Lanan ayurvedinen matka kohti tasapainoa ja hyvinvointia
30.12.2024 | Laura Eskola
Lana on yhdistänyt ayurvedan, joogan, meditaation sekä ravitsemuksen voimat luodakseen tasapainoisen ja harmonisen elämäntavan, jota noudattamalla hän itse selätti monta haastavaa diagnoosia. Lana jakaa ahkerasti hyvinvoinnin sanomaa inspiroivalla ja energisellä tavallaan.
Lana Lavanina – Ayurveda-, Jooga- ja Pranayama-asiantuntija
Kerro itsestäsi lyhyesti?
Olen Lana, kliinisen ayurvedan konsultti, pranayama, tantra- ja joogaopettaja yli 20 vuoden kokemuksella. Yhdistän monipuolisesti osaamistani sekä kursseilla että konsultoinneissa. Minulle on tärkeää, että jokainen tulee kohdatuksi yksilönä ja hoidan asiakasta aina kokonaisvaltaisesti. Työni on intohimoni, elämäntapani ja sydämen asia.
Miten löysit ayurvedan ja millainen vaikutus sillä oli omaan terveyteesi?
Kiinnostuin holistisesta hyvinvoinnista jo nuorena. Rankan lapsuuteni jälkeen voin todella huonosti, joka johti lopulta sekä kehoni, että mieleni sairastumiseen. Kamppailin muun muassa vaikean endometrioosin, astman, migreenin ja jatkuvien poskiontelotulehduksien sekä antibioottikierteen kanssa. Näiden kokemuksieni myötä löysin ensin joogan vuonna 2001 ja sen kautta ayurvedan sekä paranayaman, jotka yhdessä muuttivat elämäni.
Miten ayurveda eroaa länsimaisesta lääketieteestä?
Länsimaisessa lääketieteessä ihmistä hoidetaan osina; jos pää on kipeä, määrätään särkylääkettä, eikä selvitetä syytä, miksi pää on kipeä. Ayurvedassa ihmistä hoidetaan aina kokonaisvaltaisesti ja etsitään ongelmien juurisyyt.
Mikä oli merkittävin oivalluksesi ayurvedasta, joka muutti tapasi nähdä terveys ja hyvinvointi?
Yksilöllisyys, eli se että jokaista potilasta hoidetaan yksilönä. Kaikille ei sovi samat yrtit, ruoat, eikä edes elintavat.
Naisten terveys on keskeinen osa ayurvedaa
Miten ayurveda lähestyy naisen hormonaalisia muutoksia eri elämänvaiheissa?
Ayurveda pyrkii tukemaan kehon luonnollista tasapainoa holistisesti eri elämänvaiheissa. Ayurveda huomioi naisen elämänkaaren eri vaiheet, kuten murrosiän, kuukautiskierron, raskauden, esivaihdevuodet sekä vaihdevuosien ja postmenopausaalisen ajan, tarjoten kullekin ajanjaksolle yksilöllistä hoitoa kehon ja mielen tasapainon säilyttämiseksi. Keskeistä on yksilöllinen lähestymistapa, jossa huomioidaan naisen kehon erityistarpeet jokaisessa elämänvaiheessa.
Millaisia kokemuksia sinulla on ayurvedan soveltamisesta hormonaalisten ongelmien hoidossa?
Hormonaalisten ongelmien hoidossa, kuten epäsäännöllisessä kuukautiskierrossa ja PMS-oireiden hoidossa käytetään usein kehoa tasapainottavia yrttejä, elämäntapaa ja ruokavalioita. Shatavari ja ashwagandha ovat tunnettuja hormonitoiminnan yrttejä, mutta on hyvä konsultoida asiantuntijaa lääkeyrttejä valittaessa. Myös muilla elintavoilla, kuten unirytmillä, luontoyhteydellä, levolla sekä stressinhallinnalla on tärkeä rooli. On myös välttämätöntä minimoida kemikaalit niin kosmetiikassa, ruoassa kuin siivoustuotteissakin. Suosi puhdasta luonnonkosmetiikkaa, sillä iho on kehosi suurin elin.
Ayurveda apuna vaihdevuosioireiden hillitsemisessä
Miten ayurveda on auttanut sinua hillitsemään vaihdevuosioireita?
Ayurveda lähestyy vaihdevuosia luonnollisena elämänvaiheena, joka liittyy naisen kehon ja hormonitoiminnan muutoksiin. Ayurvedassa tätä ajanjaksoa hallitsee Vata-dosha, joka voi aiheuttaa epätasapainoa, jos keho ja mieli eivät saa riittävää tukea. Tärkeintä on siis tasapainottaa Vataa, jotta vaihdevuosiin liittyvät oireet, kuten kuumat aallot, unettomuus, mielialan vaihtelut ja kuivat limakalvot, pysyvät hallinnassa. On tärkeää panostaa uneen, lepoon, stressinhallintaan, ruokavalioon, sekä traumojen käsittelyyn.
Mitkä ovat tärkeimmät ayurvediset käytännöt, joita suosittelisit naisille vaihdevuosien aikana?
Ayurvedassa painotetaan ennaltaehkäisyä. Vaihdevuosioireet, kuten mikä tahansa vaiva, on helpompi ehkäistä kuin hoitaa. Muista siis kuunnella kehoasi ajoissa ja levätä, kun se sitä pyytää. Stressi on naisen pahin nujertaja. Laita ruokavaliosi kuntoon ja valitse asiantuntijan kanssa oikeat yrtit.
Elämäntapa ja ravinto
Miten ravinto ja elämäntavat vaikuttavat naisten hormonitasapainoon ayurvedan näkökulmasta?
Hormonitasapainon säilyttämiseksi pyritään tasapainottamaan kolmea doshaa. Tietyt ruoat, yrtit ja päivittäiset rutiinit voivat auttaa tukemaan hormonitoimintaa ja lievittämään hormonien epätasapainosta johtuvia ongelmia. Maksa on naisen tärkein elin hormonitoiminnan kannalta, joten sitä tulee puhdistaa säännöllisesti.
Mikä rooli stressinhallinnalla ja meditaatiolla on ayurvedassa, erityisesti naisten terveydessä?
Ayurvedan mukaan kehon ja mielen välinen yhteys on ratkaiseva kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta, ja stressi nähdään yhtenä merkittävimmistä tekijöistä, joka voi aiheuttaa epätasapainoa ja johtaa sairauksiin, myös hormonaalisiin häiriöihin. Riittävä uni, säännöllinen rytmi, jooga, meditaatio sekä pranayama ovat tärkeässä roolissa rauhoittamaan mieltä ja kehoa.
Ayurvedinen tuote, jota ilman et enää pärjää?
Ghee, eli kirkastettu voi. Tätä ilman en lähde mihinkään ja käytän sitä ruoanlaitossa joka päivä.
Vaihdevuosien tueksi Lana suosittelee:
- Enemmän eläinproteiinia lounasaikaan
- Shilajit, ashwagandha tai shatavari
- Fenkoli, juustokumina & korianteri
- Liotetut auringonkukansiemenet
- Liotetut kurpitsansiemenet
- Kurkuma & inkivääri
- Hyvin sulavat ruoat
- Runsaasti gheetä
- Granaattiomena
- Luuliemi
- Parsa