8 vinkkiä kuinka pitää vagina tyytyväisenä

4.3.2021 | Laura Eskola

Kaikki mitä sinun tulee tietää intiimialueen hoidosta

Kutina, kirvely, kipu, kuivuus tai omituiset tuoksut eivät kuulu terveeseen alapäähän.

Jos emättimen mikrobiomi on epätasapainossa, saattaa se johtaa tulehduksiin, kuten bakteerivaginoosiin, hiivasienitulehduskierteeseen tai vaihdevuosien jälkeisestä estrogeenivajauksesta johtuvaan atrofiseen vaginiittiin. Naisten alapään ongelmat ovat yleisiä, mutta hoidettavissa ja ehkäistävissä. Emättimen mikrobiomista on pidettävä hyvää huolta. Näistä tuotteista alapääsi tykkää:

Hellävarainen pesuaine

Alapäätä ei tarvitse, eikä kannatakkaan pestä vahvoilla saippuoilla. Usein pelkkä vesi riittää, mutta jos tunnet tarvetta käyttää pesuainetta, valitse intiimialueen pH:lle suunniteltu pesuöljy tai saippua. Ihanteellinen vaihtoehto on Lip Intimate Caren pesuöljyt, jotka eivät vaahtoa saippuan tapaan, vaan puhdistavat hellävaraisesti. Pesuöljyn voi myös jättää iholle kosteuttamaan. Tuoksuvaihtoehtona raikas Tyrni & Fragonia sekä lempeä Kookos & Vanilja.

Tuotteet emättimen hyvinvointiin

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan LIP Intimate Caren tuotteita

Turvallinen karvojenpoisto

Karvojen ajeluun suosittelemme ylellistä Lip Intimaten sheivausöljyä, joka ehkäisee sisäänkasvaneita karvoja sekä höylän aiheuttamia viiltoja. Öljy tekee sheivauksesta äärettömän helppoa ja lopputulos on silkin sileä. Vihreän mintun ja ylang ylangin eteeriset öljyt ehkäisevät myös tulehduksia. Sheivausöljyn kaveriksi sopii ekologinen Geisha Shaver – mutta ole varovainen tämän kanssa intiimialuetta höylätessä! Ensikertalaisen kannattaa aloittaa sääristä, jotta oppii tekniikan ennen herkempien alueiden sheivaamista.

Pitkäaikaisemman kasvanpoiston saat sokeroinnilla. Vartalosokerointi on ikivanha egyptiläinen ihokarvojen poistotekniikka, jossa sokeri irrottaa ihokarvat juurineen, jolloin karvaton lopputulos kestää jopa viikkoja! Sokerointi on yllättävän helppoa, täältä löydät ohjeet kotisokerointiin.

Vihreämmät kuukautissuojat

Terveyssiteet, pikkuhousunsuojat, tampoonit ja kuukupit – jokaiselle löytyy varmasti sopiva, hieman ekologisempi ja vaginaystävällisempi vaihtoehto.

Yksi nainen käyttää elinaikanaan keskimäärin jopa 12 000 – 16 000 tampoonia tai kertakäyttösuojaa (nämä painavat yhteensä yli 125 kg). Kuulostaa numeroina melko hurjalta, eikö?

Luonnolliset tampoonit

Kuvaa klikkaamalla pääset selaamaan Yoni kuukautissuojia

Luomupuuvillaiset suojat vs. tavanomaiset suojat

Tampooneissa, siteissä ja suojissa kannattaa ehdottomasti suosia luomupuuvillaisia vaihtoehtoja, sillä tavallisesta puuvillasta on löytynyt jäämiä tuholaistorjunta-aineista. Tavalliset suojat saattavat olla valkaistuja, ja voivat sisältää myös muovia, erilaisia kemikaaleja ja jopa tuoksuja. Et varmasti halua niitä sisääsi? Valitse siis Soil Associationin luomusertifioidut Yoni suojat, jotka on valmistettu 100% luomupuuvillasta ja biohajoavasta muovista. Valikoimasta löydät sekä tampooneja, siteitä että pikkuhousun suojia. Huomaa myös taloudelliset tampooni jättipakkaukset!

Ekologiset kuukupit

Kuukautiskuppi, kuukuppi, kuukautiskerääjä… rakkaalla lapsella on monta nimeä ja ulkomuotojakin on useampia. Kuukuppi on ekologinen, taloudellinen ja miellyttävä kuukautissuoja, joka kestää käytössä useita vuosia. Kuppi helpottaa naisten elämää esimerkiksi urheillessa ja uidessa. Kuukupin vetoisuus on myös uskomaton, ja se tyhjennetäänkin parhaimmillaan vain kaksi kertaa päivässä. Jos kärsit alapään mikrobiomin epätasapainosta tai kuivuudesta, kokeile vaihtaa siteet ja tampoonit kuukuppiin, sillä se ei kuivata limakalvoja.

Yoni Kuukautiskuppi on ekologinen vaihtoehto, sillä se kestää käytössä jopa 10 vuotta. Yoni kuukuppi on hypoallergeeninen ja lateksivapaa. Se on valmistettu lääketieteellisestä silikonista ja se on on helppokäyttöinen, turvallinen ja hygieeninen vaihtoehto kertakäyttöisille suojille.

Yoni kuukautiskuppi koko 1 on sinulle, joka et ole synnyttänyt, tai olet synnyttänyt keisarinleikkauksella.
Yoni kuukautiskuppi koko 2 on suurempi ja sitä suositellaan alateitse synnyttäneille.

Ravintolisät alapään mikrobiomille

Emättimen bakteeritasapainon häiriöitä (kuten emätintulehduksia ja hiivaa) voi ehkäistä ja hoitaa myös ravintolisillä. Biolatten Madame maitohappobakteerivalmiste on kehitetty naisten intiimialueen hoitoon. Madame auttaa vahvistamaan ja korjaamaan kehon limakalvoja, ehkäisten ja hoitaen lieviä tulehduksia sekä oireita. Kapselin juju on siinä, että sen voi nielaista perinteisen tapaan, mutta se toimii myös alempien huulien kautta emättimeen sujautettuna paikallisesti. Madamen sisältämät maitohappobakteerit tasaavat pH:ta ja vahvistavat elimistön omaa, hyvää mikrobitasoa.

Hiivan hoitoon täsmävalmiste on Living Nutritionin Sibo-Go, fermentoitu ravintolisä joka tasapainoittaa ja harmonisoi ruoansulatuskanavan bakteerikantaa. Valmisteen aktivoidut yrtit sisältävät runsaasti entsyymejä, maitohappobakteereita sekä bioaktiivisia ravinteita, jotka tukevat hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa. Sibo-Go tuo luonnollista tukea mikroflooran tasapainottamiseen ja bakteerien liikakasvun hillitsemiseen.

Emättimen luonnollista bakteeritasapainoa voivat järkyttää myös jatkuvat antibioottikuurit. Living Nutritionin Your Flora Regenesis on täsmätuote antibioottikuurin aikana ja sen jälkeen. Nimensä mukaisesti se uudistaa ja elvyttää suoliston hyvinvointia. Sen sisältämä artisokka edistää maksan toimintaa ja poistaa elimistöön kertyneitä myrkkyjä. Regenesis sisältää myös valtavan määrän eläviä maitohappobakteereita.

Living Nutrition Regenesis

Luonnolliset liukuvoiteet

Myös liukuvoiteet sisältävät usein limakalvoja ärsyttäviä kemikaaleja ja epäluonnollisia makuaineita sekä tuoksuja. Into the Wylden 100% luonnollinen Wylde One on ylellinen, ekosertifioitu ja vegaaninen liukuvoide, jossa on intiimialueille täydellinen pH-arvo. Se hoitaa emättimen herkkiä limakalvoja ja parantaa seksielämää luonnollisesti. Kauniiseen pakkaukseen purkitetun liukuvoiteen kehtaa jättää yöpöydälle esille.

Wylde One luonnollinen liukuvoide

Tästä pääset lukemaan Wylde Onesta kertovan blogiartikkelin

Kokeile liukuvoiteen kanssa lantionpohjalihaksia harjoittavia Yoni –kiviä ja –hieromasauvoja. Lue näistä ihmekivistä lisää täältä!

Hajusteeton pyykinpesuaine

Alapään kutina tai epämiellyttävä tunne voi johtua myös ympäristön aiheuttamasta ärsytyksestä, kuten pyykinpesuaineen tai huuhteluaineen kemikaaleista ja hajusteista. Vaihto luonnolliseen tuotteeseen voi viedä kutinan mennessään. Probiotic Craftin ainutlaatuinen pyykinpesuaine ei sisällä hajusteita, säilöntäaineita tai lisäaineita. Se on kehitetty erityisesti herkälle iholle ja on ihotauti- ja allergialääkäreiden hyväksymä. Pyykinpesuaine sisältää probioottisia bakteereita, jotka auttavat ylläpitämään hyvää bakteeritasoa. Samasta sarjasta löytyy myös huuhteluaine.

 

Muistathan siis pitää hyvää huolta alapäästäsi!

Lue tästä myös Katja Kokon vinkit alapään mikrobiomin hoidosta.