Näin valitset laadukkaan ravintolisän

9.6.2021 | Laura Eskola

Tiedätkö mitä monivitamiinivalmisteesi sisältää?

Ravintolisiä valittaessa laatu todella korvaa määrän. Jos valmiste ei imeydy solutasolla, tai mikä vielä merkittävämpää, sen sisältämät täyteaineet ja lisäaineet pääsevät kertymään elimistöön, se ei ole pelkästään tehoton vaan myös rasite keholle. Edullisen lisäravinteen valmistuskin on edullista, ja toisinaan saatetaan mennä sieltä missä aita on matalin. Halvat valmisteet saattavat toisinaan sisältää lupaavalta kuulostavan määrän ravintoaineita, mutta korkeat pitoisuudetkaan eivät välttämättä tee tuotteesta tehokasta, jos raaka-aine on huonolaatuista tai huonosti imeytyvää.

Mitä ravintolisä ei saisi sisältää?

Useat valmisteet, erityisesti tablettimuotoiset ravintolisät koostuvat valtavasta määrästä ylimääräisiä lisäaineita. Valmisteet saattavat sisältää paakkuuntumisenestoaineita, erilaisia täyteaineita sekä pintakäsittelyaineita, joiden funktio on tuotteen säilyvyyden, ulkonäön, maun ja jopa tuoksun parantaminen.

Yleisesti käytetty titaanidioksidi on herättänyt paljon keskustelua viime aikoina. Ravintolisistäkin tuttu titaanidioksidi on valkoinen väriaine, joka on yleisesti käytössä maalien, muovien ja paperin valmistuksessa. Titaanidioksidille altistumista olisi hyvä välttää, sillä se voi aiheuttaa vatsaongelmia ja pidemmällä aikavälillä se saattaa vaurioittaa jopa dna:ta. Ei siis sellainen herkku jota kannattaisi nauttia sisäisesti jatkuvasti.

Saksassa ja Ranskassa titaanidioksidin käyttö lisäaineena elintarvikkeissa on kielletty syöpäriskin takia. Myös Euroopan elintarvikeviranomainen (EFSA) on 2021 toukokuussa ehdottanut, että titaanidioksidin käyttö elintarvikkeissa kielletään. Ennen kuin laki tulee käytäntöön, on hyvä tarkistaa ravintolisäpurkin kyljestä, ettei raaka-aineluettelossa vilise titaanidioksidia, titanium dioxidea tai sen e-koodia E171. Pyri välttämään myös muita lisäaineita sekä tärkkelystä ja sokeria, jotka voivat suurina marina heikentää suoliston bakteerikantaa.

laadukas monivitamiini

Titaanidioksidi kosmetiikassa

Erityisesti luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa ja värikosmetiikassa käytettään usein titaanidioksia. Miksi se ei sitten kosmetiikassa ole vaarallista? Selitys löytyy titaanidioksidin partikkelikoosta, joka on fysikaalisessa aurinkosuojassa korkeampi, eikä pääse imeytymään kehoon. Titaanidioksidi luonnonkosmetiikassa on kapseloidussa muodossa, jolloin saadaan estettyä sen happiradikaalivaikutus. Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat siis erittäin turvallisia käyttää. Titaanidioksidi suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä eikä se vaikuta elimistön hormonitimintaan samoin kuin kemialliset suojat.

Tutkimuksissa osoitetut tataanidioksidin haitat ovat koskeneet nimenomaan nanokoon pilkottuja tataanidioksidipartikkeleita.
COSMOS standardin mukaisesti sertifioudussa luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteissa mineraalifilttereinä toimivat titaanidioksidi- ja sinkkidioksidiyhdisteet eivät ole nanopartikkelikoossa eivätkä siten voi imeytyä ihoon. Kosmetiikkapakkauksen ainesosaluettelossa tulee aina ilmoittaa, jos tuote sisältää nanomateriaaleja. Nanomuotoiset ainesosat merkitään INCI -listaan sanalla “nano”, jolloin ainesosaluettelossa saattaa lukea esimerkiksi TITANIUM DIOXIDE (nano).

Eli kertauksena; Titaanidioksidi luonnonkosmetiikan aurinkovoiteissa on täysin turvallinen ja erittäin tehokas aurinkosuoja, kunhan varmistat että se ei ole nanokokoinen. Värikosmetiikassa sitä käytetään myös turvallisesti lisäämään valkoista pigmenttiä ja heijastavuutta.

titaanidioksidi kosmetiikassa

Mistä tunnistaa laadukkaan monivitamiinin?

Valitessasi monivitamiinivalmistetta, kannattaa aina suosia kapselimuotoisia tuotteita, jotka pysyvät kasassa ilman pintakäsittelyaineita tai täyte- ja sidosaineita. Ainesosalistaa on syytä tutkia kriittisin silmin ja karsia pois tuotteet, jotka sisältävät raaka-aineita joiden nimiä et ymmärrä tai osaa edes lausua. Kaikki ylimääräinen rasittaa kehoamme, sillä maksa joutuu tekemään hurjan paljon töitä eliminoidakseen turhat ja mahdollisesti keholle jopa vaaralliset aineet. Myös munuaiset joutuvat koville poistaessaan ylimääräisiä kuona-aineita.

Wild Nutrition -tuotteet valmistetaan Food-Grown®-menetelmällä. Patentoidussa valmistusprosessissa ravintoaineet lisätään ja sulautetaan erottamattomaksi osaksi täysravintoa. Lopputuote on äärimmäisen ravinnetiheä, mutta täysin luonnollinen ravintokapseli, jonka sisältämät ravintoaineet kehon solut tunnistaa ravinnoksi ja ottaa hyötykäyttöön. Ainutlaatuisen koostumuksensa ansiosta tuotteet ovat tutkitusti tehokkaita jopa pieninä annoksina. Wild Nutrition -sarjan poikkeuksellisen tehokkaan biohyödynnettävyyden takana on yli 50 itsenäistä tutkimusta.

Sarjan valmisteet ovat lisäaineettomia eivätkä sisällä mitään turhia ravintoaineiden imeytyvyyttä haittaavia ainesosia kuten sidos- tai täyteaineita. Tuotteet soveltuvat kasvissyöjille ja useimmat valmisteet sopivat myös vegaaneille. Kaikki valmistuksessa käytetyt raaka-aineet hankitaan eettisistä lähteistä ja tutkitaan eräkohtaisesti puhtauden ja tuoreuden takaamiseksi.

laadukkaat multivitamiinit

Wild Nutrition –monivitamiinit kaiken ikäisille

Wild Nutrition -sarjan perustaja Henrietta Nortonin mukaan jokaisen ihmisen ravinnolliset tarpeet muuttuvat iän karttuessa. Siksi hän on räätälöinyt omat valmisteet niin lapsille, teineille, aikuisille kuin iäkkäämmillekin. Myös raskaus- ja imetysajalle on kehitetty omat ravintolisät.

Lasten Food-Grown® Daily Multi Nutrient Child -valmiste sisältää 23 eri vaikuttavaa ainetta; vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä muita pienille lapsille tärkeitä ravinteita aina 12 ikävuoteen asti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ravintoaineiden puutokset alle 5-vuotiailla lapsilla ovat yleisiä, joten Wild Nutrition kehitti tämän lasten vitamiinin, joka tukee lasten kasvua ja kehitystä sekä vähentää kroonisten sairauksien riskiä myöhemmin elämässä.

Food-Grown® Daily Multi Nutrient Teenboy ja Food-Grown® Daily Multi Nutrient Teengirl ovat teini-ikäisille pojille ja tytöille tarkoitetut valmisteet. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että koska kasvu ja kehitys murrosiässä ovat hyvin nopeita, useiden ravintoaineiden riittävä saanti on tässä iässä erittäin tärkeää. Monen teini-ikäisen ruokavalio ei kuitenkaan ole tarpeeksi monipuolinen ja ravintorikas täyttääkseen näitä tarpeita. Valmisteiden sisältämät tarkoin valitut ravintoaineet auttavat tukemaan normaaleja psykologisia ja kognitiivisia toimintoja, hormonaalista tasapainoa, sekä auttavat vähentämään väsymystä ja uupuneisuutta.

Food-Grown® Daily Multi Nutrient Woman –ravintolisä on erityisesti naisille kehitetty monivitamiinivalmiste. Tuote sisältää tärkeimmät vitamiinit, mineraalit ja yrtit päivittäisten haasteiden kohtaamiseen, immuunijärjestelmän tukemiseen, energisyyteen ja naishormonien luonnollisen syklin tukemiseen. Se on suunniteltu vastaamaan naisten ravitsemuksellisiin tarpeisiin, kun sekä fysiologiset että psykologiset haasteet ovat suuria. Näitä haasteita voivat olla esim. vaihtelevat hormonitasot, kuukautiset, kiireinen elämäntyyli ja stressi. Valmiste tukee myös hedelmällisyyttä.

Food-Grown® Daily Multi Nutrient Man –ravintolisä tukee miehen yleistä hyvinvointia. Valmiste sisältää vitamiineja, mineraaleja ja yrttejä optimoimaan terveyttä huomioiden erityisesti vastustuskyvyn, energisyyden, vaativan elämäntyylin sekä urheilusuorituksesta palautumisen. Jokapäiväinen puurtaminen aiheuttaa hapetusstressiä ja antioksidantit tukevat puolustautumisessa sitä vastaan.

hyvin imeytyvät ravintolisät

Food-Grown® Daily Multi Nutrient 45+ Woman –ravintolisä on yli 45-vuotialle naisille kehitetty yhdistelmä vitamiineja, mineraaleja ja yrttejä. Monivitamiini on suunniteltu tukemaan elämän vaativia tilanteita sekä hormonaalisia, fyysisiä ja tunne-elämään liittyviä muutoksia.

Food-Grown® Daily Multi Nutrient 45+ Man –ravintolisä on tukee yli 45-vuotiaiden miesten yleisestä hyvinvointia. Monivitamiini on kehitetty elämän tämän vaiheen fyysisiä ja kognitiivisia toimintoja ajatellen. Pääasiallisia alueita joita halutaan tukea ovat testosteronituotanto, sydän- ja verenkiertoelimet, energia-aineenvaihdunta ja vastustuskyvyn normaali toiminta.

Food-Grown® Pregnancy –valmiste on erityisesti raskaana oleville ja imettäville naisille kehitetty ravitseva sekoitus vitamiineja ja mineraaleja. Tuote sisältää elimistölle raskauden aikana suositellun 400 µg foolihappoa luonnollisena folaattina, joka edistää vauvan tervettä kasvua ja vähentää väsymystä ja uupuneisuutta. Synergistisesti toimivat ravintoaineet tukevat vauvan eri kehitysvaiheita (solunjakautuminen, DNA synteesi ja vauvan luusto) sekä odottavan äidin terveyttä.