Terveyttä sienistä: näin hyödynnät sienituotteita

15.6.2017 | PUR toimitus

Tässä juttusarjassa esittelemme kuusi erilaista adaptogeenistä sientä ja niiden moninaiset käyttöalueet. Sarjan viimeisessä osassa kerrotaan vielä yleisesti sienten hyötykäytöstä.

Monet adaptogeeniset sienet, kuten esimerkiksi siitake, koppelokääpä ja osterivinokas ovat myös herkullisia ruokasieniä, joita voi käyttää ruoanlaitossa kuivattuina tai tuoreena, mikäli niitä on saatavilla. Vaikka kuivatut sienet kaipaavat lisäkosteutusta, tarjoavat ne lähes samat terveyshyödyt kuin tuoreetkin sienet. Lisäksi suurin osa adaptogeenisten sienten sisältämistä terveydelle hyödyllisistä aktiivisista yhdisteistä säilyy, vaikka sieniä kuumentaisi ruuanlaitossa. Suosittelemmekin siis hyödyntämään mm. helposti saatavaa siitaketta rohkeasti ruoanlaitossa!

Halutessasi hyödyntää systemaattisemmin  sienten moninaisia terveyshyötyjä, kannattaa ottaa avuksi sienistä valmistetut ravintolisät. Ne valmistetaan yleensä joko luonnossa kasvavan tai viljellyn sienen syötävästä osasta, itiöemästä, tai sienirihmastosta kuivaamalla ja jauhamalla.

Toisten sienten kuten kääpien aktiiviset yhdisteet saadaan talteen vain uuttamalla kuumassa vedessä tai alkoholiuutokseen yhdistettynä. Laadukasta sienivalmistetta valittaessa varmista, että tuotteessa on hyödynnetty nimenomaan niitä sienen osia ja valmistusmenetelmiä, jotka takaavat mahdollisimman laajan kirjon aktiivisia yhdisteitä riittävän vahvassa muodossa. Lisäksi on tärkeää varmistua että sienet ovat tutkittu raskasmetalli- ja säteilyjäämien välttämiseksi. Laadukkaasta sienivalmisteesta hyvä esimerkki on Mushrooms4Lifen luomulaatuinen Lion’s Mane, jolla on monia hyviä vaikutuksia.

Sienistä valmistetuista ravintolisistä on hyötyä kaikille mukaan lukien lapset ja iäkkäämmät ihmiset. Niistä voi olla apua jopa eläimille esimerkiksi syövän, allergioiden ja hengitysongelmien hoidossa. Sieniravintolisien käyttöön pätee samat rajoitukset kuin tuoreiden sienten syömiseen eli tietyille tuoreissa sienissä oleville aineille allergisten tulee välttää myös näitä sieniä sisältäviä ravintolisiä.

Funktionaalisten sienien käyttö

Sieniravintolisien, kuten muidenkin ravintolisien, hyödyt ovat parhaimmillaan kun valmistetta ei oteta aterian yhteydessä, vaan aterioiden välissä tai puoli tuntia ennen ateriaa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voi sieniravintolisän ottaa ruoan kanssa tai kapselissa olevan jauheen voi sekoittaa mehuun tai smoothien joukkoon. Jos valmisteen makua haluaa peittää, voi sen ottaa jonkun voimakkaan makuisen ruoan kanssa, kuten esimerkiksi raakasuklaan kanssa. Myös banaanin ja maapähkinävoin maut sopivat yhteen sienivalmisteiden kanssa.

Mycomplex purkki lääkinnällisiä sieniä

Klikkaa kuvaa niin pääset verkkokauppaan ostamaan Mycomplexia.

Toisin kuin usein luullaan, sienten nauttiminen ei aiheuta eikä lisää candida-hiivasienen tai muiden sieni-infektion oireita. Päinvastoin, useiden adaptogeenisten sienten käytöstä, esimerkkinä mm. siitake, voi olla apua sen auttaessa tehostamaan immuunivastetta. Lisäksi se sisältää runsaasti antifungaalisia yhdisteitä.

Tutkimuksissa on todettu C-vitamiinin parantavan sienen polysakkaridien biologista hyötyosuutta, minkä vuoksi jotkut asiantuntijat suosittelevat C-vitamiinin ottamista yhdessä sieniravintolisien kanssa. Lisäksi vihreä tee saattaa tarjota vastaavia synergisiä hyötyjä, kun sitä nautitaan yhdessä sieniravintolisien kanssa. Eräässä kiinalaisessa tutkimuksessa havaittiin vähentynyt riski rintasyöpään naisilla, jotka käyttivät sekä sieniä että joivat vihreää teetä säännöllisesti.

Mushrooms4Life Mycomplex on tuote, johon on yhdistetty kolme kiinalaisessa lääketieteessä arvostettua ”kuninkaallista” sientä: reishi eli lakkakääpä, cordyceps eli kiinanloisikka ja maitake eli koppelokääpä.

 

 

Lue myös Terveyttä sienistä – juttusarjan aiemmat kirjoitukset:

Pakurikääpää vatsalle ja vastustuskykyyn

Lion’s manea mielelle

Siitakeella kyytiä vilulle

Reishistä tasapainoa

Energiaa cordycepsista

 

Lähde: Martin Powell (2013) Medicinal Mushrooms: The Essential Guide.