Eteeristen öljyjen 5 käyttötapaa

29.9.2021 | Laura Eskola

Useimmat tietävät, että eteerisiä öljyjä käytetään hajusteena tuomaan huoneeseen tuoksua diffuuserin tai tuoksulyhdyn kautta. Se on kuitenkin vain yksi osa monipuolista aromaterapiaa. Keski-Euroopassa aromaterapiaa käytetään täydentävänä hoitona jopa sairaaloissa ja hoitokodeissa. Eteerisillä öljyillä on monta käyttötarkoitusta; ne voivat lievittää kipua, parantaa tulehduksia, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja hoitaa jopa unettomuutta. Lue alta lisää!

Laadukkaan eteerisen öljyn valinta

Aromaterapiassa tärkein vaihe on laadukkaan öljyn valinta. Ranskalaisen Floramen 100% luomusertifioidut eteeriset öljyt ovat ainutlaatuisen puhtaita, aktiivisia ja kemotyypitettyjä. Kemotyypitys tarkoittaa, että öljy on käynyt läpi analyysin joka todistaa, että se on aito eteerinen öljy ilman mitään lisättyä tai muunneltua.

Markkinoilta löytyy myös paljon väärennettyjä ja laimennettuja eteerisiä öljyjä, jotka ovat kaukana siitä, mitä eteerisen öljyn kuuluu olla. Ole tarkkana, kun valitset eteerisiä öljyjä, ja jätä hyllyyn ne, joiden alkuperästä ja valmistustavoista et ole täysin varma.

Florame eteeriset öljytEteeristen öljyjen viisi käyttötapaa:

 1. Eteeristen öljyjen käyttö aromaattisesti

  – Tunnetuin eteeristen öljyjen käyttötapa on aiemmin mainittu huoneen tuoksutus. Tuikkulyhty on suloinen ja tunnelmaa luova väline, mutta laadukkaasta diffuuserista vielä on enemmän hyötyä. Made By Zenin aromadiffuuserit ovat kauniita ilmankostuttimia jotka rentouttavat ja rauhoittavat mieltä. Ne tuottavat ultra-ääni diffusoinnilla höyryä, joka kosteuttaa ilmaa nopeasti ja tehokkaasti sekä eteeristen öljyjen kanssa käytettynä levittää ihania tuoksuja huoneeseen.

  – Useat eteeriset öljyt ovat antibakteerisia, ja ne toimivat hyvin myös kodin siivoustuotteiden hajustamiseen. Kokeile siivouksessa raikasta sitruunaa tai greippiä. Pyykinpesussa vaatteet saavat ihanan tuoksun raikkaan piparmintun tai makean mandariinin eteerisestä öljystä. Pese lakanat laventeliöljyn kera, ja saat taatusti makoisat unet rentouttavan tuoksuisissa lakanoissa.

  – Eteerisiä öljyjä voi käyttää hyönteisten karkotukseen. Kerrotaan, että hyttyset karttavat sitronellan, sitruunaruohon, piparmintun ja eukalyptuksen tuoksuja. Punkkien karkotukseen toimii rosmariini ja laventeli. Lue täältä, miten voit tehdä oman luonnollisen itikoiden karkottajan.

 2. Eteeristen öljyjen käyttö ihonhoidossa

  – Eteeriset öljyt ovat voimakkaita tiivisteitä, joten niitä ei koskaan saa laittaa iholle laimentamattomana, vaan aina kantajaöljyyn sekoitettuna. 1 tippa eteeristäöljyä riittää kasvoöljyyn sekoitettuna erinomaisesti. Vartalohieronnassa voit käyttää useamman tipan.

  – Eteeriset öljyt kosteuttavat ja antavat iholle runsaasti ravintoaineita. Niistä voi olla apua aknen, juonteiden, selluliitin ja raskausarpien hoidossa.

  – Voit lisätä eteerisiä öljyjä myös kylpyveteen tai rentouttavaan jalkakylpyyn. Sekoita eteerinen öljy suihkusaippuaan, kylpyöljyyn tai kylpysuolaan.

  Teepuuöljy on voimakas, luonnollinen raaka-aine, joka auttaa pitämään ihon puhtaana ja mattapintaisena. Laita suoraan näppylöihin ja ne paranevat nopeasti.

  – Hiusten hoidossa rosmariini vilkastuttaa päänahan verenkiertoa ja siten vahvistaa hiuksia ja nopeuttaa niiden kasvua. Se vähentää myös hilseilyä. Laita esimerkiksi ruusuvesipulloon muutama pisara rosmariiniöljyä ja suihkuttele hiuksiin, erityisesti päänahkaan. Ennen vanhaan opiskelijat pitivät päässään rosmariiniseppeleitä parantaakseen aivotoimintaa, joten samalla rosmariini myös virkistää muistia.

  – Lue täältä lisää eteeristen öljyjen käytöstä stressaantuneen ihon ja hiusten hoidossa.

 3. Eteeristen öljyjen käyttö sisäisesti

  Floramen eteerisiä öljyjä käytetään Ranskassa lääkärin valvonnassa myös sisäisesti. Tavallisia eteerisiä öljyjä ei missään nimessä saa käyttää sisäisesti. Floramen valikoimassa on sekä ravintolisäksi, että mausteeksi rekisteröityjä eteerisiä öljyjä.

  – Kokeile käyttää eteerisiä öljyjä mausteena tai esimerkiksi salaatinkastikkeena; laadukkaan oliiviöljyn sekaan voi tipauttaa pari tippaa yrttiöljyjä, kuten basilikaa tai rosmariinia. Sitruuna ja kaneli sopivat mainiosti jälkiruokien maustamiseen. Muista, että eteeriset öljyt ovat todella tiivistä tavaraa, joten yksikin pisara riittää pitkälle.

 4. Eteeristen öljyjen käyttö flunssan hoidossa

  Höyryhengitystä käytetään vilustumisen hoitoon. Höyryhengitys avaa tukkoista nenää ja helpottaa kuivaa yskää. Piparminttu, eucalyptus ja rosmariini sopivat flunssaisen olon hoitoon. Kaada laakeaan kulhoon kiehautettua vettä ja lisää joukkoon muutama tippa valitsemaasi eteerisiä öljyjä. Kumarru kulhon ylle ja vedä liina pääsi yli, jotta höyry ei pääse karkaamaan. Sulje silmät ja hengittele höyryä, kunnes vesi alkaa viilentyä niin ettei höyryä enää muodostu.

  – Eteeristä öljyä voi levittää myös paksun balsamin joukkoon ja sivellä rintaan helpottamaan tukkoista oloa. Sekoita öljy esimerkiksi Sheavoin kanssa. Ravintsara eteerinen öljy hoitaa hengitysteitä, irrottaa limaa ja antaa energiaa väsähtäneelle flunssapotilaalle.

 5. Eteeristen öljyjen käyttö stressin hoidossa

  – Jos kärsit uniongelmista, tiputa pari pisaraa rentouttavaa laventelia tyynynkulmaan, diffuuseriin tai yövoiteen sekaan. Laventeli poistaa stressiä ja laskee verenpainetta.

  – Jos työt stressaavat, nosta diffuuseri työpöydälle ja tuoksuttele rosmariinia. Se auttaa keskittymään ja parantaa muistia. Ennen vanhaan opiskelijat pitivät päässään rosmariiniseppeleitä parantaakseen aivotoimintaa.

  – Raikas appelsiininkuori auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan. Appelsiinin tuoksu kohottaa mielialaa ja saa sinut päästämään irti stressistä.

  Bergamottin kirpeän raikas tuoksu piristää alakuloista mielialaa ja auttaa löytämään mielenrauhan. Se on tasapainoittava ja auttaa iltaisin nukahtamaan.

bulba diffuuseri eteeriset öljyt
Miten aromaterapia toimii?

Tuoksuaistimme on äärettömän tarkka, herkkä ja nopeasti reagoiva. Tietyt tuoksut voivat herättää vahvoja tunteita tai tuoda mieleemme muistoja jopa varhaisesta lapsuudesta asti. Muistele, miltä metsä tuoksui kun leikit siellä sisarustesi kanssa tai mitä tunteita jouluaaton aamu herätti sinussa lapsena? Kuvittele, kuinka tuoreen pullan tuoksu tuo välittömästi veden kielelle ja miten makealta itse puristettu appelsiinimehu tuoksuu.

Kun haistelemme eteerisiä öljyjä, ne vaikuttavat aivoissa tuoksumuistojen kautta psyykkisesti. Tuoksumolekyylit tarttuvat nenän hajureseptoreihin ja lähettävät viestin hermoimpulsseina suoraan aivojen limbiseen järjestelmään, jossa sijaitsee ihmisen tunnekeskus. Tämän jälkeen tuoksumolekyylit jatkavat matkaansa hippokampukseen, missä tunnistetaan tuoksu ja tarkistetaan onko siitä aiempia tuoksuhavaintoja. Limbisellä järjestelmällä on yhteys aivolisäkkeeseen ja sitä kautta hormonitoimintoihin. Keskushermoston välityksellä tuoksu vaikuttaa kaikkiin kehon toimintoihin. Hajuaistin kautta saadaan nopein vaikutus, hieronnassa öljy imeytyy sekä hajuaistin että ihon kautta elimistöön. Ihon kautta eteeriset öljyt vaikuttavat verenkiertoon, lymfan kulkuun sekä hermostoon.

Aromaterapian vaikutuksista löytyy hurjan paljon tieteellisiä tutkimuksia esimerkiksi Pubmedin –tietokannasta.

Huom! Jos olet raskaana tai sinulla on sairauksia, tarkista aina mahdolliset öljyn käyttöön liittyvät varoitukset valmistajalta. Kaikki öljyt eivät sovi kaikille, erityisesti vauvat, lapset ja eläimet saattavat reagoida vahvoihin tuoksuihin.

suolaterapia ja aromaterapia