Satsaa suoliston hyvinvointiin – katso vinkit

25.2.2014 | PUR toimitus

PUR Hyvinvointikaupan kantavana ajatuksena on että terveys ja hyvä olo lähtee ennen kaikkea ravinnosta. Päivittäisen ravinnon tulisi olla mahdollisimman monipuolista, ravintorikasta ja puhdasta vatsan ja suoliston hyvinvointia ajatellen, ja jotta immuunipuolustus, aivot ja elimistön muut tärkeät osat jaksavat toimia optimaalisesti.

Siksipä myös noin puolet myymälän hyllyistä on täytetty luomuruoalla ja myymälässä palvelee läpi aukioloaikojen ravintoneuvoja, joka opastaa asiakkaita ravintoon liittyvissä kysymyksissä.

Vaikka söisit kuinka monipuolisesti, ravintoaineiden riittävä saanti voi olla haastavaa etenkin täällä pohjoisessa Suomessa, ja sen vuoksi ravintolisät ovat monipuolisen ruoan tärkeä tuki. Etenkin D-vitamiinia on tärkeä syödä purkista talven pimeinä aikoina riittävän saannin turvaamiseksi.

Monipuolinen, ravinteikas ravinto tukee suoliston hyvinvointia.

Olemme mitä syömme?

Ravintolisiä nautittaessa on tärkeä huomioida niiden imeytyvyys, sillä elimistö ei aina pysty hyödyntämään purkin kyljessä mainittuja ravintoainemääriä. Laadukkaan, tutkitun tuotteen valitsemisen lisäksi on tärkeä pitää huolta suoliston hyvinvoinnista, sillä heikon imeytymisen taustalla saattaa olla suoliston huono kunto. Vatsan toiminnalliset vaivat ovat yllättävän yleinen ongelma ja vasta viime vuosina on alettu kiinnittää laajemmin huomiota suoliston merkitykseen hyvinvoinnissa.

Suolistossa on n. 1,5kg bakteereja, joista hyvät bakteerit hoitavat suolen limakalvon toimintaa ja auttavat sitä pysymään terveenä. Vain terve limakalvo pystyy vastaanottamaan ravintoaineet elimistön hyödynnettäviksi. Tämän valossa  ”olet sitä mitä imeytät” onkin osuvampi ilmaisu kuin tuttu ”olet sitä mitä syöt”. Suolen limakalvojen hyvinvointi on äärimmäisen tärkeä myös immuunipuolustukselle, aivojen ja maksan toiminnalle.

Tämän takia ethän hämmästele, jos PURin ravintoneuvoja kyselee sinulta vatsan kunnosta ja saattaa suositella sinulle hakemasi ravintolisän lisäksi paria suolistoon liittyvää ”kotiläksyä” ja probiootin ruokkimaan suoliston hyvää bakteerikantaa.

Loppuun vielä PURin ravintoneuvojan vinkkejä terveeseen ja hyvinvoivaan vatsaan:

  • Vältä prosessoituja ja runsaasti säilöntäaineita sisältäviä tuotteita. Suosi luonnollista, käsittelemätöntä ruokaa.
  • Muista kuidut! Suosi valkoisen vehnän sijaan täysjyväviljoja. Kaikille ei viljat sovi, jolloin kuidunsaanti varmistuu vihreillä kasviksilla, ja lisäämällä ruokaan runsaskuituisia siemeniä kuten pellavansiemenrouhetta, psylliumia tai chiansiemeniä.
  • Juo runsaasti puhdasta vettä – jopa 2 litraa päivässä. Älä kuitenkaan juo runsaita määriä samaan aikaan kuin syöt. Ruoan huuhteleminen alas nesteellä voi nimittäin haitata sen pilkkoutumista.
  • Syö päivittäin roppakaupalla kotimaisia marjoja sekä runsaasti erivärisiä kasviksia.
  • Vältä sokereita. Sokeripitoiset ruoka-aineet ruokkivat suolistossa bakteeriepätasapainoa.
  • Muista hyvät rasvat, kuten kylmäpuristettu oliivi, kookos, avokado tai hampunsiemenöljy.
  • Muista nauttia ruoasta, syö hitaasti ja pureksi hyvin.
  • Kuten muu keho, myös vatsasi rakastaa liikuntaa!