Vatsa kuntoon – Vinkit yleisimpiin ruoansulatuskanavan vaivoihin

1.9.2021 | Laura Eskola

Suolisto – toiset aivomme

Suolisto on ihmisen toiset aivot –sanonta pitää täysin paikkaansa. Suoliston ja aivojen yhteyden laajuus ei vieläkään ole täysin selvillä, ja asiaa tutkitaan jatkuvasti lisää. Nyt jo tiedetään, että suoliston mikrobeilla on valtavan suuri vaikutus terveyteen sekä sairauksien, kuten masennuksen puhkeamiseen ja ahdistuneisuuteen. Tiesitkö, että valtaosa onnellisuushormoni serotoniinista syntyy suolistossa? Jos suoliston kunto on huono, voidaan arvata, mitä mielialalle käy.

Lue tästä miten saat suolistoa hoitamalla superaivot.

Myös ihon hyvinvointi alkaa suolistosta. Useat iho-oireet, kuten epäpuhtaudet, aikuisiän akne ja ihottumat voivat johtua suoliston epätasapainosta. Ihon pintasolukko, hiukset ja kynnet ovat toiminnoiltaan keholle käytännössä tarpeettomia, joten jos keho ei saa tarvitsemiaan ravintoaineita ravinnosta, se karsii ensin sille turhista menoista. Siksi huono ravitsemus näkyy ensimmäisenä kasvoilla ja hiusten kunnossa. Ravinnon ei tarvitse välttämättä olla edes vääränlaista, jos suolisto on huonossa kunnossa, eikä ravintoaineet pääse imeytymään kunnolla.

Iho kuntoon ruokavaliolla artikkelista löydät vinkkejä, joiden avulla kauneutta vaalitaan sisältäpäin.

Suoliston tehtävä on ottaa elimistön käyttöön kaikki tarpeelliset ravintoaineet ja tärkeät hivenaineet syödystä ruoasta. Ennen sanottiin, että olet mitä syöt, mutta nykyisen maaperämme köyhdyttyä ja suoliston kunnon heikennyttyä terveellisen ruoan syöminen ei enää riitä, vaan voidaan sanoa, että olet mitä sulatat ja imeytät. Mikäli hotkit ruoan pureksimatta, se menee kokonaisena läpi imeytymättä. Kunnollinen pureskelu lisää syljeneritystä, jonka mukana erittyy amylaasia, eli entsyymiä joka alkaa sulattaa ruokaa jo matkan varrella. Aina pureskelukaan ei riitä, sillä suolistossa saattaa olla suurempia ongelmia vastassa. Vuotava tai ärtynyt suoli, huonokuntoinen suolinukka tai ohutsuolen limakalvon epätasapaino voivat estää ravinteiden imeytymisen. Jatkuva syöminen ja napostelu rasittaa ohutsuolta, joka ei pääse koskaan lepäämään. Prosessoitu ruoka, ainainen stressi ja kiire, liialliset kalorit sekä liian vähäinen liikunta huonontavat suoliston kuntoa entisestään.

Lue lisää suoliston merkityksestä erityisesti naisten hyvinvoinnin kannalta.

ibs oireiden kotihoito

Erilaiset suolistovaivat, kuten ilmavaivat, turvotus, närästys, vatsan epäsäännöllinen toiminta ja refluksi ovat yleistyneet merkittävästi viime vuosina. Jokainen meistä kärsii toisinaan jonkinlaisista suoliston ongelmista ja vaivoista, mutta jokapäiväinen kärsimys ei ole normaalia. Tässä blogissa käymme läpi yleisimmät ongelmat sekä vinkit suoliston hyvinvoinnin edistämiseen.

Suoliston ongelmat ja vinkkejä hyvinvoinnin tueksi

Ilmavaivat ja turvotus

Ilmavaivat ovat epämiellyttävä, mutta yleensä vaaraton vaiva. Joskus ilmavaivat ja vatsan turpoilu voi äityä kivuliaaksikin. Useimmiten vaivat liittyvät tiettyihin ruoka-aineisiin ja niistä voi päästä eroon yksinkertaisilla ruokavaliomuutoksilla. Oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi palkokasvit, maitotuotteiden maitosokeri tai vehnän gluteeni. Myös tietyt vihannekset, hedelmät ja makeutusaineet saattavat aiheuttaa vatsan oireilua.

Vatsan turvotuksen helpottaminen

Päivittäinen hyötyliikunta ja säännöllinen ruokarytmi ovat tärkeitä ilmavaivojen ehkäisyssä. Ruoka-aineiden sopivuutta voi lähteä kokeilemaan itse, yksinkertaisesti jättämällä yhden ruoka-aineen kerrallaan pois, nähdäkseen mikä aiheuttaa vatsan turvotusta. Joitakin ruoka-yliherkkyyksiä voidaan myös testata vasta-ainetesteillä ja allergiatesteillä. Kotihoidossa voi kokeilla Living Nutrition Your Flora Tranquil –maitohappobakteerivalmistetta, joka sisältää rauhoittavaa kamomillaa sekä ruoansulatusta tukevaa fenkolinsiementä.

ilmavaivojen kotihoito

Närästys

Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta ylävatsan alueella tai rintalastan takana. Nieluun saattaa nousta jotain hapanta. Närästystä esiintyy yleensä ruokailun jälkeen ja makuuasennossa, siksi sitä esiintyy monilla varsinkin yöaikaan. Tyypillisesti närästystä aiheuttavat vatsaa ärsyttävät juomat ja ruoat, kuten happamat mehut, alkoholi ja kahvi. Myös rasvaiset ruoat, tupakointi ja ylipaino lisäävät närästystä selvästi. Jatkuvan närästyksen taustalla on usein refluksi.

Närästystä helpottamaan

Närästykseen ja refluksiin voi vaikuttaa elämäntavoilla ja ruokavaliolla. Erityisesti tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta auttaa oireisiin. Myös kahvin ja alkoholin välttäminen usein helpottavat oireita. Sängyn päädyn kohottaminen voi helpottaa yöaikaista oireilua. Tietyt itsehoitovalmisteet voivat tuoda helpotusta refluksioireisiin. Kysy lisää asiantuntijaltamme.

reflukitauti kotihoito

Hidastunut ruoansulatus

Kova vatsa, ummetus ja hidas ruoansulatus ovat yleisiä vaivoja, kun ruokavaliosta puuttuu kuituja ja nesteitä. Myös stressi ja ahdistus sekä liikunnan puute ja paljon istuminen saattavat hidastaa ruoansulatusta. Liian vähäinen uni sabotoi aineenvaihduntaa ja lyhyet unet saattavat saada napostelemaan nopeaa energiaa sisältäviä epäterveellisiä herkkuja päivän mittaan.

Hitaan ruoansulatuksen avuksi

Ruoansulatusta voi parantaa juomalla tarpeeksi vettä (noin 2 litraa päivässä), syömällä kuitupitoisia elintarvikkeita, kuten vihanneksia ja hedelmiä, sekä liikkumalla säännöllisesti. Muista myös käydä vessassa silloin, kun sinulla on hätä – älä pidättele! Kokeile lisätä ruokavalioosi luumuja ja vesimelonia. Living Nutritionin Your Flora Gold Spice sisältää ayurvedan termein agnia eli ruoansulatuksen tulta herättelevää kurkumaa ja inkivääriä.

suolisto toiset aivomme

Ärtyneen suolen oireyhtymä

IBS (tulee sanoista Irritable Bowel Syndrome) eli suomeksi ärtyvän suolen oireyhtymä kuuluu toiminnallisiin vatsavaivoihin, joita esiintyy länsimaissa ajoittain jopa puolella väestöstä. Ärtyvä suoli voi oirehtia monin eri tavoin, kuten turvotuksena, kipuna vatsan alueella, löysänä tai kovana vatsana, ilmavaivoina. Usein oireita pahentaa muut mahdolliset sairaudet, stressi ja vääränlainen ruokavalio. Ärtyvän suolen oireyhtymän oireita kutsutaankin usein “stressivatsaksi”.

Ärtyvän suolen oireyhtymän kotihoito

Kiusalliseen vaivaan ei ole varsinaista käypähoitosuosituksia tai lääkitystä, mutta oireita voidaan helpottaa kotikonstein. Tärkeintä on karsia ruokavaliosta pois sopimattomat ruoka-aineet, kuten viljat, maitotuotteet, sitrushedelmät, kaali, pavut ja hiilihapotetut juomat. Usein FODMAP-ruokavalio sopii hyvin IBS-potilaille. On syytä kiinnittää huomiota myös säännölliseen ateriarytmiin, annoskokoon, rauhassa syömiseen ja pureskeluun sekä liikuntaan.

Living Nutritionin piparminttua ja sitruunamelissaa sisältävä Your Flora Sensitive on paras vaihtoehto, kun herkkä vatsasi kaipaa rentoutumista, sillä nämä yrtit auttavat rauhoittamaan suolen solukkoa ja laukomaan suolen sileän lihaksen kramppeja.

lasten suoliston hyvinvointi

Lue tästä lisää suoliston hyvinvoinnin tukemisesta:

Suolisto kuntoon Black Stuffin avulla

Suoliston kunto vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin

8 vinkkiä suoliston hyvinvointiin

Suolisto kuntoon ayurvedan opein

Stressivatsan hoito ravinnon avulla

Luuliemi ja kollageeni, mikä niiden ero on?