Suolisto kuntoon – kaiken takana on bakteerit

6.2.2019 | Annamari Seilola

Nykyään tiedetään jo, että moni terveydellinen ongelma pystyttäisiin välttämään pitämällä tarpeeksi hyvää huolta suolistomme hyvinvoinnista ja oikeastaan vielä tarkemmin suolistobakteeristomme eli suoliston mikrobiomin hyvinvoinnista!

Moni yhdistää vatsan ja suoliston vain ruoansulatukseen ajattelematta niiden toiminnan kokonaisvaltaisempaa vaikutusta muuhun kehoon. Totta on, että ruoka pilkkoutuu mm. vatsalaukun suolahapon toimesta ja imeytyy verenkiertoon pääsääntöisesti ohutsuolen seinämän limakalvojen läpi. Joissain tapauksissa suoliston oireilu saattaa olla helposti havaittavissa paikallisesti suoliston alueella. Usein kuitenkin tämän kaltaista oireilua, kuten esimerkiksi närästystä ja ilmavaivoja pidetään nykyaikana lähes normaalina. Niin monella sitä esiintyy. Ei osata välttämättä ajatella, että kyseessä saattaa olla oireilu, joka viittaa laaja-alaisempaan ongelmaan. Suolisto-ongelmat ovat usein mm. allergioiden, neurologisten oireiden ja iho-ongelmien taustalla. Lactobacillus-nimisestä bakteerista saattaa olla apua esimerkiksi vaihdevuosien aiheuttamiin ongelmiin ja tarkemmin limakalvojen kuivumiseen. Naisen suolistobakteeristo muuttuu raskauden aikana, etenkin viimeisellä kolmanneksella, ja nyt bakteeriston yhteyttä esimerkiksi ennen aikaisiin synnytyksiin tutkitaan.

Suolistossamme asuu suuri joukko erilaisia bakteereita. uusimpien tutkimuksien mukaan jopa 30 000 biljoonaa bakteeria. Suoliston ulkopuolella bakteereita esiintyy mm. iholla, suun ja nenän limakalvoilla sekä emättimessä. Bakteeriston tehtävänä on vahvistaa immuniteettiamme, edesauttaa ruoansulatusta sekä tuottaa vitamiineja. Äidin bakteeristo siirtyy vauvalle alatiesynnytyksen yhteydessä. Myös ihokontakti äidin ja vauvan välillä (myös isän) sekä imetys edesauttavat vauvan bakteeriston muodostumista. Vastasyntyneen vauvan suoliston on uskottu olevan steriili aivan viime vuosiin asti, mutta tieteilijät ovat löytäneet pieniä määriä bakteereita vauvan ulosteista, kohdusta ja istukasta. Ensimmäiset pari vuotta ovat kriittiset bakteeriston kehittymisen kannalta. Tämä on aikaa, jolloin luodaan pohja ihmisen terveydelle. Sektio, pulloruokinta ja steriili kasvuympäristö saattavat vahingoittaa tätä luonnollista prosessia.

Bakteeriston tulisi olla tasapainossa eli symbioosissa. Tällöin ns. hyviä bakteereita esiintyy suolistossa suhteessa enemmän kuin ”huonoja” bakteereita. Suotuisien bakteerien tehtävänä on estää terveydelle haitallisten bakteerien vallalle pääsy, josta puolestaan seuraa bakteerikannan epätasapaino eli dysbioosi (ja sitä kautta terveydellisiä ongelmia).

Suolistobakteeristoon vaikuttaa moni tekijä kuten ruokavalio, elämäntavat, ympäristö ja sukupuoli. Pitkälti prosessoitu ruoka, stressi ja ympäristömyrkyt vahingoittavat bakteeristoa. Myös nykyaikainen desifiointikulttuuri ja antibioottien liikakäyttö ovat omalta osaltaan heikentäneet bakteeriston moninaisuutta. Meidän tulisikin antaa lasten leikkiä vapaasti mutalammikoissa ja rymytä metsässä. Tämä edesauttaa monipuolisen bakteeriston asettumista suolistoon. Meidän tulisi myös unohtaa kaikennäköiset antibakteeriset käsisaippuat. Yhdysvalloissa Food and Drug Administration on kieltänyt kyseisten saippuoiden valmistuksen. Ne eivät pelkästään aiheuta muutoksia bakteeristossa, vaan niiden sisältämät kemikaalit ovat myös vahingollisia hormonitoiminnalle*.

Mikä merkitys suolistobakteeristolla on naisen hyvinvoinnin kannalta?

Suolistossamme asustelee kokoelma bakteerigeenejä nimeltä estrobolome. Tämän bakteerigenomin dysbioosi on yhdistetty mm. heikentyneeseen estrogeenin aineenvaihduntaan, PMS-oireisiin, runsaisiin kuukautisiin, turvotukseen ja iho-ongelmiin. Saattaa olla, että voit syyttää estrobolome-epätasapainoa myös kadonneista seksuaalisista haluista. Estrobolome-epätasapainon yhteyttä myös rintasyövän syntyyn tutkitaan parhaillaan**.

Estrobolomen vaikutusta naisen hormonitoimintaan ei tulisi vähätellä eikä myöskään sen (ja yleisesti suoliston kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin) merkitystä lapsettomuuden sekä raskaaksi tulemista hankaloittavan monirakkulaoireyhtymän hoidossa.

Eli, jos joku yllä olevista oireista vaivaa sinua, suosittelen kiinnittämään huomiota ruokavalioosi ja elämäntapoihisi, joilla voit pitkälti vaikuttaa suolistosi hyvinvointiin. Vältä prosessoitua roskaruokaa ja yli päätään valmisruokia. Syö runsaasti tuoreita vihanneksia ja marjoja, valmista vihermehuja, suosi luomua ja kiinnitä huomiota stressin määrään.

Liiallinen sokerin käyttö ruokkii epäsuotuisia bakteereita ja hiivasientä. Muun muassa Candidas albicans-nimistä hiivasientä esiintyy luontaisesti ihmisen suolistossa ja limakalvoilla, mutta liikakasvuna se saattaa aiheuttaa vaikeitakin ongelmia. Kutina on niistä vähäisin. Hiivan liikakasvun oireita ovat mm. nivelsäryt, masentuneisuus, ”aivosumu” ja päänsäryt sekä erilaiset vatsavaivat.

Myös ehkäisypillereiden käyttö saattaa osaltaan aiheuttaa bakteeriston epätasapainoa. Kannattaa miettiä muita myös vaihtoehtohoitoja, jos suvussa esiintyy Chrohnin tautia, tulehduksellista suolistosairautta. Tutkimus, johon osallistui 230 000 naista, osoitti, että pillereiden käyttö lisää Chrohnin taudin syntyä kolminkertaisesti, jos henkilöllä on siihen perimää (Dr Hamed Khalili, Boston Massachusets General Hospital)***.

Bakteeriston epätasapaino saattaa vaikeuttaa myös aineenvaihduntaa ja painonhallintaa. Dysbioosi kuormittaa maksaa, joka puolestaan saattaa näkyä iholla esimerkiksi aknen muodossa. Maksan tehtävänä on suodattaa suolistosta saapuneet myrkyt ja toimittaa ne ulos kehosta virtsan ja ulosteiden mukana. Bakteeriston dysbioosi siis vahingoittaa suolen seinämää ja näin ollen lisää maksan myrkkykuormaa.

Bakteeriston vaikutusta vaihdevuosien tuomiin ongelmiin ei myöskään tulisi vähätellä. Pitämällä yllä bakteeriston moninaisuutta suolistossa sekä synnytyskanavassa ja emättimen alueella, voit välttyä monilta kiusallisilta ongelmilta kuten limakalvojen kuivumiselta, ärtyneisyydeltä ja yhdyntäkivuilta. Tässä tapauksessa nauti runsaasti maitohappokäynnistämisellä valmistettuja kasviksia kuten hapankaalia, hapanmaitotuotteita sekä prebioottisia ruokia.

Suoliston huonovointisuus on liitetty paitsi naisiin vaikuttavien ongelmien lisäksi myös astmaan, autoimmuunisairauksiin ja diabetekseen.

Pidäthän siis huolta suolistostasi!

Kirjoittaja on PURIssa vastaanottoa pitävä ravintoterapeutti Annamari Seilola. Annamarilla on vankka osaaminen erilaisista suolistovaivoista – ja sairauksista. Hän on työskennellyt vuosien ajan suolistovaivaisten asiakkaisen kanssa postiivisin tuloksin.

Tulee tapaamaan Annamaria 14.2.2019 pidettävään suolistoteemaiseen tapahtumaan ”Suolisto – paras ystäväsi” Kampin myymäläämme https://www.facebook.com/events/300886570781051/  Tapahtumassa Annamari jakaa suoliston terveyteen liittyvää tietoa ja käytännön vinkkejä miten voit parantaa oman suolistosi hyvinvointia. Tapahtuman aikana sinulla on mahdollisuus kysyä kysymyksiä ja valita oikeat ravintolisät ravintoterapeutin ohjeistuksella.

Lähteet:

*https://www.theguardian.com/science/2016/sep/02/antibacterial-soaps-banned-us-fda

**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27107051

**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264051/figure/F5/

*** http://www.medicaldaily.com/birth-control-pill-may-triple-risk-crohns-disease-women-family-history-condition-325850