiintyy koko kehossa.

seksologin vinkit

Seksologin 5 vinkkiä naisen seksuaalisen nautinnon lisäämiseen

Yleisesti 42% suomalaisista naisista (ja jopa 80% 55-75 vuotiaista naisista) kokee seksuaalisen halun puutetta. On vaikeaa kokea orgasmia tai nautintoa, seksuaalinen halu on kateissa ja kiihottumisessa on haasteita. Haluttomuuteen vaikuttaa monet fysiologiset, sosiaaliset, emotionaaliset ja psykologiset tekijät, ja seksuaalinen halu – tai sen puute – on näiden osa-alueiden summa. Pysähdy siis pohtimaan omaa seksuaalista halua yksin tai ammattilaisen kanssa. Onko haluttomuuden taustalla hormonaalinen epätasapaino tai kenties haasteita ihmissuhteissa?

Itse tuen libidoa päivittäin tukemalla hormonaalista tasapainoa, pysähtymällä kehon ja oman halun äärelle, liikkumalla päivittäin sekä syömällä ravintorikasta ruokaa. Toisinaan tarvitsen lisäboostia lisäravinteista. Adaptogeenit kuten ashwagandha ja red gingseng kuuluvat osaksi libidon optimointiani. Maca on myös tunnettu adaptogeeni mitä tulee libidoon, ja toimii monilla (erityisesti miehillä) mutta naisten joilla on estrogeenin aineenvaihduntaan liityviä häiriöitä tulisi välttää macaa ja suosia muita adaptogeenejä.

Huolla intiimiterveyttä

Yleisin intiimiterveyden haaste naisilla on emättien kuivuus, jota kokee jopa 67% naisista. Kuten haluttomuuteen, myös emättimen kuivuuteen liittyy monia eri tekijöitä. Ongelman äärelle pysähtyminen ja juurisyiden selvittäminen on avain emättimen kosteustasapainon tukemiseen. Yleisimpänä kuivuuden taustalla ovat hormonaalinen epätasapaino (erityisesti vaihdevuosien aikana) ja hormonaalinen ehkäisy. 

Jos kärsit emättimen kuivuudesta, vaikuttaa se seksuaaliseen nautintoon huomattavasti ja voi jopa tehdä seksistä kivuliasta. Silloin on orgasmi kaukana! Tähän voi avuksi olla myös luonnollinen liukuvoide. Liukuvoiteen valinnassa on tärkeää että siinä ei ole ainesosia, jotka voivat olla emättimelle haitallisia kuten glyseriiniä, parabeeneja, SLS, hormonihäiriöitä aiheuttavia ainesosia, silikoneja, klooriheksidiiniglukonaattia, nonoksynoli-9, propyleeniglykolia, mineraaliöljyjä, silikoniöljyjä, karsinogeenejä, makuaineita tai hajusteita. Into the Wylde liukuvoide on ​​100% puhdas yrtti- ja vesipohjainen liukuvoide, sekä suunniteltu vastaamaan terveellistä emättimen pH-arvoa noin pH 4: ssä.

into the wylde liukuvoide

Emättimen kuivuus voi heijastua myös vulvan alueen kuivuutena sekä ihoärsytyksenä. Tähän voi auttaa nerokkaasti nimetty intiimivoide Lip Balm, joka kosteuttaa, rauhoittaa ja suojaa vulvaa. Lip Balmin sisältämässä makadamiaöljyssä on runsaasti palmitoleiinihappoa (omega-7-rasvahappo), jonka on havaittu tukevan ihon terveyttä ja vähentävän tulehdusta.

Seksologina minulle on tärkeää löytää sekä kokonaisvaltaisia ratkaisuja että täsmä-tuotteita tukemaan naisten seksuaalista hyvinvointia. Olen itse testannut molemmat tuotteet ja havainnut ne erittäin toimiviksi sekä tietysti luonnollisiksi apukeinoiksi. Haluan myös korostaa että on tärkeää selvittää ongelman juurisyyt kokonaisvaltaisen hoidon mahdollistamiseksi.

Yoni-kivet lantionpohjan lihasten apuna

Naisten lantiopohjan lihaksista ja niiden kiinteytyksestä puhutaan jatkuvasti. Itseasiassa monen naisen haasteena on liian jännittyneet lihakset, mikä heijastuu lihaskramppeina, kuukautiskipuina, yhdyntäkipuina ja orgasmihaasteina. Yoni Egg-kiveä käytetään lantiopohjan lihasten “treenaamiseen”, mutta seksologina suosittelen sen sijaan hyödyntämään kiveä meditaatiossa ja yhteyden luomisessa omaan kehoosi. Valitse kivi sen mukaan mitä haluat itsessäsi korostaa: ruusukvartsi on yhdistetty rakkauteen, red jasper juurichakran tasapainoittamiseen, ja ametisti kruunuchakraan. Lue lisää: mitä ovat yoni-kivet ja miten niitä käytetään.

yoni kivet

Gemstone Yoni egg -kiven hyötyjä

  • harjoittaa lantionpohjalihaksia
  • lisää seksuaalista nautintoa ja halukkuutta
  • parantaa orgasmeja
  • lisää vaginan limakalvojen kosteutta ja tuntoaistia
  • voi auttaa vaginaa palautumaan synnytyksestä
  • voi auttaa kuukautiskipuihin ja PMS-oireisiin
  • vahvistaa naisellista energiaa

Yoni-meditaatio

  1. Luo rauhallinen ympäristö ja soita rauhoittavaa meditatiivista musiikkia tai nauti hiljaisuudesta.
  2. Rentoudu, tyhjennä mielesi ja aloita meditointi.
  3. Pidä kiveä emättimessä ja tunnustele aisteilla miltä kivi tuntuu. Kokeile supistaa emättimen lihaksia hengittäessä ulos ja rentouttaa sisäänhengityksellä. Mitä kehossasi tapahtuu? Rentoudutko? Kiihotutko? Seuraa tuntemuksiasi ja etene niiden mukaan.

Tutustu omaan nautintoon itsenautinnon avulla

Itsenautinto (eli sooloseksi, masturbaatio – rakkaalla lapsella on monta nimeä!) on upea tapa tutustua omaan nautintoon ja luoda yhteys omaan kehoon & seksuaalisuuteen. Itseasiassa moni nainen kokee ensimmäisen orgasminsa itsensä kanssa! Itsenautinnossa voit kokeilla erilaisia kosketustapoja ja kehon liikettä, nautinnollista musiikkia, aistien aktivointia, ja fantasioita. Se mikä toimii juuri sinulle löytyy kokeilemalla. Voit myös ottaa mukaan nautintoa tukemaan esim. Yoni Egg-kiven tai muita seksileluja, joiden kanssa kannattaa käyttää luonnollista liukuvoidetta

Orgasmikeskeisestä seksistä nautintokeskeiseen seksiin

Paradoksaalisesti yksi parhaita keinoja saavuttaa orgasmi on olla tavoittelematta sitä. Elämme hyvin suorituskeskeisessä maailmassa, jossa seksuaalinen hyvinvointikin mitataan useissa tutkimuksissa yhdyntäkertojen määränä viikossa. Crazy, I know! Orgasmi on upea nautinnollinen kokemus, mutta jos se on seksin ainoa päämäärä muuttuu seksi nautinnollisesta suorituskeskeiseksi. Siirrä siis orgasmin saavuttaminen taka-alalle ja keskity nautintoon: avaa aistit ja mieli kokemaan seksi läsnä tässä hetkessä.

Lisäksi orgasmeista puhuttaessa on tärkeä korostaa että yleisesti “hyväksytty” elokuvissa sekä pornossa usein esiintyvä emätinorgasmi ei suinkaan ole ainoa tapa nauttia. Itseasiassa emme (vielä) tiedä miten monta erityyppistä orgasmia naiset voivat kokea, mutta tällä hetkellä ainakin yksitoista erilaista mm. klitorisorgasmi, erogeenisten alueiden orgasmi, sekaorgasmi, anaaliorgasmi, nänniorgasmi ja coregasm eli keskialueen orgasmi.

Mitä jos siis muutamme käsityksemme orgasmeista? Entä jos ne ovat vain osa kokonaisvaltaista nautinnollista omaa tai jaettua kokemusta? Kuten kliseisesti sanotaan “it’s not about the destination, it’s about the journey”, orgasmien kohdalla tämä sanonta todella toimii. Keskity siis omaan nautintoon, kokeile erilaisia tapoja nauttia kuunnellen itseäsi, ja nauti matkasta sekä määränpäästä: joskus kaunis ja mutkitteleva maisemareitti kutsuu kun taas tosinaan moottoritiellä täysiä päästäminen on juuri se mitä kaipaat.

Artikkelin on kirjoittanut Anna Lindfors,

kansainvälinen seksologi, jonka tausta on psykologiassa sekä asiakaskeskeisessä terapiassa (MA, MBPsS, COSCA)
Erikoistuva erityistason seksuaaliterapeutti (NACS 09/2022)
Konsultti Biohacker Centerillä & yksi “The Resilient Being” -kirjan kirjoittajista

Anna on erikoistuva erityistason seksuaaliterapeutti ja biohakkeroiva seksologi. Ammattinsa kautta Anna näkee miten yleisiä seksuaalisuuden haasteet ovat: me kaikki koemme niitä. Siksi hänen intohimonsa on integroida seksuaaliterveys osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tuoda nautinto takaisin KAIKILLE elämänalueille.

Annan lähestymistapa hyvinvointiin on kokonaisvaltainen keskittyen mielen ja kehon yhteyteen. Hän integroi seksologiaa, psykologiaa, asiakaskeskeisen- ja kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä terveyden optimointiin ja toiminnallisiin harjoituksiin. Näin päästään haasteiden juurisyihin käsiksi, jotta voidaan optimoida seksuaalista hyvinvointia.

Jos haluat lisää vinkkejä seksuaalisuuden, seksin ja rakkauden tueksi, seuraa Annaa instagramissa @healwithanna !

Lue lisää aiheesta:

Uudet Smile Makers vibraattorit tuovat hymyn huulillesi

Nautitko jo kaikista liukuvoiteen tuomista mahdollisuuksista?

8 vinkkiä, kuinka pitää vagina tyytyväisenä

Hemmottele alapäätäsi näillä leluilla

Hormonien vaikutus libidoon

Lisää lempeä luonnon antimilla