PUR testasi luonnonmukaiset hyttyskarkoitteet

28.6.2016 | PUR toimitus

Hyttyskarkoitteet

PUR-kaupan toimitus testasi luonnonmukaiset hyttyskarkoitteet sekä homeopaattisen valmisteen, joka on tarkoitettu helpottamaan oireita kun hyttyset ovat ehtineet jo pistää.

Pian on taas on se aika, kun tuntuu että ulkona on miltei mahdoton olla ilman, että hyttynen yrittää työntyä iholle. Näillä kesäisillä inisijöillä on oma roolinsa elämää ylläpitävässä ekosysteemissä, mutta niiden pistot saattavat aiheuttaa inhottavia reaktioita. Vaikka ei olisi varsinaisesti allerginen hyttysenpistoille, paukamat kutiavat usein niin paljon, että moni raapii itsensä verille ja pistokohdat tulehtuvat.

Kemikaalit ja lisäaineet myrkyttävät kehoa, joten ajatus niiden levittämisestä iholle ei tunnu mukavalta. Onneksi on olemassa muitakin keinoja, joilla verenimijät voi pitää loitolla.  Toimituksemme päättikin testata luonnonmukaisia tapoja suojautua näiltä verenhimoisilta hyönteisiltä.

Bug Soother on hyvän tuoksuinen suihke, joka helpottaa hyönteisten aiheuttamien pistojen kutinaa. Se sisältää sitruunaruohoa, vaniljaa, risiiniöljyä, soijalesitiinia ja E-vitamiinia, ja hyttyset karttavat sen tuoksua. Bug Soother on tietysti DEET-vapaa, mikä tarkoittaa että sitä voi huoletta käyttää myös eläimille ja lapsille.

Suihketta on helppo käyttää ja tuoksuu huumaavan herkulliselle. Tuntuu paljon mukavammalta suihkutella itseensä ainetta, joka ei sisällä mitään keinotekoista. Plussaa on, että pullo on tarpeeksi pienikokoinen, joten se mahtuu hyvin pienempäänkin retkikassiin.

Ainakin tällä testikierroksella hyttyset pysyivät poissa. Aukottomasti tuotteen toimivuutta on mahdoton todistaa, mutta seuraavana päivänä ilman suihketta hyttyset olivat taas kimpussa. Eräs PURin asiakas kertoi käyttävänsä Bug Sootheria jopa punkkikarkotteena koiralleen. Bug Soother on noussut suureen suosioon asiakkaidemme joukossa.

kuura essential hyttyskarkoite

Kuura Essentials tuoksusekoitukset auttavat pitämään inisijät ja verenimijät loitolla.

  • Outdoor No. 1 tuoksuseos pitää ihosi koskemattomana, vapaana pienistä ei-toivotuista verenimijöistä, jotka tarttuvat sinuun kuin liima.
  • Outdoor No. 2 tuoksuva öljyseos pitää ihosi tyytyväisenä, vapaana ei-toivotuista inisijöistä, jotka lentelevät ympärilläsi.

 

Itse tehdyt hyttyskarkoitteet

Hyttyskarkoitteen voi tehdä myös itse eteerisiä öljyjä sekoittamalla. Muun muassa citronella-, sitruunaruoho-, eucalyptus-, minttu-, teatree-, neilikka-, seetripuu– ja laventeliöljy sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Eteeriset öljyt voi sekoittaa joko keitettyyn veteen tai pohjaöljyyn 1:15 suhteessa. Pohjaöljyksi käy esimerkiksi kookosöljy, jojoba– sekä manteli– ja oliiviöljy, mutta mikä tahansa iholle sopiva kasviöljy. Jos öljyn laimentaa veteen, seokseen tarvitsee lisätä hieman alkoholia tai hamamelisvettä, jotta öljyt sekoittuvat.

Tässä testissä sekoitettiin pelkkää citronellaöljyä oliiviöljyyn, koska niitä sattui olemaan kätevästi kotona valmiiksi. Raaka-aineissa kannattaa suosia luomua, jotta välttyy taas ylimääräisiltä kehoa kuormittavilta aineilta. Hyvä puoli itse tehdyssä karkotteessa on se, että siihen pystyy valitsemaan oman suosikkituoksunsa ja tuoksuja voi vaihdella mielensä mukaan. Öljysekoitus kannattaa laittaa sellaiseen astiaan, josta sitä on helppo annostella. PURista saa tee-se-itse kosmetiikkaan tarkoitettuja suihkepulloja.

Itse tehty hyttyskarkoite toimii ihan hyvin niillä alueilla, joihin sitä on levitetty – hyttyset löytävät kyllä ne kohdat, joihin ei ole.

Itikoiden pistosten kutinaan

Testissä oli myös homeopaattinen valmiste Apis C30, jonka pitäisi auttaa siinä vaiheessa kun hyttyset ovat jo päässeet pistämään ja pistokohtia kutittaa. Ja auttoikin. Ensin hieman jännästi kihelmöi ja sitten kutina oli poissa.

Lääkehelmet sulatetaan kielen alla, joten ne imeytyvät nopeasti ja vaikutuksen alkamista ei tarvitse kovin pitkään odotella. Hyvä, että on vaihtoehto antihistamiinille, joka ikävästi usein väsyttää.

Luonnonmukaisia hyttyskarkoitteita on mukavampi käyttää, koska ei ole sellainen olo, että kaataa myrkkyä iholleen ja ne myös tuoksuvat paremmilta kuin niin sanotut perinteiset hyttysmyrkyt. Merkittävä ero onkin sanoilla karkoite ja myrkky – luonnonmukaiset karkoitteet nimen mukaisesti karkoittavat, eivät myrkytä.

Lisäksi meiltä löytyy voiteita helpottamaan kutisevia hyttysten ja muiden itikoiden pistoksia. Helios Urtical -voide sisältää kehäkukkaa ja nokkosta, jotka vähentävät itikoiden puremien kutinaa. Myöskin Weledalta löytyvät Combudoron voide ja Combudoron geeli, jotka sisältävät nokkosta ja arnikkia. Nämä auttavat hyttysten pistosten kutinaan. Yksi tiimimme jäsenistä kärsii pahasta hyttysten pistosten kutinasta ja turpoamisesta. Combudoron -geeli on auttanut häntä näissä oireissa nopeasti ja se onkin hänen yksi luottotuotteista.